Life&style
Angelina Jolie

20% osoba požali tetoviranje, no problem se može riješiti. Što znamo o laserskom uklanjanju tetovaže?

  • Povećani interes za tetovažama doveo je i do povećane želje za uklanjanjem istih 
  • Iako je to donedavno bio vrlo bolan proces koji ne bi uvijek imao sjajne rezultate, napretkom tehnologije i pojavom lasera stvari su se promijenile 
  • Lasersko uklanjanje tetovaže je gotovo bezbolno i ima najbolje rezultate - donosimo što sve treba znati o ovim tretmanima

S rastom popularnosti tetovaža raste i želja za uklanjanjem istih. Bilo da se radi o malom delfiniću na gležnju nastalom sa 16 ili, još gore, imenu bivšeg na podlaktici, postoji mnoštvo tetovaža i još više razloga zašto bi iste htjeli ukloniti. Istraživanja su pokazala da je čak 20% osoba s tetovažom požalilo zbog tetoviranja. Svakako je dobro prije tetoviranja imati na umu da su tetovaže predviđene da budu trajne te da uklanjanje nije najlakši ni najjednostavniji proces te je o svakoj potrebno dobro i dovoljno dugo razmisliti. No, ako je 'šteta' već napravljena dobra je vijest da se s napretkom tehnologije danas neželjenih tetovaža možemo gotovo u potpunosti riješiti.   Saznali smo informacije zašto 'gotovo', tko sve može ići na tretman uklanjanja tetovaža, kako on izgleda i koliko je učinkovit.

Uklanjanje tetovaže laserom najučinkovitija je i najbezbolnija metoda

Iako postoje razne metode uklanjanja tetovaže, Healthline izdvaja uklanjanje tetovaže laserom kao najučinkovitiji i najbezbolniji način koji preporučuju brojni stručnjaci te jedini koji ne ostavlja ožiljke. Za najbolje rezultate važno je ispitati da poliklinika u kojoj uklanjate tetovažu koristi ne samo laser već laser s Q-switch opcijom koji pruža najučinkovitije rezultate jer pomaže u stvaranju iznimno kratkih pulseva koji omogućavaju najmanja oštećenja tkiva i minimalne posljedice. Ovakav tip lasera koriste brojne ugledne poliklinike u Hrvatskoj poput poliklinike Bagatin, poliklinika Polidermapoliklinike dr. Maletić, između ostalih. Sam postupak izgleda tako da se sonda lasera  oslanja na kožu te se aktivacijom pokreće svjetlosni impuls koji u doticaju s kožom stvaraju osjet blagog štipanja. Ručkom lasera prelazi se preko tetovaže, a tretirano područje potom poprima svjetliju boju.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Uklanjanje tetovaža laserom

Laser djeluje tako da razgrađuje pigment boje za tetoviranje na toliko male čestice da ih tijelo može  apsorbirati kroz limfni sustav i izbaciti putem tjelesnih tekućina. Limfni sustav tijela s lakoćom uklanja raspršene čestice pigmenta u roku od 2 - 4 tjedna, no ponekad je potrebno i do nekoliko mjeseci. Također, ova vrsta lasera radi puno brže od tradicionalnih lasera zbog čega uklanjanje tetovaže njime traje puno kraće. Što se tiče broja tretmana, na žalost ne možemo očekivati da će jedan posjet dermatološkoj poliklinici biti dovoljan. Kod uklanjanja tetovaža potrebno je više tretmana kako bi se uništili svi pigmenti tinte. Broj tretmana ovisit će o gustoći boje tetovaže, dubini boje, tonu, veličini i, naravno, mjestu tetovaže. Nakon prvog tretmana sljedeći je moguć tek za 6-8 tjedana. 

Mikrotetovaže Možda vas zanima Mikro tetovaže su hit - rade se najtanjim iglicama i predivne su. A znamo i cijene tetovaža kod nas Rubrika Life&style Life&style

Boli li lasersko uklanjanje tetovaže?

Ono što svakoga tko želi ukloniti tetovažu vjerojatno najviše zanima, uz to hoće li tretman biti uspješan je i - hoće li biti bolan? Dobra vijest je da tretman nije bolan i neugodan iako se osjeća manje peckanje tj. žarenje. No, u usporedbi s tetoviranjem bol je neznatna, a čak se ne koristi ni anestezija jer nije potrebna. Ukoliko peckanje previše smeta tijekom tretmana može se pomoću posebnog aparata hladiti koža ili dati anestetska krema. U svakom slučaju, nakon tretmana skidanja tetovaže laserom neće biti potrebe tražiti bolovanje, štoviše nema gotovo nikakve reakcije na tretiranom mjestu u odnosu na okolnu kožu.

Ovih 5 tetovaža označavaju novi početak i za mnoge ljude ima snažnu poruku

Hoće li tetovaža u potpunosti nestati?

Eh, sad. Voljeli bismo da na ovo pitanje možemo odgovoriti s jednostavnim 'da' međutim to uistinu ovisi od slučaja do slučaja i od tetovaže do tetovaže. Baš kao i svaka osoba, i svaka tetovaža je drugačija.  Stručnjaci ističu da je najlakše ukloniti starije i jednobojne tetovaže – one u crnoj, smeđoj, tamno plavoj, dok je postupak nešto teži kod narančastih, ružičastih, smeđih, ljubičastih, žutih i drugih svjetlijih nijansi. Najteže je ukloniti tirkiznu, svijetlo plavu i svijetlo zelenu boju, a gotovo nemoguće žutu i bijelu.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Uklanjanje tetovaže laserom

Nakon tretmana tetovaža pobijeli i zaostaje manje oštećenje površine kože koje cijeli za 3-7 dana. Nakon toga potrebno je izvjesno vrijeme da vlastite obrambene stanice uklone pigment tetovaže što se obično vidi nakon 30 dana. Nakon tog perioda rezultati su sve bolji zbog uspješnijeg uklanjanja pigmenta, međutim točan rezultat kao i broj tretmana nemoguće je predvidjeti.

Također, na sam rezultat utječe i boja kože osobe. Svjetlije osobe najbolji su kandidati za lasersko uklanjanje tetovaže jer je kod njih najmanja vjerojatnost da će doći do promjene boje kože nakon tretmana, dok će osobe s tamnijom nijansom kože morati na više tretmana te je kod njih puno izglednija promjena boje kože na tretiranom području.

Kako izgleda oporavak nakon uklanjanja tetovaže laserom?

Iako mnogi ne osjete nikakve posljedice, nuspojave, kao i kod svakoga zahvata postoje, međutim kratkotrajne su, navode na stranici poliklinike Poliderma. Nakon tretmana, tretirano područje može pocrveniti, može se javiti jak osjećaj topline i mogu se stvoriti male krastice, no i te nuspojave svakako trebaju u potpunosti nestati kroz par dana.  Nakon tretmana pacijenit će dobiti upute o potrebnoj njezi, a one uključuju stavljanje obloga te njegu određenim kremama. Također je važno tretirano područje zaštititi od sunca ako se boravi na otvorenom. Oporavak kože nakon pojedinog tretmana uklanjanja tetovaže varira i o tipu kože, pridržavanju  uputa, imunitetu i samoj tetovaži.

Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Tetovaze su glupost