Life&style

19 pitanja koja si trebaš postaviti prije tetoviranja

Bilo da želiš jednu malu tetovažu, cijelu sliku ili neki citat – činjenica je da trebaš dobro razmisliti prije nego što se tetoviraš

Tetovaža je dugoročna odluka i možda je nije najpametnije donijeti u trenutku već o njoj vrijedi malo razmisliti. Donosimo 19 pitanja koja si obavezno postavi prije odlaska u tattoo salon.

1. Koliko velika bi trebala biti moja tetovaža?

Naravno, to ovisi o mjestu i motivu. Slike/citati/likovi mogu postići vrlo različite efekte u različitim veličinama. Željeni si motiv isprintaj u različitim veličinama (savjet: paus papir! ) i drži ga ispred dijela tijela na kojem želiš tetovažu. 

2. Želim li se stvarno tetovirati?

Upozorenje: jedan mali motiv za uspomenu na divan odmor u Amsterdamu i nije možda najbolja ideja. Nemoj zaboraviti da tetovaže ostaju zauvijek na tvom tijelu te slušaj samo sebe. Želiš li se tetovirati jer si to oduvijek htjela ili jedino želiš tetovažu radi trenutačnog hira - ovo dvoje moraš razlučiti.

3. Koliko sam spremna potrošiti?

Vrati se na prvo pitanje: cijena tetovaže ovisi o veličini. Bilo bi šteta da ti tetovaža ne može doći do izražaja ( onako kako si htjela ) jer nemaš dovoljno novaca. Stoga, planiraj unaprijed i štedi! 

4. Koji dio tijela je odgovarajući?

Bi li htjela tetovažu pokazivati ili je radije držati samo za sebe ( i odabrane)? Želiš li je stalno gledati ili ipak ne? Posebnu pažnju obrati na mjesta poput vrata, ruku i podlaktica. I na prste. Nemoj se slučajno tetovirati na licu!

5. Koliko dobro podnosim bol?

Trebala bi dobro razmisliti o ovome. Intenzitet ovisi o mjestu na kojem si se odlučila tetovirati i o tvojoj individualnoj osjetljivosti.  

 | Autor:  
6. Koji motiv mi odgovara?

U 80-ima su to bile Tribal tetovaže, danas su popularna perja ili infinity znak: pokušaj ne slijediti trend i pronađi motiv koji te na neki način opisuje te koji odgovara tvome tijelu.

7. Što mi znači ta tetovaža?

Što te povezuje s motivom? Na što te podsjeća? Jesu li to stvari kojih bi se rado sjećala svaki dan? I ne, tetovaže ne moraju uvijek imati neko dublje značenje, ali neka osobna povezanost znatno utječe na odluku. Ako ti je neki motiv „samo lijep“, pričekaj bar pola godine i vidi hoće li ti se još uvijek sviđati ili ti se ukus ipak promijenio. 

8. Kako mogu prepoznati kvalitetni tattoo studio? 

Kod tattoo salona je ključan faktor ono što o njemu ljudi govore. Možeš se raspitati kod klijenata određenog tattoo salona i pitati ih za kvalitetu i zadovoljstvo.

9. Koga ću povesti sa sobom?

Povedi prijateljicu/prijatelja u salon. Tijekom tetoviranja imaš s kim pričati, a i nekoga tko te može držati za ruku.
 | Autor: Instagram Instagram 10. Želim li kasnije još tetovaža? 

Razmišljaš o nekoliko motiva, a prvi će biti samo jedan od mnogih? Dobro razmisli o stilu tetovaže i pazi da ti se kasnije motivi međusobno uklapaju.

11. Smijem li se uopće tetovirati?

Informiraj se kod dermatologa i u tattoo salonu o osjetljivosti svoje kože i hoće li ti koža burno reagirati na boju. Boja prodire kroz kožu i može izazvati upale koje ti mogu uništiti tetovažu – a to sigurno ne želiš.

12. Naglim li s odlukom?

Želiš li istetovirati ime svog dečka ili otisak šapa svog psa? Razmisli dobro o tome i nemoj žuriti s odlukom.

13. Vidim li se i za 20 godina s tim motivom?

Pitanje na koje se ne može baš odgovoriti. Možda ti pomogne da zamisliš svoju majku s istim tim motivom i tako se podsjetiti da će ti to zauvijek biti na koži.

14. Jesam li dobro informirana o mogućnostima uklanjanja tetovaža?

Da, postoji mogućnost laserskim uklanjanjem. Ali je ono jako skupo i nije prikladno za sve oblike tetovaža. Zato se dobro informiraj prije. Boju je kompliciranije ukloniti nego crnu tintu.

15. Hoće li željena točka na mome tijelu i za 20 godina biti pogodna za tetovažu?

Isto jedno od onih pitanja na koje se ne može dati odgovor. 
 | Autor:

16. Kada je najbolje vrijeme za tetovažu?

Nije najbolja ideja da se ideš tetovirati u lipnju. Nepoželjno je izlagati tetovažu suncu i moru prvih tjedana nakon tetoviranja. 

17. Hoće li moja koža podnijeti boju?

Prvo se savjetuj s dermatologom zatim sa tattoo majstorom. 

18. U boji ili crno-bijela?

Motiv djeluje drugačije u boji i u crno-bijeloj.

19. Jesam se dovoljno informirala o tattoo majstoru?

Nemoj samo unaprijed odabrati tattoo salon, nego i tattoo majstora. Obično možeš na internetu pronaći radove svakog dobrog majstora.

Photo: Instagram

Komentari 0