Life&style
100 godina stari kućanski trikovi koji još uvijek jako dobro funkcioniraju

20 nevjerojatnih savjeta starih više od 100 godina, a koji još uvijek funkcioniraju

  • Postoji razlog zašto je tvoja baka uvijek imala pri ruci sodu bikarbonu
  • Naime, nešto novo nije uvijek nužno i bolje
  • Donosimo ti 20-ak trikova starih 100 i više godina, koji još uvijek fenomenalno djeluju 

Svi ti životni trikovi izdržali su test vremena, jer (pogađaš) doista  funkcioniraju! Pripremi se za odjeću koja će biti svježa, za niže račune za namirnice i za život koji će ti začas postati jednostavniji.

1 od 21

Ocat čuva kuhano jaje netaknutim

Svatko tko jede kuhana jaja zna kako je frustrirajuće kad se na jajetu pojave pukotine. Ako staviš malo octa u kipuću vodu, to će spriječiti bjelanjke da iscure. Ocat također olakšava postupak ljuštenja kad je jaje spremno za jelo.

via GIPHY

2 od 21

Čišćenje sodom bikarbonom

Koristi ovaj sastojak za osvježavanje stvari po cijelom domu. Soda bikarbona je nježni abraziv i prirodni dezodorans, što je čini idealnim za izbjeljivanje fuga, osvježavanje smrdljivog hladnjaka, odmašćivanje posuđa i još mnogo toga.

3 od 21

Čišćenje prašine na ventilatoru s jastučnicom

Stavi cijelu jastučnicu preko propelera i obriši prašinu unutra dok je povlačiš. To će spriječiti da čestice prašine ne padaju naokolo sljedeći put kad ga rabiš. 

3 genijalna trika u kućanstvu s usisavačem koja sigurno dosad nisi znala

4 od 21

Meso neka bude začin

Premda je lako planirati obroke kad je meso u glavnoj ulozi, ali kada meso preuzme sporednu ulogu (kao u tjestenini ili grahu s kobasicama), uštedjet ćeš dosta novaca.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by giulia saleri (@rastagiuls)

5 od 21

Ljepljive stvari ukloni uljem

Govorimo o privremenim tetovažama, katranu na cipelama, svemu i svačemu. Samo stavi malo maslinovog ulja na mekanu krpu, istrljaj i odmah će se skinuti.

6 od 21

Koristi deterdžent za posuđe na zagorjelim mjestima

Ne brini: lonac ti nije uništen. Dovoljno je napuniti ga vrućom vodom i dodati malo deterdženta za posuđe, lagano zakuhaj, a zatim lopaticom pažljivo oguliti izgorene dijelove dok omekšaju. To je to!

7 od 21

Spavaj na leđima

Ovaj položaj ravnomjernije raspodjeli tjelesnu težinu, što znači manji pritisak na kralježnicu. Također ćeš izbjeći pojavu neželjenih linija od spavanja (također i bora!) na licu.

via GIPHY

8 od 21

Uništi korov kipućom vodom

Sve što ti treba je vruća voda iz slavine. Polij vruću vodu po korovu u pukotinama pločnika i kolnika i korov će nestati. Savjet: dodaj žlicu soli kako bi bila još učinkovitija.

9 od 21

Operi zidove od vrha do dna

Premda možda misliš kako će to dodatno uprljati zid, ne brini. Voda koja curi na još prljavu površinu ostavit će „čiste tragove“ koji će ti pomoći dok se spuštaš niz zid.

10 od 21

Protresi tvrdo kuhana jaja

Ako želiš biti sigurna da je žumance od jaja kuhano do kraja, protresi jaje kad misliš da je gotovo. Ako imaš osjećaj da je poput kamena, potpuno je kuhano.

11 od 21

Očisti srebro s pastom za zube

Ako ti dolaze gosti, a nemaš pri ruci sredstvo za poliranje srebra, upotrijebi pastu za zube. Samo je natrljaj mekom krpom na srebrno posuđe, isperi, posuši i sve je spremno.

via GIPHY

12 od 21

Mrlje na odjeći ukloni limunom

Dovoljno je kombinirati limunov sok i sol, nanijeti na mrlju i ostaviti da odstoji pola sata. Isperi potom toplom vodom i operi po običaju. Ovo sredstvo za čišćenje sigurno je koristiti čak i na osjetljivim ili vintage tkaninama.

13 od 21

Uvijek kuhaj obroke

Postoji razlog zbog kojeg su naše bake u osnovi chefovi: provele su puno vremena kuhajući kod kuće od nule. Zašto? To dugoročno štedi ozbiljan novac.

Strašno je koliko hrane bacamo! Evo 4 "crne rupe" kroz koje klizi u otpad

14 od 21

Očisti nakit gaziranom vodom

Gazirana voda oživjet će zlatni nakit ako je kombiniraš s deterdžentom za posuđe te ostaviš da se namače pet minuta. 

15 od 21

Maslac od kikirikija upotrijebite za žvakaću gumu

Sljedeći put kad tvoje dijete zalijepi žvakaću gumu u kosu, upotrijebi ovaj fini namaz. Ulje u maslacu od kikirikija pomoći će da se žvakaća guma stvrdne i postane manje ljepljiva pa je možeš ukloniti bez škara.

16 od 21

Prereži spužve za posuđe na pola

Možda se čini prejednostavno, ali ova akcija udvostručit će životni vijek tvoje spužve. Osim toga, pomoći će tvom alatu za pranje posuđa da se brže posuši i lakše uđe u uske prostore.

17 od 21

Piling je sve

Ne trebaju ti otmjene kreme ili naprave kako bi tvoja koža izgledala svježe i zdravo. Kombiniraj kokosovo ulje i šećer kako bi napravila „uradi sam“ piling ili s pomoću teksturirane krpe za pranje ukloni mrtve stanice kože.

18 od 21

Ispoliraj bakar s kečapom

Stavi gomilu kečapa na krpu, pospi solju, a zatim utrljaj smjesu na bakreni lonac ili šalice sljedeći put kad nećeš imati odgovarajuće sredstvo za poliranje. 

Možda vas zanima Isprobali smo kozmetičku liniju za problematičnu kožu, evo zbog čega nas je zainteresirala Rubrika Beauty Beauty

19 od 21

Ne možeš previše navlažiti kožu

Kad je puna vlage, tvoja je koža podatnija i manje je sklona nedaćama poput ekcema, bora, svrbeža i infekcija.

via GIPHY

20 od 21

Kupuj na tržnicama

Premda su trgovine s mješovitom robom prikladne, preskakanje posrednika može uštedjeti novac. A da ne spominjemo odlazak direktno proizvođaču, što znači da su proizvodi svježi i lokalni.

21 od 21

Kišni dani su za čišćenje

Premda bi mogla doći u iskušenje da se sklupčaš na kauču, zaglaviti u kući zbog lošeg vremena savršena je prilika da budeš produktivna. 

Photo: Shutterstock

Komentari 0