Life&style

Strašno je koliko hrane bacamo! Evo 4 "crne rupe" kroz koje klizi u otpad

  • Namirnice svakodnevno završavaju u kanti za smeće u našim kuhinjama
  • Mogle bismo ih spasiti od ove nepoželjne sudbine s malim trikovima
  • Pokazat ćemo ti kako – ovo su 4 najčešće zamke zbog kojih hrana završi kao otpad

Vjerojatno ti je ovo poznato: kupila si nekoliko stvari za vikend u supermarketu – a onda si vidjela da se u stražnjem dijelu kuhinjskog ormarića nalazi još jedno pakiranje riže/palente/zobenih pahuljica/brašna (nabrajaj dalje sama) i da se iza napola punog pakiranja mlijeka u hladnjaku nalazi još jedno, neotvoreno. To je jako neugodno ako se oba paketa bliže datumu isteka. Barem jedan od njih otići će u otpad.

Možda vas zanima Svi ovih dana pričaju o ovom vinu - pogledaj u čemu je stvar Rubrika Life&style Life&style

Na taj način se baca puno hrane tijekom godine – prema nekim istraživanjima, prosjek u razvijenim zemljama oko dvaju potpuno napunjenih kolica za kupovinu. U svom „Life at Home izvještaju“, IKEA je ispitala više od 8500 ljudi u New Yorku, Londonu, Parizu, Berlinu, Stockholmu, Moskvi, Mumbaiju i Šangaju o njihovim svakodnevnim navikama kuhanja i prehrane. Rezultat: 20% ispitanih izjavilo je da redovito kupuje hranu dva puta - i na kraju mora nešto baciti. Ali, zašto je to tako i što tu možemo poduzeti?

via GIPHY

1. Neplanirana kupovina

Voliš spontano ići u kupovinu i dopustiti da te odabir nadahne? Onda  riskiraš da samo nasumično ubaciš nešto u košaricu - bez posebne potrebe za tim. Rezultat: to završi negdje u kuhinjskim ormarićima i odmah se zaboravi. Ako tamo leže već neko vrijeme, uskoro će ih zamijeniti sljedeće spontane kupnje - i neke će završiti u smeću.

Evo što pomaže: napravi plan onoga što želiš jesti i kada, a onda idi ciljano u kupovinu. Dok pišeš popis za kupovinu, u kuhinji također provjeri što ti je ostalo i za što bi ti trebale zalihe - i u kojim količinama. Sve što kupiš trebaš potrošiti u sljedećih nekoliko dana. Ako ti nešto ostane, svakako pazi kod sljedećeg popisa za kupovinu. Primjerice, ako ti ostane jako puno rajčica, razmisli što možeš napraviti s njima i stavi sastojke koji nedostaju na novi popis za kupovinu.

via GIPHY

2. Nepregledni kuhinjski ormarići

Daleko od očiju, daleko od uma: zaboravimo na hranu koju ne možemo vidjeti. Čami tamo u najudaljenijem kutu našeg kuhinjskog ormarića dok je u određenom trenutku ne otkrijemo, a tijesto za lazanje, sastojci za pečenje i suho voće kojima je istekao rok trajanja idu ravno u smeće.

Evo što pomaže: stvori pregled u kuhinji i održavaj stvari urednima. Organiziraj svoje kuhinjske ormariće tako da na prvi pogled možeš dobiti ideju o njihovom sadržaju - tako da uvijek znaš što tamo imaš. U tome ti pomažu prozirne posude - koje je također lako složiti. Također, redovito pregledavaj svoje kuhinjske ormare i pogledaj što trebaš iskoristiti u bliskoj budućnosti. 

3. Kaotično skladištenje

Nakon kupovine se svježe namirnice stavljaju se u hladnjak – zasad je to dobro. Nažalost, stare posude s jogurtom, pakiranja krem sira i kriške sira pomiču se sve dalje prema zadnjem dijelu hladnjaka, dok nove namirnice ostaju jasno vidljive sprijeda. Napola upotrijebljeni krem sir strpljivo čeka straga dok mu ne prođe datum korištenja i onda započne svoje posljednje putovanje u smeće…

Evo što pomaže: odvoji malo vremena za reorganizaciju hladnjaka prilikom sortiranja kupljenih stvari. Nova hrana s dužim vijekom trajanja ide natrag, a ono što se uskoro mora pojesti dolazi naprijed. Tako ostaje u vidljivom području - a time i u tvojoj svijesti. Ako vidiš napola prazan jogurt, sklonija si tome da ga pojedeš. Izbjegavaj bacanje hrane!

via GIPHY

4. Neobični sastojci

Bilo da su u pitanju egzotični začini - zelena paprika u prahu, tajlandski galangal ili tonkovac - ili neka neobična ulja, umaci ili žitarice - ako moramo kupiti neki poseban sastojak za neki recept, velika je vjerojatnost da će ostatak prije ili kasnije završiti u smeću. Jer ono što prije nisi koristila, vjerojatno ti ni kasnije neće trebati.

Evo što pomaže: pogledaj možeš li zamijeniti poseban sastojak nečim što već imaš u kući ili što još uvijek možeš kasnije koristiti za druga jela. Ponekad su posebni začini samo izraz ekscentričnosti kuhara, ali lako se mogu zamijeniti nekim klasičnijima. Ili kupi vrlo male količine sastojka koji su ti potrebni, tako da nema ostataka.

Photo: Shutterstock/Getty
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • lihim

    Making every month extra $ 15k or more just by doing very simple j0b 0nl! Not from home. previous month i have easily made $ 14839 by doing this 0nl! ne j0b in my spare time for only 2 hrs ... prikaži još!