Life&style

18 vrsti voća koje psi mogu jesti i 9 koje bi trebali izbjegavati pod svaku cijenu

  • Slično povrću i orašastim plodovima, psi mogu jesti voće kako bi dodali zdrave hranjive sastojke prehrani 
  • Ali ne bi trebali konzumirati voće - ili dijelove voća - koje je otrovno ili za koje se zna da uzrokuju proljev, povraćanje ili zatajenje bubrega
  • Ne brini, nećeš morati nagađati jer potpuni popis voća koje je sigurno za pse nalazi se u nastavku

Psi su mesožderi i za optimalno zdravlje trebaju jesti puno proteina. Svakako svi su psi različiti te neki mogu zahtijevati i specijaliziraniju prehranu, ali općenito govoreći, proteini bi trebali činiti između 40 i 70 posto pseće prehrane. Ovaj broj dolazi od Bridget Meadows, stručnjakinje za pseću prehranu, koja kaže da su proteini iz mesa, mahunarki i jaja idealni za pseću prehranu.

Razina aktivnosti, pasmina, dob i postojeći zdravstveni problemi odredit će točnu količinu proteina koji su potrebni vašem psu. (Tvoj je veterinar stručnjak - obrati mu se ako nisi sigurna!)

 | Autor: shutterstock shutterstock Voće

Dodavanje povrća i voća u obroke tvog psa ili kao grickalice tijekom dana jednostavan je način da pojačaš unos vlakana ili ispraviš nedostatak vitamina, baš kao i kod ljudi. Voće pruža psećem i ljudskom organizmu prirodne minerale i antioksidante u neprerađenom obliku. Također ih nevjerojatno hidriraju, što je izvrsna vijest za svakoga tko uživa voditi pse u šetnje u vrućim danima i želi im ponijeti zdrav međuobrok.

Voće također poboljšava kognitivnu funkciju i smanjuje upalu. Ovo su dobre vijesti za stare pse koji su mladi u srcu i žele i dalje igrati i skakati na kauč s tobom i u svojim starijim godinama.

Kako voćem hraniti svog psa?

Postoji nekoliko glavnih izjava o odricanju odgovornosti koje dolaze s mnogim plodovima na popisu. U osnovi, ako ima sjemenke, košticu, koru ili stabljiku, ukloni te dijelove prije nego što ga daš svom psu. Također se savjetuje usitnjavanje bilo koje ljudske hrane na probavljive komade za žvakanje kako bi se spriječilo da se psi guše.

Zabranje ili ograničene pasmine Možda vas zanima Ovih 8 pasmina pasa zabranjene su u različitim zemljama. Opravdano ili neopravdano? Rubrika Life&style Life&style

Voće je već slatka poslastica; nemoj dodavati dodatni šećer ili masti! Ne dodaj svom psu nikakvo ulje u voće, isto kao ni maslac, začine ili preljeve (uključujući voće iz konzerve koje je namočeno u sirupima!). Mnogo suhog voća također sadrži puno više šećera nego njihove sirove verzije. Drži se običnog, prirodnog voća.

Voće koje psi mogu jesti

1. Jabuke

Jabuke su bogate vlaknima i vitaminima A i C, što ih čini izvrsnim međuobrokom za pse. Obavezno ukloni sve sjemenke i stabljike (vjerojatno je pametno nasjeckati jabuku kao što bi učinila za voćnu salatu). Sjemenke jabuke sadrže male količine cijanida i mogu predstavljati opasnost od gušenja.

2. Marelice

Koštica marelice također sadrži cijanid i može se zaglaviti u grlu tvog psa. Međutim, mesni dio ploda u redu je za njih. Sadrže beta karoten koji pomaže poboljšati vid.

 | Autor: shutterstock shutterstock Marelice

3. Banane

Banane su idealna visoko nutritivna poslastica za pse. Da, sadrže i šećer, ali i bakar, kalij, magnezij, biotin i vlakna.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Banane

4. Borovnice

Ove malene moćne bobice pune su antioksidansa, vlakana i fitokemikalija. Američki kinološki savez preporučuje korištenje borovnica za podučavanje pasa hvatanju stvari u usta.

Želiš isprobati nešto novo? Pripremi ovu prefinu hladnu krem juhu od krastavaca i avokada

5. Dinja

Još jedna hrana bogata vlaknima, ali bogata šećerom! Dinja je sigurna i hidratizirati će pse, ali ne smije se davati dijabetičarima ili mladuncima s prekomjernom težinom. Prije posluživanja obavezno ukloni koru!

 | Autor: shutterstock shutterstock Dinja

6. Kokos i kokosovo ulje

Mali zalogaj ploda kokosa možeš dati vom psu. Kokos je bogat laurinskom kiselinom, koja ima brojne potencijalne prednosti, uključujući antibakterijsku, antivirusnu, protugljivičnu i protuupalnu". Izbjegavaj kokosovu vodu i sušeni kokos.

 | Autor: shutterstock shutterstock Kokos

7. Brusnice

Brusnice su izvrsni izvori vitamina C i E. Međutim, tvoj pas možda okreće nos prema njima jer su prilično trpke za voće.

8. Datulja

Datulje su sigurne za pse i sadrže vitamine A, C i B. Ali nevjerojatno su bogate šećerom i treba ih davati samo umjereno. Bilo bi pametno sačuvati ih za posebne prigode. 

Možda vas zanima Tenisku lopticu nikada nemoj dati svom psu u zube! Koje još stvari ne bi smio žvakati? Rubrika Life&style Life&style

9. Kivi

Kivi zapravo sadrži više vitamina C od naranče i više kalija od banana! Koru kivija ne bi trebala davati psu i nikada mu ne bi trebala dati cijeli kivi. Mogli bi se zagrcnuti.

10. Mango

Mango sadrži vitamin A, C, B6 i E - a da ne govorimo o tonama antioksidansa. Baci svom psu mali komad bez kože ili koštice za ukusnu, hranjivu poslasticu.

 | Autor: shutterstock shutterstock Naranče

11. Naranče

Ako pitate veterinare i organizacije za životinje, reći će vam da su svi citrusi otrovni za pse. Iako je istina da unošenje kožica, stabljika, sjemenki i lišća naranče može uzrokovati povraćanje, proljev, pa čak i depresiju, psi mogu jesti mesnati dio ploda u malim količinama.

12. Papaja

U malim količinama, papaje su izvrsne pseće poslastice. Izbjegavaj da tvoj pas jede kore ili sjemenke.

13. Breskve

Poput marelica i datulja, koštice breskve treba ukloniti. Breskve su sočni zalogaji puni vitamina A i C (te vlakana).

14. Kruška

Kruške su sjajni primjeri voća koje se može konzervirati u slatkom sirupu. Drži se svježih krušaka bez stabljike, kožice i koštica.Tvoj će ti pas zahvaliti na vitaminu C, vitaminu K i bakru.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Ananas

15. Ananas

Isto vrijedi i za ananas kada je u pitanju kupnja ovog voća! Izbjegavaj verzije u konzervi i drži se svježeg ananasa. Ne dopusti da tvoj pas grize ili jede bodljikavu kožu!

16. Maline

Maline su pune antioksidansa i vlakana. Oni također sadrže malo šećera, što je sjajno! Međutim, sadrže male količine ksilitola u tragovima, koji je vrlo toksičan za pse. Nekoliko bobica sve je što tvoj pas treba.

Što trebaš znati prije nego psa odvedeš u vodu Možda vas zanima Zašto pitbullovi ne mogu dobro plivati i druge stvari koje trebaš znati prije nego što svog psa odvedeš u vodu Rubrika Life&style Life&style

17. Jagode

Razgovarajmo o moćnoj bobici! Jagode su hidratantno voće s puno vitamina C. Smrznute jagode ljeti su lijep, hladan međuobrok.

18. Lubenica

Lubenica bez kora i sjemenki ukusna je - i nevjerojatno hidratantna - pseća poslastica. Izbjegavaj potrebu svog psa da žvače  koru nakon rezanja! Mogli bi ozlijediti zube, a to može postati opasnost od gušenja.

Voće koje psi ne smiju jesti

1. Avokado

Nažalost, psi ne mogu jesti avokado.Voće, koštice i kožica sadrže toksin nazvan persin. On može uzrokovati probleme u želucu, povraćanje i proljev kod pasa.

 | Autor: shutterstock shutterstock Avokado

2. Kupine

Ako imaš dovoljno sreće da imaš malo kupina, nemoj to dijeliti sa svojim štenetom. Njihovo jedenje obično rezultira proljevom.

3. Trešnje

Zbog svoje male veličine, dugačkih stabljika i ugrađenih koštica, ne vrijedi riskirati dajući ih svom ljubimcu. Iako voće nije otrovno, ali sve što ga okružuje jest.

4. Grožđe

Grožđe je otrovno za pse i nikada se ne smije nuditi kao međuobrok ili poslastica! Jesti grožđe moglo bi rezultirati zatajenjem bubrega, zato pripazi da se tvoj pas ne prišulja kada ga jedeš.

 | Autor: shutterstock shutterstock Grožđe

5. Grejp

Opet, citrusi su nevjerojatno kiseli i ne djeluju dobro na probavni sustav psa. Ako želiš dodatni poticaj vitamina C, drži se malih komadića naranče ili kivija.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Grejp

6. Limun

Kiselost limunovog soka previše je za želudac tvog psa. Osim toga, kora i sjeme su otrovni. Velike su šanse su da im se okus ionako neće svidjeti!

7. Limeta

Slično limunu, limeta je previše kisela da bi vrijedila rizika. Ako je pas pojede, može doći do povraćanja, proljeva i povremenog dermatitisa.

 | Autor: shutterstock shutterstock Limeta

8. Šljive

Šljive spadaju u taj neobičan međuprostor, poput citrusa. Kad bismo morali odabrati stranu, rekli bismo da izbjegavaš hraniti šljivama svog psu. Ako slučajno grickaju voće, nadgledaj ima li pas znakove uzrujanog želuca.

9. Grožđice

Ako sumnjaš da je tvoj pas jeo grožđe ili grožđice, pripazi na znakove povraćanja, proljeva i pretjeranog slinjenja.

Photo: shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    psi vole banane