Life&style
Zabranje ili ograničene pasmine

Ovih 8 pasmina pasa zabranjene su u različitim zemljama. Opravdano ili neopravdano?

  • Mnoge zemlje u svijetu reguliraju, odnosno zabranjuju držanje određenih pasmina pasa 
  • To se događa zbog njihove potencijalne opasnosti za društvo i glasa o agresivnosti koji ih prati
  • Ovih 8 pasmina zabranjeno je u nekim zemljama

Neke pasmine potpuno su zabranjene ili je njihovo držanje ograničeno u obliku obveznog mikročipiranja, dobivanja posebne dozvole, obvezne sterilizacije i posebnih uvjeta za njihovo držanje. U nekim je zemljama čak potrebno prije nabavke nekih rasmina pasa priložiti vlasnikovu kaznenu evidenciju odnosno potvrdu o nekažnjavanju i potvrdu psihologa.

Otkrivamo koje su pasmine u najviše zemalja zabranjene i je njihovo držanje dozvoljeno samo u nekim slučajevima. Pritom želimo naglasiti da nema samih po sebi loših, zlih, opasnih i agresivnih pasmina već samo pasa koji nisu pravilno odgojeni. Premda se smatraju opasnima, neki od navedenih pasa spadaju među idealne ljubimce, privržene obitelji, sjajne i za djecu te dobroćudne i velike maze.

Možda vas zanima Ne postoje opasne pasmine, postoje samo opasni vlasnici koji ne znaju s njima Rubrika Life&style Life&style

8 zemalja: Presa Canario (kanarski pas)

Ova pasmina otvara popis s osam država koje zakonom reguliraju njihovo držanje. Možda izgledaju zastrašujuće, ali zapravo su mirni psi vjerni svojim ljudima.

10 zemalja: rotvajler

Premda se rotvajleri aktivno koriste u spasilačkim operacijama, služe policijskim snagama i savršeno čuvaju stoku, 10 zemalja ih smatra opasnima. U stvarnosti su samouvjereni psi čuvari i razigrane pahuljice.

11 zemalja: američki stafordski terijer

Ovo je najkontroverznije štene. S jedne strane, čak 11 zemalja zakonski regulira ovu pasminu. Ali, istodobno se ova rasa svako malo uvrsti na popise najpopularnijih pasa širom svijeta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ellie (@_amstaff_ellie)

12 zemalja: stafordski bul terijer

Ovaj je psić jedna od pasmina za borbu pasa (diljem svijeta ZABRANJENIH borbi pasa). Usprkos tome, oni su ljubazni i nježni psi i preporučuju se kao obiteljski psi. Međutim, 12 zemalja širom svijeta misli suprotno i zabranilo ih je ili ograničilo.

14 zemalja: brazilski mastif

Lijepe i tužne oči ove pasmine otkrivaju da se oko 14 zemalja prema njima odnosi s oprezom. Neki ih doživljavaju kao agresivne, dok ih drugi doživljavaju kao radne pse i pse čuvare.

18 zemalja: tosa

Ova japanska pasmina se u 18 zemalja smatra opasnom. Uzgajan je za borbu pasa. A tužna je stvar što se u Japanu za to još uvijek sasvim legalno koristi.

18 zemalja: Dogo Argentino (argentinska doga)

I opet imamo 18 zemalja na svijetu koje zakonom reguliraju držanje ovih pasa. Srećom, barem u svojoj domovini nemaju ograničenja i mogu imati vlasnike koji vole.

24 zemlje: američki pit bull terijer

Ove su slatkice na vrhu popisa. U 24 države ih ograničavaju ili zabranjuju. Štoviše, i psi tipa pit bull i njihovi križanci potpadaju pod zakonsku kontrolu. 

Misliš li da je neki od ovih pasa opasan? Imaš psa? Koje je pasmine?

Photo: Shutterstock

Komentari 0