Life&style

11 novogodišnjih odluka kojih se nije teško držati jer stvarno imaju smisla!

  • Nova godina, novi izazovi, nova stranica u životu…
  • Odustala si od novogodišnjih odluka? Pa... nije ni danas kasno 
  • Imamo nekoliko prijedloga koji su doista korisni i stvarno će ti  pomoći

Na početku nove godine uvijek odmah želimo sve: nijedna odluka ne može biti dovoljno velika, niti jedan cilj nije nedostižan. Barem tako mislimo. Ali, tada nas ošamari stvarnost, a najkasnije do ožujka zaboravljaju se sve dobre odluke (na primjer, češće pijemo alkohol ili ponovno počinjemo pušiti). Zapravo je to šteta, jer ako si postaviš realne ciljeve, doista si možeš promijeniti život.

Možda vas zanima Svi ovih dana pričaju o ovom vinu - pogledaj u čemu je stvar Rubrika Life&style Life&style

Pokazat ćemo ti jedanaest dobrih novogodišnjih odluka, koje se doista mogu primijeniti. Odaberi jednu - ili možda čak dvije? I motivirano započni novu godinu…

1. Spavaj redovito 7 do 8 sati

San je izuzetno važan za regeneraciju tijela i naše svakodnevne sposobnosti. Premalo sna nas čini nervoznima i oduzima nam priliku za obnavljanje važnih rezervi snage. Zbog toga su stručnjaci odredili savršeno vrijeme za spavanje - a s njim i optimalno trajanje spavanja. Preporučuju odlazak na spavanje u 22:37 i spavanje do 7:19. Dakle oko 8 ½ sati sna. Naravno, to zapravo nije praktično za većinu nas - i sigurno to ne možemo svaki dan. Ali, san bi općenito trebao trajati 7-8 sati. 

Možda vas zanima Doznaj najmudriju novogodišnju odluku za svoj horoskopski znak Rubrika Life&style Life&style

2. Rezerviraj si jedan dan u tjednu za obitelj

Ako pitaš stare ljude zbog čega najviše žale, sigurno ne zato jer su radili premalo. Ne, često žale što nisu proveli dovoljno vremena s ljudima koje vole. I to bismo sada trebali uzeti k srcu, jer naši voljeni neće uvijek biti tu. Zato planiraj dan s obitelji svaki tjedan. Pozovi roditelje na ručak, prošeći sa svojom braćom i sestrama, odvedi djecu u zoološki vrt ili makar u obližnji park.

Redovito posjeti baku i djeda i nazovi tetu. Sigurno bi te voljeli čuti. I, naravno, to ne smije propustiti ni tvoj partner. I on ima obitelj i zaslužuje da si odvoji dan kako bi bio sa svojim voljenima. Vidjet ćeš koliko je ovo dobro za tebe i kako se divno možeš napuniti pozitivnim emocijama.

via GIPHY

3. Rezerviraj dva sata tjedno za najbolju prijateljicu/prijatelja

Još jedna osoba zaslužuje da svaki tjedan odvojiš malo vremena za nju. Tvoja najbolja prijateljica ili prijatelj. Nekad je bilo normalno da se viđate nekoliko puta tjedno. Sada se čujete tek povremeno jer ti je život „zasmetao“. Ne bi trebalo biti tako…

Dogovori fiksno jednu večer zajedno tijekom tjedna, zajedno gledajte omiljenu emisiju, kuhajte, pojedite nešto fino, razgovarajte o svom tjednu uz čašu vina, zajedno prošećite ili se zajedno bavite sportom. Ovo bi vrijeme trebalo biti samo vaše. Što ako živite u različitim gradovima? Nema problema. Zahvaljujući Skypeu i telefonu i dalje možete biti vrlo bliski. 

4. Stvaraj manje otpada

Naravno, ne moraš odmah preći u potpunosti na nula otpada, ali ako obratiš pažnju na to, puno se otpada može izbjeći. Primjerice, ako uvijek imaš sa sobom platnenu vrećicu, nikad više ne moraš kupiti najlonsku vrećicu, a ako kupuješ nepakirano voće i povrće, tako štediš i ambalažni otpad.

via GIPHY

5. Društveno se aktiviraj

Angažiraj se društveno i napravi nešto za druge ljude. Radi društvo starijima, pomaži u skloništu za životinje, čitaj djeci ili sortiraj doniranu odjeću u lokalnoj trgovini. Čini dobro drugima i sebi!

6. Oživi stari kontakt

Imaš li staru školsku prijateljicu koju si izgubila iz vida? Je li za to postojao određeni razlog? Ili ste se uvijek jako dobro slagale?
Ako žališ za prijateljstvom koje je propalo, poduzmi inicijativu i stupi u kontakt s tom osobom. U današnje vrijeme to više nije problem: Facebook, Instagram, WhatsApp - toliko je načina da stupiš u kontakt i ostaneš u kontaktu! 

via GIPHY

7. Pronađi novi hobi

Sigurno postoji nešto što si oduvijek željela isprobati. Naučiti novi jezik? Ići se penjati? Igrati mini golf? Nauči plesti, započni s jogom. U novoj godini vrijeme je da proširiš svoje vidike. Nakon što napraviš prvi korak, puno je lakše nego što misliš.

8. Isplaniraj si slobodno vrijeme za sebe

Vrijeme za sebe - što bi to trebalo biti? Pa, faza bez stresa, samo za sebe samu. Bilo da je to jedan dan u tjednu, sat dnevno ili tjedan u tromjesečju - imati vremena za sebe je nevjerojatno važno. Previše često brineš o drugima u svakodnevnom životu: o prijateljima, partneru, djeci...

Planiraj fiksna razdoblja samo za sebe u novoj godini - za wellness, kupovinu ili samo ljenčarenje. Zabilježi datume u kalendaru i smatraj taj datum obvezujućim. Vidjet ćeš: dugoročno ćeš smanjiti stres i postati zdravija i učinkovitija.

via GIPHY

9. Jedi manje mesa

Ne moraš odmah postati vegetarijanka s punim radnim vremenom. Sasvim je dovoljno svjesno izbjegavati meso nekoliko dana u tjednu. Uistinu ima dovoljno ukusnih alternativa. Dakle, činiš samo nešto dobro za sebe – i imaš prehranu bogatu vitaminima.

via GIPHY

10. Jedi zdravu hranu

Općenito, vrijedi pažljivije pogledati kako se hraniš. Ako i ne možeš redovito navratiti na tržnicu, barem pokušaj jesti regionalno i sezonski. To znači da se prilikom odabira voća i povrća koncentriraš na sezonske proizvode. Ne samo da se bolje usklađuje s tvojim prirodnim bioritmom, nego štedi i duge transportne rute za egzotično voće i povrće. Zimi se, umjesto na rajčicu, oslanjaj na korjenasto povrće poput peršina ili repe ili na različite vrste kupusa. Dakle, na svoj stol donosi se i raznolikost. 

I što je najbolje od svega: ako se oslanjaš na puno zdravog povrća, možete i lakše izgubiti kilograme (što je u osnovi uvijek jedna od dobrih odluka 😉)

11. Dva puta tjedno vježbaj 20 minuta

Ne moraju to uvijek biti jako veliki sportski ciljevi. Umjesto da se pripremaš za sljedeći triatlon ili maraton, samo se pokreni. Dva puta tjedno treba vježbati barem po 20 minuta, zar ne? To bi moglo biti trčanje u gradskom parku, nekoliko krugova u bazenu, joga kod kuće u dnevnoj sobi) ili kratka vožnja biciklom kući s posla.

Nije važno da postigneš enormnu količinu treninga, nego da redovito vježbaš. Prve rezultate moći ćeš vidjeti vrlo brzo. To je strašan poticaj!

via GIPHY

Izdrži – tvoje odluke su sjajne!

I - jesi li odabrala jednu ili više odluka? Nema šanse da ćeš požaliti što si napustila neki porok ili pokrenula nešto dobro. Nagrađivanje je važno! Neovisno o tome jesi li si zadala cilj ili si odabrala odluku s našeg popisa: ako si uspješna nekoliko mjeseci, proslavi to - na primjer, novim odjevnim predmetom, kratkim odmorom ili wellness danom.

Photo: Shutterstock/Getty
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • lihim

    Making every month extra $ 15k or more just by doing very simple j0b 0nl! Not from home. previous month i have easily made $ 14839 by doing this 0nl! ne j0b in my spare time for only 2 hrs ... prikaži još!