Life&style

10 sorti voća koje uvijek moraš kupiti potpuno zrelo - neće dozoriti kod kuće ma koliko čekala

  • Jesi li znala da voće dijelimo na "klimakterično" i "neklimakterično"
  • Ovaj zabavni naziv nastao je tbog razlike između voća koje može dozrijeti i nakon što je ubrano od onog koje će zauvijek ostati neukusno, tvrdo i bez slatkoće ako ga kupimo nezrelog
  • Upoznaj koje sorte moraš uvijek kupiti sasvim zrele da bi ih bio užitak jesti

Kad kupujemo voće, uvijek želimo da je ono zrelo, slatko, a opet da nije prezrelo i ne propadne već sljedeći dan. Međutim, treba znati koje će bez problema dozrijeti nakon nekoliko dana kod kuće, a koje, ako je ubrano nezrelo, nikad ne može postići pravu slatkoću, aromatični okus i dobru teksturu. 

 

Možda vas zanima Ove stvari u kući prljavije su od wc školjke, za jednu ne možemo vjerovati Rubrika Life&style Life&style

Kod nekog voća to prolazi...

Jesen obiluje voćem te treba u njemu uživati, pogotovo jer je to vrijeme kad će nam zatrebati dodatna količina vitamina. No, dok ga kupujemo često smo u dilemi kupitili potpuno zrelo (pa strahovati da će propasti ne pojedemo li ga odmah) ili kupiti još pomalo tvrde plodove, bez pravog mirisa i boje jer će baš fino dozoriti nakon što nekoliko dana odleže kod kuće. Što se, kao što sigurno već znaš, ne dogodi uvijek. Dakle, koje voće mora biti ubrano potpuno zrelo da bi bilo ukusno?

via GIPHY

Klimakterično voće

Jesi li čula za klimakterično voće? E, pa tako nazivaju ono u kojima se uskladišteni škrob metaboličkim procesima nakon berbe pretvara u fruktozu. To znači da ove vrste voća nastavljaju sazrijevati i nakon berbe. Međutim, da bi bilo tako, plodovi moraju dosegnuti određenu minimalnu zrelost. Klimakterično voće uključuje jabuke, banane, avokado, kruške, smokve, mango, nektarine, breskve, šljive, rajčice (da, i njih svrstavaju u voće) i kivi, na primjer.

Možda vas zanima Evo kako još u kuhinji možeš iskoristiti prezrelo voće - imamo šest dobrih ideja Rubrika Life&style Life&style

Zato bez problema možeš kupiti zelenu bananu ili kao kamen tvrdu breskvu. Za nekoliko će dana biti savršeno jestivi. No, "neklimakterično voće" jednom kad se ubere prestane dozrijevati. U tu kategoriju spada bobičasto voće: kupine, jagode, maline te trešnje. Njih treba kupiti potpuno zrele. Isto se odnosi i na sve agrume, od limuna i limete do naranče, mandarine i grejpa, kod kuće će ostati potpuno jednaki kao što su bili i na polici supermarketa.

via GIPHY

Neshvaćeni ananas

Ljudi posebno često namjerno kupuju ananas čija je kora još zelena pretpostavljajući da će nastaviti zriti. Ali neće, on isto spada u skupinu neklimakteričnog voća. Kupiš li ga nezrelog otkrit ćeš da je poprilično tvrd i bez slatkoće čak i nakon nekoliko dana. Uvijek ga kupi zreloga, žute, čak i žuto-smeđe kore. 

Photo: Shutterstock/instagram

Komentari 0