Beauty

Znaš li kakav je regenerator idealan za tvoju kosu? Provjeri njezino stanje ovim testom pa onda odaberi onaj pravi

  • Možda je jedna od prepreka u ostvarenju tvog sna o bujnoj kosi njezina niska, visoka ili srednja poroznost
  • Ako ne znaš u kakvom je stanju, možda odabereš pogrešne proizvode koji u suštini samo odmažu
  • Evo načina kako otkriti kakva je poroznost kose, ali i kakve regeneratore trebaš u tom slučaju koristiti

Sanjaš to tome da imaš dugu, bujnu i podatnu kosu te si isprobala različite preparate koji su sugerirali da ćeš njihovim korištenjem ostvariti svoj san? Ipak, na kraju si ostala razočarana te tvoj trud nije dao rezultate. Razlog tome možda se krije i u činjenici da nisi upućena u stupanj poroznost svoje kose.

Možda vas zanima Mit ili živa istina: Možeš li se doista razboljeti ako izađeš na zimu mokre kose? Rubrika Life&style Life&style

Poroznost je sposobnost kose da upije i zadrži vlagu. Na to hoće li tvoja kosa biti visoko, srednje ili nisko porozna ovisi o nizu čimbenika, a neki od njih su prehrana, stres i kemijski tretmani vlasišta. Poroznost kose možeš otkriti jednostavnim kućnim testom, a sve što ti je potrebno je čaša vode i nekoliko vlasi čiste kose. Uronih ih u vodu i pričekaj 3-5 minuta. Ako vlasi plutaju na vrhu čaše, kosa je nisko porozna. Ako lebde u sredini radi se o srednje poroznoj kosi, a ako su vlasi potonule na dno čaše, kosa je visoko porozna.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Možda vas zanima Operi je čajem, izbjegavaj alkohol... 5 trikova kako da ti se kosa sporije i manje masti Rubrika Beauty Beauty

Ovo saznanje može ti biti od velike koristi pri kupovini proizvoda za pravilnu njegu kose. Ako je kosa nisko porozna trebaju joj proizvodi koji sadrže hidratantne sastojke kako bi joj pružili odgovarajuću količinu vlažnost. S druge strane, kosi koja je visoko porozna potrebno je pružiti odgovarajuću njegu s proizvodima koji sadrže proteine kako bi popunili sitne rupice i zatvorili kutikule. Kosi srednje poroznosti potrebna je dovoljna doza hidratantnih proizvoda, uz povremeno korištenje onih proteinskih.

Uz ova tri tretmana lako ćeš postići da ti kosa izgleda kao da si netom izašla iz salona

Nisko porozna kosa

Karakteristika nisko porozne kose je ta da prirodno odbija vodu, potrebno joj je dugo vremena da se smoći, a proizvodi se nakupljanu na kosi, umjesto da se upiju. Brzo se suši i potrebna joj je intenzivna hidratacija. Nju možeš postići uz pomoć ovih regeneratora:

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

Primjeri: Moroccanoil (172,00 kuna), Apivita (119,99 kuna), Revlon (48,35 kuna)

Visoko porozna kosa

Kosa visoke poroznosti lako i brzo upija vlagu jer su kutikule skroz otvorene. No, zbog otvorenih kutikula vlaga se ne zadržava pa je kosa često suha. Ujedno se lako zapetljava te je sklona lomljenu i ispucalim vrhovima. Njegovati je možeš uz pomoć regeneratora obogaćenih proteinima, a ovo su neki od njih:
 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

Primjeri: Tinktura (64,00 kuna), Sebamed (49,00 kuna), Douglas (39,90 kuna)

 

U novoj epizodi showa 'miss7 live s Nevenom Rendeli i gostima' briljirala je Antonija Blaće

Cijelu epizodu pogledaj OVDJE.

Photo: Shutterstock

Komentari 0