Beauty

Ulje za kosu: ovaj tretman mogao bi biti tajna zdravije i ljepše kose

  • Korištenje ulja za kosu stoljetni je 'trend' koji može učiniti čuda za tvoju kosu
  • Upotrebljavanje ulja na kosi je ayurvedski tretman ljepote koji uključuje umasiravanje ulja u vlasište kao tjedni tretman prije pranja kako bi se potaknuo rast i jačanje kosa
  • Mazanje kose uljem odavno je izašlo iz ajurvedskih okvira, a mnogi ga koriste za održavanje zdravlja i živahnosti kose, a prema nekim stručnjacima, može čak i ublažiti gubitak kose

Korištenje ulja za kosu drevna je praksa koja uključuje izlijevanje ulja izravno na kosu i masiranje, s ciljem povećanja vlažnosti, sjaja, sjaja i cjelokupnog zdravlja kose. Ljudi u Indiji koriste ovu metodu stoljećima, a preporučuje se i kao dio ajurvedske medicine (tradicionalna indijska nauka o zdravlju). Uljeće omekšati kosu i nahraniti je vitaminima i mineralima, a možda čak i spriječiti gubitak kose. 

Možda vas zanima Uz 'pravilo 5,7 cm' u nekoliko sekundi otkrij pristaje li ti bolje duža ili kraća kosa Rubrika Life&style Life&style

Za Anitu Kaushal, suosnivačicu nagrađivanog britanskog ajurvedskog brenda ljepote Mauli Rituals, mazanje kose samo je nastavak njege našeg tijela. "Baš kao što koristimo hidratantne kreme na licu i ulja na tijelu, savršeno je prirodno koristiti ulje na tjemenu kako bismo ga održali nahranjenim i u vrhunskom stanju", kaže. 'Uljenje' kose svakako utječe na kvalitetu kose, a time i na njenu gustoću. Razliku ćete osjetiti nakon što se opere. Kosa će vam biti punija, mekša i sjajnija."

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou

Kako koristiti ulje za kosu?

Što se tiče najboljeg načina nanošenja ulja za kosu, kao i kod mnogih drevnih rituala, uzmi si vremena s postupkom. Dvojac Akash i Nikita Mehta, osnivači brenda Fable & Mane Mehte kažu da je ključan ritual 'abhyange', što je samomasaža kao čin ljubavi prema sebi, počevši od energetske točke na vrhu naše glave. "Počevši s masažom glave na tjemenu, ublažit ćete stres i napetost iz korijena", kaže Akash.

"Biljno ulje za kosu smiruje vaš živčani sustav, a uljna masaža glave rasteže kosu od korijena i potiče je na stvaranje debljih pojedinačnih pramenova." Počni zagrijavanjem nekoliko kapi ulja u rukama i stavljanjem na tjeme, na suhu kosu. Odatle umasiraj u tjeme i upotrijebi ostatak ulja da pročešljaš vrhove prstima. Obično se ulje na kosu nanosi jednom ili dvaput tjedno i ostavi da se upije barem 45 minuta (ili se može ostaviti na kosi preko noći).

Zašto koristiti ulje za kosu?

Dakle, zašto koristiti ulje za kosu? Za razliku od naše kože, naša kosa nema načina da se zadrži hidratiziranom. Zato naši folikuli dlake proizvode sebum, prirodno ulje koje putuje niz vlasi i održava kosu zdravom i hidratiziranom.

Nažalost, ovaj prirodni proces ne funkcionira uvijek onako kako je priroda zamislila! Uz moderne tehnike oblikovanja i bojenja, naš prirodni sebum često jednostavno nije dovoljan da zadrži kosu hidratiziranom. Tu dolazi ulje. Dobro ulje za kosu nadopunjuje prirodni sebum, pružajući zaštitu i vlagu za kojom kosa žudi. Evo nekoliko prednosti korištenja ulja za kosu.

1. Čini vlasi otpornijima

Koja je tajna svilenkaste kose nalik na slap u reklamama za šampone? Hidratacija. (Oh, i doza profesionalnog stilisa i rasvjete.) Ulja igraju vitalnu ulogu u održavanju kose snažnom i zdravom. Prema istraživanju iz 2015. godine, ulja pomažu u sprječavanju higralnog umora (ponovljeno isušivanje koje može oštetiti kosu). U osnovi, ulja mogu pomoći u zaštiti folikula dlake od vanjskih oštećenja popunjavanjem prostora između stanica kutikule. 

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou

2. Ulje za kosu poboljšava zdravlje vlasišta

Živahna kosa obično znači zdrava kosa. A zdrava kosa obično ukazuje na zdravo vlasište. Ali to nije uvijek tako. Ponekad proizvodi (posebno oni sa silikonom) mogu učiniti da kosa izgleda zdravo čak i kada nakupljanje proizvoda ili druge poteškoće sprječavaju da tvoje vlasište bude u najboljem stanju.

Prema nedavnim istraživanjima, korištenje posebno kokosovog ulja može obogatiti mikrobiom vlasišta. To je zato što može isporučiti esencijalne vitamine i aminokiseline koje su tjemenu potrebne za rast zdrave kose. To također može spriječiti perut.

3. Ulje za kosu može potaknuti rast kose

Studije sugeriraju da ulje ružmarina, ulje paprene metvice i ulje crvenog ginsenga mogu podržati rast kose i spriječiti gubitak kose. A prema istraživanjima iz 2016. i 2019. čak i masaža vlasišta može rezultirati povećanjem debljine vlasi. 

Najbolje ulje za kosu

Nisu sva ulja dobra za kosu. Je li ulje dobro za tvoju kosu ili ne ovisi o tipu kose i prednostima koje tražiš. Nastavi čitati za naše preporuke o najboljem ulju za kosu.

Rižina voda za kosu: Čudotvorni lijek ili obična bezvezarija, objašnjava stručnjak

Najbolje ulje za kosu: kokosovo ulje

Kokosovo ulje je uglavnom sveti gral ulja za kosu. Djeluje kao zaštita od topline, popravlja oštećenu kosu i lomove vlasi, pomaže u sprječavanju opadanja kose, kao i u rastu kose. Zbog svojih svojstava zadržavanja vlage, kokosovo ulje ostaje u kosi umjesto da ispari, što ga čini jednim od najučinkovitijih tretmana za kosu.

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou

Kokosovo ulje je izvrstan izbor za kovrče. Zašto? Budući da za razliku od mnogih drugih vrsta ulja za kosu, kokosovo ulje ima malu molekularnu veličinu koja se lako upija u pramen kose. To osigurava kovrče s vlagom, a da ih ne opterećuje. Sličan učinak ima i ulje avokada.

Ulje jojobe za ekstra sjaj

Lagana ulja poput ulja jojobe i ulja mrkve savršena su za dodavanje dodatnog sjaja pramenovima. Da bi dodala sjaj, samo utrljaj vrlo malu količinu ulja na suhu, oblikovanu kosu. Pazi da ne pretjeraš! Previše ulja može učiniti tvoju kosu masnom umjesto sjajnom.

Kokosovo ulje sprječava ispucalost vrhova

Kokosovo ulje je također izvrsna opcija za sprječavanje ispucanih vrhova. Za upotrebu zagrij malu količinu kokosovog ulja u rukama, a zatim nanesi na vrhove. Za najbolje rezultate nanesi kokosovo ulje na kosu prije spavanja, a zatim umotaj kosu ručnikom kako bi spriječila stvaranje ispucanih vrhova preko noći.

Arganovo ulje za kosu protiv oštećenja ili suhoće

Ako imaš suhu ili oštećenu kosu, isprobaj arganovo ulje. Ovo marokansko ulje bogato je masnim kiselinama i vitaminom E koji osiguravaju prijeko potrebnu vlagu isušenim pramenovima. Zato je naš odabir najboljeg ulja za kosu koja je suha ili oštećena.

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou

Ulje marelice za tanku kosu

Lagana ulja poput ulja koštica marelice mogu dodati sjaj i vlagu finoj kosi bez osjećaja težine. Samo pazi da izbjegneš područje oko tjemena tijekom nanošenja, jer previše ulja u blizini vlasišta može učiniti da fina kosa izgleda masna i ravna. Ako imaš finu kosu, odluči se za lagana ulja, poput ulja marelice, argana, grožđa, badema, nara ili jojobe.

Ricinusovo ulje za rast kose

Ricinusovo ulje može pomoći u poticanju rasta kose stimulirajući cirkulaciju na vlasištu. Ovo povećanje protoka krvi pomaže u isporuci potrebnih hranjivih tvari u folikul dlake, čime se pomaže u rastu kose. Stoga je ricinusovo ulje, kao i ulje paprene metvice najbolje ulje za kosu kojoj je potrebna podrška za rast.

Možda vas zanima Žena koja nije koristila šampon šest godina kaže da joj je kosa bolja no ikad Rubrika Beauty Beauty

Ulje za kosu | Autor: Pr/ZaraHome Pr/ZaraHome

Slušaj potrebe svoje kose

Svi smo različiti i ono što funkcionira jednoj osobi ne mora nužno odgovarati drugoj. Samo zato što se jako preporučuje ili reklamira, ne znači da je to pravi proizvod za tvoj tip kose. Svakako isprobaj ulje i ako smatraš da ti ne koristi, nemoj se bojati prijeći na nešto drugo.

Na kraju, imaj na umu da su ulja masna. Nemoj koristiti previše, inače riskiraš da ti kosa ostane masna i nakon pranja. Nakon tretmana uvijek temeljito operi kosu prirodnim šamponom. I naravno, imaj na umu da se ovakve promjene ne događaju preko noći. Samo dosljedna, dugotrajna uporaba rezultirat će prekrasnom, zdravom, sjajnom dugom kosom - ali vjeruj nam, itekako je vrijedno toga.

Photo: shutterstock

Komentari 0