Beauty
Ulje za kosu

Ulje za kosu garantira zdravlje i sjaj: koje odabrati za tanku, kovčavu, oštećenu, normalnu ili masnu kosu?

  • Uz pravo ulje za kosu, san o sjajnoj i zdravoj kosi konačno se može ostvariti
  • Međutim, nije svejedno koje ćeš ulje za kosu koristiti 
  • Otkrit ćemo ti što bi trebala uzeti u obzir kada ga koristiš i kako ćeš za sebe pronaći najbolje ulje za kosu 

Koje su prednosti ulja za kosu? Ukratko: slamnata kosa postaje svilena! Biljna ulja smatraju se insajderskim savjetom za zdravu i sjajnu kosu. Kaže se da su vrhunsko rješenje za kosu koja je presuha, lomljenje kose i ispucale vrhove. Trenutačni sjaj i glatkoća bez ikakvih kemikalija: to zvuči gotovo predobro da bi bilo istinito.

3 razloga zašto je ulje dobro za našu kosu

Ali, što je to tako posebno kod biljnih ulja? U svakom slučaju, prirodna ulja nisu nužno jeftina. Međutim, ulja imaju tri prednosti koje ih izdvajaju od ostalih proizvoda za njegu:

1. Izvrsno zadržavaju vlagu u vlasima kose. Na satu biologije naučili smo da se ulja ne miješaju s vodom. Zarobljavaju kapljice vode. Ovo svojstvo čini ih idealnim pojačivačem ljepote za našu kosu. Ulja sprječavaju isparavanje vode iz kose. To štiti vlas kose od mogućeg gubitka vlage tijekom dana.

2. Učinkovita zaštita. Masne kiseline sadržane u biljnom ulju čine našu kosu sve otpornijom. Masnoće se omotaju oko svakog pojedinačnog vlakna dlake poput tankog premaza i održavaju ih elastičnima. Time se sprječava pucanje kose, a osjetljivi vrhovi se više ne cijepaju (zbogom, ispucali vrhovi!).

3. Pravi sastojci za njegu. Dok sredstva za stvaranje premaza, poput silikona ili mineralnih ulja ne sadrže sastojke za njegu, biljna ulja sadrže brojne hranjive tvari. Vitamini i minerali regeneriraju i jačaju kosu. Stoga biljna ulja ne djeluju samo površno, nego također i dubinski.

Možda vas zanima Kosa ti izgleda loše? Možda koristiš pogrešan šampon. Evo kako izabrati pravi Rubrika Beauty Beauty

Dakle, postoje dobri razlozi da maziš svoju kosu biljnim uljima. Ali, u ovim blagodatima možemo uživati samo ako koristimo pravu vrstu ulja za naš tip kose. Inače će ti kosa brzo izgledati masno. A naravno da to ne želimo!

U nastavku ti predstavljamo najbolji izbor ulja za svaki tip kose.

1. Ulja za finu, tanku kosu

S promjerom od oko 0,04 milimetara, fina kosa je upola debela od normalne kose. Kao rezultat toga, brzo izgleda obješenoi beživotno. Pogrešno ulje opterećuje vlakno kose i oduzima zamah dužini. Ali, postoje dobre vijesti: nema svako ulje za kosu učinak izravnavanja. Najbolje je koristiti takozvana suha ulja.

Ova ulja su prilično rijetke teksture i mogu se lako rasporediti po kosi. Sadrže visok udio nezasićenih masnih kiselina i stoga se brzo upijaju bez ostavljanja teškog masnog sloja. A to je upravo ono što trebaš ako imaš tanku kosu!

Preporučeno suho ulje, na primjer, je arganovo ulje. Njeguje finu kosu bez da je otežava ili je čini ljepljivom. Plus, za sve one koji su osjetljivi na mirise, arganovo ulje ima vrlo nenametljiv miris. Nisi ljubiteljica arganovog ulja? Nema problema. Možeš koristiti i ulje sjemenki grožđa ili ulje šafranike, koji su čak i nešto jeftiniji.

Možda vas zanima Evo što tvoja kosa otkriva o tvom zdravlju i kako pravilno reagirati na promjene Rubrika Beauty Beauty

2. Ulja za gustu i prirodno kovrčavu kosu

Ako imaš gustu kosu ili prirodno kovrčavu kosu, možeš koristiti bogata ulja. Ovdje su prikladna takozvana „ne suha“ ulja. Zbog većeg udjela zasićenih masnih kiselina, ova ulja su gušća. Ali ne brini, brzo ćeš se naviknuti.

Apsolutni klasik među ne suhim uljima je maslinovo ulje. Najbolje je djevičansko maslinovo ulje jer nije termički obrađeno i sadrži najviše vitamina i hranjivih tvari. Maslinovo ulje sadrži enormno visok udio vitamina E, snažnog čistača radikala. Štiti kosu od štetnih vanjskih utjecaja kao što su UV zračenje, toplina ili toksini iz okoliša.

Ne sviđa ti se tipičan miris maslinova ulja? Ulje makadamije ili kokosa također je prikladno za tvoju kosu.

3. Ulja za normalnu gustu kosu

Kosa ti nije ni osobito gusta ni jako tanka? Za normalnu kosu su polusuha ulja najbolji izbor. Ne prerijetko, ne pregusto - ove vrste ulja savršen su kompromis. Polusuha ulja uključuju, na primjer, ulje koštica marelice. Ovaj beauty booster je bogat enzimima te miriše prekrasno voćno i blago slatko. Ovo ulje njeguje tvoju kosu esencijalnim masnim kiselinama i vitaminima B koje sadrži.

Alternativno, možeš  se odlučiti i za sezamovo ulje blagog mirisa orašastih plodova, koje također spada u polusuha ulja.

4. Ulja za masnu kosu

Upomoć, samo ne još masnoće! Ako patiš od masne kose, možda ti je to prošlo kroz glavu.... Čim opereš kosu, korijen je opet masan. Premda je to potpuno bezopasno, može biti pomalo neugodno.

Ali, zato se ne moraš odreći blagodati ulja za kosu. Ulje od korijena čička, lagano kao pero, izvrsno je kod masne kose. Ova vrsta ulja je izuzetno tekuća i stoga se može vrlo lako rasporediti po kosi. Za hidrataciju vrhova potrebno je tek nekoliko kapi.

Ulje korijena čička ne nudi samo dobar učinak njege. Također ima protuupalno i umirujuće djelovanje na kožu. Ako se boriš protiv svrbeža vlasišta ili peruti, ulje se također može umasirati u kožu, a najbolje prije pranja kose. Ostavi da djeluje 15 minuta pa operi kosu te je njeguj kao i obično. Dakle, vlasište je smireno, kosa njegovana, a mi sretni.

Ulja za oštećenu kosu

Kosa ti se lomi? Bademovo ulje blago slatkog mirisa sadrži aktivni sastojak koji može učiniti čuda na oštećenoj kosi: biotin!

Ovaj element u tragovima je prirodni dio naše kose. Ako ga dodamo izvana, struktura kose je održivo ojačana. Biotin cementira porozna područja u kosi i daje vrhovima veću stabilnost.

Bademovo ulje također sadrži mononezasićene masne kiseline koje štite kosu od vanjskih oštećenja.

Možda vas zanima Ovo jeftino ulje njegovat će tvoju kosu, lice, ruke ako ti ponestane kozmetičkih proizvoda Rubrika Life&style Life&style

Ulje za kosu: savjeti za pravilnu upotrebu

Sada znaš koje vrste ulja najbolje odgovaraju tvom tipu kose. Ali, kako ih pravilno koristiti? Uglavnom, postoji jedno važno pravilo:
budući da sva biljna ulja zadržavaju vodu, najbolje ih je nanijeti na vlažnu kosu. To će spriječiti isparavanje i zadržati vlagu u kosi – tijekom cijelog dana. To daje vlaknima kose veću elastičnost i čini ih otpornijima.

Ulja imaju jednu veliku prednost: prirodna sirovina je vrlo svestrana. Dakle, možeš ih ugraditi u svoju rutinu kose na mnogo različitih načina. Najbolje je isprobati koja ti od ove tri moguće aplikacije najviše odgovara:

• Nakon pranja: nanesi nekoliko kapi ulja na vlažne dijelove nakon šamponiranja. Oprez, potrebno je malo vještine da saznaš koja je količina optimalna. Kosa bi trebala izgledati njegovano i sjajno, ali ne i masno.

• Tretman prije pranja: navlaži svu kosu i nanesi dobru dozu svog omiljenog ulja od korijena do vrhova kose. Ostavi da djeluje najmanje 15 minuta pa isperi šamponom. 

• Regenerator ili dodatak za njegu kose: začini svoj trenutačni regenerator dodavanjem nekoliko kapi ulja. Naravno, ovo funkcionira i s tretmanima za kosu. To daje tvojoj kosi dodatnu njegu.

Kako prepoznati prikladna ulja

Oprez, ulje nije samo ulje! Mnoga navodna ulja za kosu uglavnom sadrže silikone i mineralna ulja. Ova kemijska punila „rastežu“ prava (skupa!) ulja i daju proizvođačima prednost u troškovima. Nažalost, ovaj umjetni premaz dugoročno ima učinak sušenja. Dakle, izbjegavaj umjetne tvari. Također je najbolje odlučiti se za šampon bez silikona kako bi kosa ostala bez silikona.

Kada je riječ o ulju za kosu, odluči se za čisto ulje za optimalnu njegu kose. Dobar proizvod sastoji se isključivo od pravog biljnog ulja – 100 posto čistog. Dovoljan je pogled na sastojke. Ovdje se ne smiju pronaći nikakve kemikalije, tek naziv biljnog ulja. 

Uz pravo ulje za kosu za tvoj tip kose, ništa ne stoji na putu do zdrave i njegovane kose!

Photo: Shutterstock

Komentari 0