Life&style

Ovo jeftino ulje njegovat će tvoju kosu, lice, ruke ako ti ponestane kozmetičkih proizvoda

  • I ne samo to! Pomoći će kod zanoktica, ispucalih peta, slabašnih trepavica...
  • Da skratimo, uz pomoć ricinusova ulja lako ćeš riješiti čak 10 beauty problema
  • Najbolja vijest koju smo čuli razveselit će vlasnice slabe kose i kose koaja pojačano ispada

Navodno je ricinusovo ulje bilo jedan od najdražih kozmetičkih proizvoda egipatske carice Kleopatre. Stari Egipćani cijenili su ga i zbog njegovih laksativnih svojstava te se koristilo i kao lijek. Ako ne želiš na kožu i kosu stavljati kemijske kozmetičke proizvode već samo 100 posto prirodne stvari, ono je za tebe. Isto tako, ako jesi fan krema koje proizvodi kozmetička industrija, ali, s obzirom na situaciju ne možeš baš u parfimerije, ricinusovo ulje bit će dobra zamjena. Usto je i jeftino. Bočica od 50 ml u Bio&bio košta 25,90 kn, u Terra Organici 31,90kn (obje trgovine imaju dostavu koja još uvijek radi), a ima ga i u ljekarnama, a cijene su između 20 i 30 kuna. Evo za što sve pomaže:

1. Akne i ožiljci od akni

Na masnoj koži često se stvaraju akne, a većina proizvoda koji djeluju protiv akni pak kožu jako isušuju pa ona proizvodi još više ulja pa opet nastaju akne... Začarani krug. Ricinusovo ulje sadrži masne kiseline koje pomažu obnovi prirodne vlažnosti kože. Kružnim pokretima nanesi malu količinu ulja na lice, ostavi preko noći i isperi ujutro.

2. Ožiljci i opekline od sunca

Ricinusovo ulje pomaže oporavku oštećenih stanica kože kod, na primjer, opeklina, ožiljaka čak i strija. Ima antimikrobsko djelovanje i poboljšava cirkulaciju. Koristi se u mnogim proizvodima za sunčanje jer njegov prirodni zaštitni faktor je 6.

Možda vas zanima Frizeri su otkrili trik s regeneratorom i maskom koji će kosu učiniti prelijepo blistavom Rubrika Beauty Beauty

3. Ispucala kosa i ispadanje kose

Njeguje kosu, povećava njezinu elastičnost i sprječava ispucalost vrhova, no još je važnije što korijen kose čini snažnijim i sprječava ispadanje kose zahvaljujući ricinoleičnoj kiselini koju sadrži. Smanjuje i prhut. Nekoliko puta tjedno nježno umasiraj ulje u vlasište pa operi šamponom.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

4. Bore

Nekoliko kapljica ricinusova ulja na koži potaknut će stvaranje kolagena što usporava starenje kože. Također, zbog masnih kiselina ovo ulje održava kožu hidratiziranom i mekom.

5. Zanoktice i slabi nokti

Ricinusovo ulje ima i protubakterijska i protugljivična svojstva pa je izvrsno za rast zdravih i snažnih noktiju. Možeš ga nakapati direktno na nokte ili pak razrijediti s toplom vodom i u toj otopinu namakati nokte nekoliko puta tjedno.

Možda vas zanima Kristen Bell otkrila beatuy trikove zbog kojih 40-godišnja glumica izgleda kao da ima 20 Rubrika Beauty Beauty

6. Ispucale pete i žuljevi

I njih možeš tretirati ovim čudotvornim uljem. Pomiješaj nekoliko žlica ulja s toplom vodom i uroni stopala...

7. Ispucale usne

Malu količinu ricinusova ulja možeš nanijeti i na isušene usnice koje se gule. Visok udio vitamina E, minerala i masnih kiselina u ulju će im pomoći da brzo vrate vlažnost i lijep izgled.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

8. Suhe i ispucale ruke

Kao prirodno sredstvo za hidratizaciju ricinusovo ulje je lijek za suhe i ispucale ruke, čak i ekceme, posebno kad je hladno vani. Ili kad peremo ruke često i jakim dezinficijensima... Štiti kožu izvana tako što sprječava gubitak vlage, a može se koristiti i u kombinaciji s drugim uljima, poput bademovog ili kokosovog.

9. Trepavice

Kako potiče rast zdrave i čvrste kose, tako potiče i rast trepavica. Ricinoleična kiselina koja sadrži visoke razine triglicerida i inhibitora prostaglandina D2 osigurava hidratiziranost dlačica trepavica i prevenira njihovo ispadanje.

10. Rast kose

Iako je tvrdnja da potiče rast kose nedokazana, mnogi se kunu da redovita upotreba ricinusova ulja rezultira rastom snažnije i zdrave kose. Stvar je u tome da će  umasiraš li ga u vlasište poboljšati cirkulaciju, a to pridonosi boljem rastu kose.

Photo: Shutterstock/Instagram
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Anne90

    Ricinusovo ulje djeluje na rast kose i dlačica, ali nikako nije za primjenu na licu. U kozmetičkim proizvodima za kožu se koristi isključivo u hidrogeniranom obliku. Najkomedogenije ulje na svijetu je ricinusovo, jedna kap na kožu i može se javiti ... prikaži još!