Beauty

Tvojoj šminki je prošao rok trajanja? Ove proizvode moraš odmah baciti jer mogu biti opasni

  • Šminka čiji je rok trajanja istekao može biti jako opasna
  • Na koži može uzrokovati iritacije, crvenilo ili upalu
  • Neki proizvodi se mogu koristiti i dulje ali je potreban oprez

Koliko ti se puta dogodilo da je tvom omiljenom beauty proizvodu prošao rok trajanja? Nijednom? Ti si onda prava sretnica jer mnoge od nas muče baš te stvari. Na rok trajanja često ne obraćamo pažnju, a ako koristimo više proizvoda za šminkanje, na neke jednostavno i zaboravimo.

Česte su i one situacije u kojima smo nam se, unatoč proteklom roku trajanja, bilo teško rastati od omiljenog ruža, parfema, pudera, sjenila ili tuša za oči, osobito ako se više ne proizvode. Međutim, šminka čiji je rok trajanja istekao često je jako opasna i na koži može uzrokovati iritacije, crvenilo ili upalu. Osobito je to često kad je riječ o ova tri proizvoda:

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

1. Tekući puder

Puder je pokvaren ako je promijenio teksturu, odnosno ako se sastojci počinju odvajati pa u njemu primijetiš vodenastu tekućinu. Najčešće je to nakon što je otvoren godinu dana. On osim toga mijenja i boju i miris, a kemijski sastojci na koži tako mogu izazvati jako crvenilo ili osip. Traje uglavnom između šest mjeseci i godine dana.

2. Ruž

Ako si ruž za usne koristila dulje od preporučenog roka, najbolje bi ga bilo baciti odmah. Naime, usne su osjetljiv dio lica, a uz stari ruž ili sjajilo pojava prištića, osipa ili crvenila nije neobična pojava. Zato se čak i s najdražim ružem nije preporučljivo jako vezati. Međutim, ako ga baš i nisi puno koristila, a jako ti se sviđa, možeš ga iskoristiti još tjedan ili dva, ali nije baš nešto što bi se velikodušno preporučilo. Trajanje je ruža uglavnom između 12 i 18 mjeseci, a nekih sjajila čak do dvije godine.

3. Maskara

Maskaru nakon što je prošao rok trajanja nemoj koristiti ni u ludilu! Ona uglavnom traje do šest mjeseci, a nakon roka u njoj se počinju stvarati bakterije. Najopasnija je u tim slučajevima zato što se nanosi na posebno osjetljivo područje, oko očiju, pa je pravo leglo za stvaranje infekcije.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Neki proizvodi mogu se bez straha koristiti i malo dulje, ali i tu je potreban oprez: 

1. Puder u prahu 

Iako ovaj puder ne možemo koristiti do unedogled, još neko vrijeme nakon što je prošao rok trajanja nije vrijeme za uzbunu. On je naime suh i sadrži manje sastojaka koji se mogu pokvariti. Ako ga nanosimo rukama, njih je važno prije svakog korištenja pudera dobro oprati, a ako koristimo četkice ili spužvice, pažnju je potrebno obratiti na njihovu čistoću. Redovito čišćenje spriječit će nastanak bakterija pa samo u tim slučajevima puder može preživjeti i duže. Važno ga je, osim toga, i zaštiti od velike topline. Njegovo je trajanje uglavnom između jedne i tri godine.

Možda vas zanima Isprobala sam serum koji koriste poznate Hrvatice. Evo rezultata... Rubrika Beauty Beauty

2. Sjenilo za oči

Sjenilo je također proizvod koji je u prahu pa zato nije jako podložan nastanku bakterija. I kod njega treba paziti na spužvice kojim ga nanosimo, no kako je namijenjen za područje oko očiju, trebala bi ipak pripaziti. Trajati može do tri godine pa ga zatim i još neko vrijeme možemo koristiti, ali svakako bi i njega s vremenom trebala izbaciti.

3. Olovka za usne ili oči

Olovke za usne neće se brzo pokvariti, ali ne smiju se, kao ni druga šminka, posuđivati drugima. Tada je razvoj bakterija najveći, a raste i mogućnost pojave herpesa i sličnih kožnih oboljenja. Međutim, praktičan trik riješit će i taj problem posudbe. Nakon svakog takvog korištenja olovku možeš naoštriti kako bi se gornji sloj uklonio. Tako ćeš se riješiti bakterija, ali ako je previše oštrit, ona će se brže smanjivati pa bi uskoro i mogla ostati bez nje. Njezino je trajanje između jedne i dvije godine.

Možda vas zanima Ovo moraš znati: 7 načina kako da ne dobiješ šlaufić oko struka Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0