Beauty
bleach washing

Trend bleach washinga: je li pranje kose izbjeljivačem nešto što možemo obaviti kod kuće?

  • Bleach washing na TikToku se predstavlja kao lakši i brži način posvjetljivanja kose
  • No, iako je zaludio brojne TikTokere te na ovoj platformi #BleachWash ima gotovo 13 milijuna pregleda, profesionalni frizeri ipak ne savjetuju da ovaj trend isprobavaš kod kuće
  • Mnogi žele svijetlu boju kose što prije i na što jednostavniji način, no je li bleach washing pravi odabir za postizanje nove frizure, donosimo ti u nastavku

S dolaskom ljetnih dana koje smo svi jedva dočekali, mnogi se odlučuju na posvjetljivanje kose blajhom, odnosno izbjeljivačem. No, ponekad to može biti dosta dug i kompliciran pothvat pa se tako na društvenoj mreži TikTok trend postala alternativa dugom procesu izbjeljivanja, a to je bleach washing, odnosno pranje kose u izbjeljivaču.

Ovaj proces koji je poznat već godinama, obećava posvjetljivanje kose i ispiranje starih, tamnijih tonova kraćim i jednostavnijim postupkom od klasičnog izbjeljivanja kose. Iako zvuči prilično jednostavno i primamljivo, je li bleach washing odgovor na sve tvoje želje za svjetlijom nijansom kose za ljeto?

Što je bleach washing?

“Bleach washing” odnosni se na proces u kojem se izbjeljivač, odnosno blajh nanosi na mokru kosu, obično nakon pramenova ili balayage tehnike na kosi. Koliko točno frizer dodaje izbjeljivača ovisi o tome koliko želiš posvijetliti svoju kosu.

Bleach washing najčešće se koristi kako bi se maknuo i isprao stari ili tamniji preljev s kose, da se kosa posvijetli ili da se ublaži razlika u nijansama između bazne boje i pramenova, rekla je za Allure frizerka Jenny Pearlman.

@lexierainbolt How do you do your we balayage/beach washes??🌞 #HaloSilverTeam #hairstylistlife #hairstylistsoftiktok #bleachwash #fyp ♬ Roxanne - Instrumental - Califa Azul

Također, iako ga je moguće nanijeti i na cijelu kosu, bleach washingom obično se tretiraju samo vrhovi, za efekt posvjetljivanja.

Kako funkcionira bleach washing?

Bleach washing se u frizerskim salonima obavlja u bazenima za pranje kose, gdje se na kosu nanosi izbjeljivač pomiješan s vodom kako ne bi imao prejako djelovanje. Budući da se izbjeljivač nanosi na mokru kosu, cijeli proces traje puno kraće nego s klasičnim procesom izbjeljivanja kose, gdje se nanosi na pramenove suhe kose.

@realericvaughn Full process with end results 💕💕 #CowboyBebop #whatatimetobealive #haircolor #satisfying #hairtok ♬ Insane - Summer Walker

No, frizeri upozoravaju da iako se bleach washing koristi za “ispravljanje” boje, odnosno dobivanje ljepše nijanse, proces je iznimno nepredvidljiv i nepouzdan, pogotovo ako ga isprobavaš kod kuće, što frizeri nikako ne preporučuju.

Bleach washing može biti nježniji postupak od tradicionalnog izbjeljivanja kose, budući da je snaga izbjeljivača smanjena i nanosi se na mokru kosu, no valja naglasiti kako se u tom slučaju ne mogu očekivati ni jednaki rezultati kao kod klasičnog izbjeljivanja.

Možda vas zanima Što je plavi šampon, i kako djeluje? I ne, nije rezerviran za plavuše Rubrika Beauty Beauty

Bleach washing kod kuće

Iako je TikTok prepun ljudi koji trenutno isprobavaju bleach washing kod kuće, frizeri upozoravaju kako bi se taj proces trebao raditi isključivo u frizerskim salonima.

Frizerka Stephanie Diaz, za Allure je rekla kako se bleach washing ni ne koristi toliko često te da ga klijentice vrlo rijetko traže zbog rizika koji donosi takvo tretiranje kose izbjeljivačem. “Ako se kosa koja prije nije izbjeljivana tretira bleach washingom, može doći do dobivanja neželjenih toplih tonova.”

bleach washing | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou bleach washing

Također, kod nepravilnog izbjeljivanja, kosa može biti nepopravljivo oštećena te postati suha i lomljiva, a može se dogoditi i gubitak kose. Frizeri savjetuju izbjegavanje ovog TikTok trenda u širokom luku te prepuštanje brige o novoj boji kose profesionalcima.

Možda vas zanima Potpuno drukčiji, Botticellijev bob najljepši je ljetni stil za kratku kosu Rubrika Beauty Beauty


 

Photo: Instagram@gisou

Komentari 0