Beauty
manikura

Pravilna njega noktiju: Kako znati je li tvojim noktima potrebna pauza od manikure

  • Svi volimo imati lijepe i uredne nokte, no što kad se na njima pojave znakovi oštećenja?
  • Da je tvojim noktima potreban predah od raznih manikura primijetit ćeš po znakovima poput diskoloracije ili neuobičajene krhkosti i pucanja noktiju
  • Kako bi im vratila u zdravlje, potrebno je nekoliko važnih koraka njege koje možeš pronaći u nastavku!

Nokti su dio naše kože te su građeni od proteina keratina, a njihov izgled često odaje i opće stanje našeg zdravlja. Sigurno si se ponekad zapitala trebaju li nokti “disati”, nakon što si primijetila da su možda promijenili boju nakon višestrukog i neprestanog korištenja istog laka za nokte.

Nokti zapravo ne trebaju “disati”, da bi ih se pravilno njegovalo, ali postoje drugi razlozi zbog kojih bi mogla razmisliti da ponekad napraviš pauzu od laka za nokte i manikure.

njega noktiju | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou manikura

Kako znati trebaju li nokti pauzu od laka za nokte?

“Nokti uzimaju kisik i hranjive tvari iz dotoka krvi, a ne iz zraka”, rekla je za Allure njujorška dermatologinja, Dana Stern. No, pauze gdje ništa na njih ne bi trebala nanositi svakako su potrebne. Prema ovoj stručnjakinji, postoji pet glavnih znakova koji ukazuju na to da je tvojim noktima potreban odmor:

-    Vidljive granulacije keratina, odnosno grubi bijeli tragovi na površini nokta
-    Listanje 
-    Puknuća 
-    Diskoloracija 
-    Dehidrirane kutikule 

Takva oštećenja noktiju te slabi i tanki nokti nastaju uslijed prekomjernog nošenja laka za nokte, a mogu biti i posljedica nepravilne njege noktiju ili skidanja običnog ili gel laka za nokte.

njega noktiju | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou njega noktiju

Kod rašpanja i oblikovanja noktiju treba biti vrlo oprezan, budući da su osjećaj topline ili boli prilikom rašpanja nokta znak da se nokat oštećuje. Također, stručnjaci preporučuju da se lak nikad grubo i naglo ne skida s noktiju, budući da time možeš oštetiti površinu nokta.

Kolika je pauza noktima potrebna da se oporave od nastalog oštećenja?

Vrsta materijala, odnosno proizvod kojim ukrašavaš nokte, također igra veliku ulogu u tome koliko tvoji nokti na kraju mogu biti oštećeni te kolika će im pauza biti potrebna.

njega noktiju | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou manikura

Gel manikure mogu biti štetnije od običnog laka za nokte zbog mehaničkih i kemijskih načina odstranjivanja gela s ploče nokta koji ako nisu ispravno izvedeni mogu biti pregrubi za nokat, poput previše agresivnog rašpanja noktiju ili predugog držanja noktiju u otopini s acetonom, što ih isušuje i čini lomljivima.

Stoga je vrlo važno da ako primijetiš neki od gore navedenih znakova oštećenja noktiju, napraviš pauzu između redovitih gel manikura.

Možda vas zanima 20 ljetnih manikura s kojima će na svoje doći i najodvažnije cure i minimalistice Rubrika Beauty Beauty

njega noktiju | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou manikura

Kako pravilno njegovati nokte između manikura

Ako tvoji nokti ne izgledaju glatko i nahranjeno te su čudne boje, situaciju možeš popraviti na nekoliko načina. Većina stručnjaka preporučuje da nokte između manikura njeguješ hranjivim uljima koja će pomoći kod hidratacije te da naravno izbjegavaš gristi nokte i čupkati kutikule, što će samo dodatno oštetiti nokat, a može izazvati i infekciju.

njega noktiju | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou njega noktiju

Noktima je važno dodati i potrebne vitamine koji im možda nedostaju, a o odabiru vitaminskih suplemenata koji su ti najpotrebniji svakako se prvo konzultiraj s liječnikom.

'Neon colour-pop' manikura postaje jedan od najvećih ljetnih trendova na noktima Možda vas zanima 'Neon colour-pop' manikura postaje jedan od najvećih ljetnih trendova na noktima Rubrika Beauty Beauty

 

Photo: @allesandrointernational

Komentari 0