Beauty

Što se dogodi kad naneseš proizvod za samotamnjenje?

Ne samo da proizvodi za samotamnjenje nose određene rizike za kožu, nego i za dišne puteve. Kako, zaboga? I koliko je to "štetno" zapravo štetno?

Sunčeve zrake su škodljive i točka. Ne samo da ten brže stari od izlaganja suncu, nego se i dokazano izlažeš opasnostima od ozbiljnih bolesti kao što je rak kože. Ali ljeto se bliži, a nijedna od nas ne želi ispod lagane haljinice ili topića bez rukava pokazati kožu bijelu kao sir. Srećom, možeš lagano preplanuti i bez sunca i bez solarija i izgledati kao da si i preko zime skoknula na Maldive zahvaljujući proizvodima za samotamnjenje koji su danas vrlo kvalitetni i više ne ostavljaju ružne narančaste mrlje na koži, odjeći i plahtama.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Dakle, stvar je riješena, misliš veselo. No, nije to tako jednostavno. Jedna britanska dermatologinja upravo je upozorila da postupak samotamnjenja ima štetne posljedice za kožu baš kao i sunčanje pod prirodnim zrakama. Aktivni sastojak proizvoda za samotamnjenje, DHA, tjera stanice površinskog sloja kože da potamne u istom stresnom oksidacijskom procesu što ga izazivaju i sunčeve zrake.

- Ne znamo još koje su dugoročne posljedice, ali zna se da je oksidacija povezana sa starenjem i bolestima - kaže dr. Stephanie Williams iz londonske klinike za kožne bolesti Eudelo. Drugim riječima, i samotamnjenje i sunčanje imaju isti nepovoljni učinak: koža je doduše preplanula, ali istodobno je i nepovratno stradala.

via GIPHY

Da svar bude gora, ako koristiš sprej za samotamnjenje, nećeš DHA nanijeti samo na kožu, nego ćeš ga i udisati, a kad taj kemijski spoj, punim imenom dihidroksiaceton, uđe u pluća i dišni sustav, može izazvati astmu i razne druge probleme te naposljetku i rak.

Možda vas zanima Mitovi o sunčanim naočalama koji te mogu koštati zdravlja Rubrika Life&style Life&style

Nije sve tako crno, tvrdi dr. Doris Day, dermatologinja iz New Yorka. - Ne moraš baciti sve proizvode za umjetni brončani ten, samo pazi da ih apliciraš oprezno, štiteći nos, usta i oči - kaže dr. Day, koja savjetuje i da losion ili kremu za samotamnjenje naneseš uvečer, a ne ujutro pa ćeš tako umanjiti posljedice oksidacije.

No, dr. Williams smatra da bi najpametnije bilo odustati od samotamnjenja kao takvog. - Lažna preplanulost podržava stav da je dobro imati kožu potamnjelu od sunca, a nije. Moramo se naučiti prihvatiti svoju prirodnu boju tena - odlučno je izjavila dr. Williams.

No, ako voliš... Puno je preporuka kako ispravno nanijeti proizvod za samotamnjenje. Ma samo prva dva, tri puta kad nakon zime razgolitimo noge!

Photo: Instagram

Komentari 0