Beauty

Što je “anti-glycation” skincare rutina i je li ona tajna mladolike kože?

  • “Glikacija” je pojam koji možda na prvu zvuči pomalo zastrašujuće, međutim nije ništa novo
  • Glikacija je proces koji oštećuje proteine koji našoj koži daju strukturu i elastičnost te zbog toga ona više nije čvrsta, puna i glatka kao prije
  • Sastojci poput niacinamida, vitamina C, retinola, ali i SPF-a, mogu pomoći u ublažavanju rezultata glikacije jer čine idealnu “anti-glycation” skincare rutinu
  • Pročitaj više: "Inflammaging" je najnoviji pojam u skincare svijetu - kako ga spriječiti?

Izraz "glikacija" zvuči kao da je izašao iz udžbenika studenta medicine, a radi se o pojmu koji opisuje fiziološki proces koji uključuje molekule šećera u tijelu i koji ubrzava starenje kože, a samim time i razvoj vidljivih promjena poput finih linija i bora. To ni na koji način nije novi biološki fenomen, ali kao što si možda primijetila, to je pojam koji se sve češće pojavljuje u industriji njege kože. Isto tako, neki brendovi čak koriste izraz "anti-glikacija" za opisivanje svojih formula.

Možda vas zanima 3 najpoželjnije frizure ovog proljeća: za bob znamo, koje su preostale dvije? Rubrika Beauty Beauty

No, može li nanošenje kreme, seruma ili bilo kojeg drugog proizvoda za njegu kože stvarno spriječiti da proces glikacije pridonese starenju kože? Uz to se sigurno pitaš jesu li postojeći proizvodi u tvojoj kolekciji spremni odraditi taj posao? Što uzrokuje glikaciju, što možemo učiniti da usporimo ovaj proces i što čini proizvod "anti-glikacijskim" - doznaj u nastavku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli H&M (@hm)

Što je glikacija i kako ona utječe na starenje kože?

Prema istraživanju, glikacija je neenzimska reakcija između makromolekula i šećera, koja uzrokuje promjene na elastičnim vlaknima i prerano starenje kože. Odnosno, to je proces u kojem se molekule šećera vežu za lipide i proteine u tijelu i stvaraju napredne krajnje produkte glikacije (poznate kao AGE), koji oštećuju proteine (poput kolagena i elastina) i lipide u koži. To potom ubrzava nastajanje finih linija, bora i opuštene kože lica, ali i tijela.

Produkti glikacije (AGEs) oštećuju proteine koji našoj koži daju strukturu i elastičnost te zbog toga naša koža više nije čvrsta, puna i glatka kao prije. Uz to, glikacija može pridonijeti stvaranju slobodnih radikala, koji zauzvrat mogu izazvati upalu i dodatno ubrzati proces starenja kože. Iako si možda prvi put naletjela na ovaj pojam, to nikako nije novost. Glikaciju je prvi opisao francuski kemičar Louis-Camille Maillard prije više od 100 godina.

Možda vas zanima Je li ovo najpigmentiranije rumenilo ikad napravljeno? TikTok je očito njime opsjednut s razlogom Rubrika Beauty Beauty

Zašto onda pojam glikacija ovih dana dobiva više pažnje? To može imati veze sa sve većim brojem istraživanja koja istražuju proces starenja i zahvaljujući kojima imamo mnogo bolje razumijevanje ovog procesa. I dok je pojam "anti-glycation" možda noviji, pogotovo u svijetu marketinga skincare proizvoda, nisu ti proizvodi koji se bave nuspojavama glikacije nužno novi.

Što uzrokuje glikaciju?

To je proces koji se prirodno događa kako starimo, a istraživanja su pokazala da se može početi događati već u našim 20-ima. Osim prirodnog procesa starenja, vanjski čimbenici poput izlaganja UV zrakama i zagađenjima iz okoliša mogu poticati glikaciju. Prehrana s visokim udjelom šećera također može igrati ulogu u ubrzavanju procesa glikacije i njezinih nuspojava. Ukratko, glikaciju mogu uzrokovati sve stvari koje već znamo da bismo trebali izbjegavati ako želimo održati zdravlje svoje kože i maksimalno smanjiti vidljivost finih linija i bora.

Možda vas zanima Parfemi s mliječnim mirisnim notama možda zvuče čudno, ali su prefini, bogati i kremasti Rubrika Beauty Beauty

Možemo li spriječiti glikaciju?

Ne možemo učiniti ništa da u potpunosti zaustavimo glikaciju, ali možemo pomoći u njenom usporavanju. Određeni način života, poput prehrane bogate antioksidansima s niskim udjelom šećera i redovitog prakticiranja kardio treninga, također mogu igrati važnu ulogu u prevenciji. Odgovarajuća količina sna i smanjenje stresa isto tako mogu pomoći.

Naravno, i naša skincare rutina može igrati važnu ulogu u usporavanju procesa glikacije. Sastojci poput antioksidansa (niacinamida, korijena sladića i vitamina C) mogu neutralizirati stvaranje AGE-a. Drugi sastojci poput peptida i retinola isto tako mogu pomoći. Iako nije potrebno kupovati formule za koje je posebno označeno da imaju utjecaj na proces glikacije, one mogu učiniti iskustvo kupnje jednostavnijim. Međutim, ako nisi raspoložena za dodatno trošenje novca, možeš biti uvjerena da redovito korištenje SPF-a, seruma s vitaminom C i kreme s retinolom pomaže u “anti-glycation” misiji.

Možda vas zanima Samo prošli mjesec se prodalo čak 90.000 bočica ovog viralnog ulja za čišćenje lica Rubrika Beauty Beauty
Photo: Instagram @briidgetbrown

Komentari 0