Beauty

S ovih 6 svakodnevnih navika nesvjesno ćeš oštetiti svoje nokte. Izbjegni ih!

  • Smatraš kako dobro brineš o svojim noktima, no i dalje nisi zadovoljna njihovim izgledom?
  • Možda svakodnevno nesvjesno radiš jednu od ovih šest pogrešaka koje utječu na zdravlje noktiju
  • Od puštanja predugih noktiju do nošenja preuske obuće, pogledaj što se sve našlo na našoj listi

Lijepo oblikovani i zdravi nokti san su brojnih žena! Ipak, često nismo svjesne pogreška koje činimo na putu do njegova ostvarenja. Pred tobom se nalazi šest navika koje uvelike mogu utjecati na izgled, ali i zdravlje noktiju te nam zadati neočekivane poteškoće.

Od puštanja noktiju da narastu predugi do korištenja noktiju kao alata, pogledaj koje su se to svakodnevne navike našle na našoj listi. A nakon što provjeriš ovaj popis, možeš se prisjetiti i šest stvari koje bi ti svaka manikirka rekla da prestaneš raditi dok uređuješ nokte.

Možda vas zanima Izbjegavaj nokte rezati škaricama ili grickalicom. Postoji puno zdravija metoda za tvoje nokte... Rubrika Beauty Beauty

1. Nosiš preduge nokte

Iako je istina da ti posjedovanje dugih noktiju omogućuje eksperimentiranje s različitim dizajnom, imati kraće nokte svakako je zdravije. Dugi nokti lako mogu zadržati nečistoću i bakterije, a mogu potencijalno proširiti infekcije. Umjetni dodatci također mogu oštetiti tvoje nokte. Da bi se akrilni nokti zalijepili, manikirka mora dobro izrašpati tvoje prirodne nokte zbog čega mogu postati  tanki i slabi.

2. Ne skidaš redovito lak

Znamo da skidanje ostataka laka može biti prava muka, ali ako to ne učinimo na vrijeme riskiramo dodatno oštećivanje nokta. Slično kao i koža i tvoji nokti mogu upiti tvari koje se nanose na njihovu površinu. Da bi noktima pružila prijeko potreban odmor od laka, ukloni ga kad se počne ljuštiti te im priušti kratki predah.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Možda vas zanima Nokti su ti poprimili ružnu boju? Ovih 5 savjeta pomoći će u borbi protiv žutih noktiju Rubrika Beauty Beauty

3. Uklanjaš kutikulu

Iako bi tvoja 'noktarica' mogla reći kako kožica oko noktiju neće dopustiti da tvoja manikura izgleda uredno, to malo kože zapravo je namijenjeno zaštiti noktiju od infekcija. Ako ukloniš kutikulu, nokti postaju osjetljiviji i ranjiviji na klice i bakterije što zauzvrat može dovesti do bolesti noktiju. Umjesto da režeš kožicu, zamoli svoju manikirku da podreže opuštenu kožicu.

4. Nosiš preusku obuću

Nošenje pogrešnih cipela ne samo da je neugodno, već može uzrokovati i probleme s noktima na nogama. Ako cipele prejako pritišću nokte to može dovesti do traume, a može čak uzrokovati i odvajanje noktiju od takozvanog "nokatnog kreveta". Kako bi ovo izbjegla, pobrini se da nosiš udobne cipele te dopusti noktima da povremeno "dišu". PS: Kada spominjemo brigu o stopalima, ovo je pet najčešćih pogrešaka kod njihove njege zbog kojih brzo požalimo.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Možda vas zanima Ove 3 boje laka za nokte bit će najveći trendovi za proljeće u 2021. godine Rubrika Beauty Beauty

5. Nokte koristiš kao oruđe

Svi noktima s vremena na vrijeme otvaramo limenke ili stružemo naljepnicu s cijenom, ali ako to redovito radiš, nokte stavljaš pod veći pritisak nego što oni mogu podnijeti. Ako nokte koristiš kao pomoćni alat, to može dovesti do blage traume, pa čak i do njihova listanja.

6. Učestalo koristiš lak za kosu

Ako si strastvena korisnica laka za kosu možda oštećuješ svoje nokte, a da toga uopće nisi svjesna. Lakovi za kosu sadrže do 50% alkohola, koji prilično isušuje nokte te ih može učiniti slabima i lomljivima. Iako lak za kosu može dodati željeni završni detalj tvom izgledu, on također može uprskati tvoju manikuru. Spojevi u laku za kosu rastapaju lak za nokte, toliko da ga čak možeš koristiti za uklanjanje mrlja nastalih prilikom izvođenja manikure.

Photo: Shutterstock

Komentari 0