Beauty
Puder za suhu kožu

Puderi za suhu kožu: odabrali smo 6 favorita koji divno ujednačuju ten i istovremeno njeguju

  • Žene koje muku muče sa suhom  kožom znaju kako je težak zadatak pronaći idealan puder koji će prikriti nedostatke bez dodatnog isušivanja kože
  • Ovoga puta odlučili smo se pozabaviti tom tematikom te ti donosimo naš izbor hranjivih, hidratantnih pudera namijenjeni upravo njezi suhe kože
  • Ujedno smo istaknuli i situacije koje možda nesvjesno činiš, poput tuširanja toplom vodom ili korištenja kamenih pudera, a koje dodatno uništavaju tvoju suhu kožu

Suha koža nije problem s kojim se suočavamo samo u zimskim mjesecima. Štoviše, nepovoljni vremensku uvjeti te suh zrak i u pro(ljetnim) mjesecima mogu pogodovati osjećaju zatezanja kože, njezinom isušivanju te perutanju. Poznato je kako na suhoću kože mogu utjecati i naše dnevne navike, poput tuširanja pretoplom vodom i nepravilne prehrane. Za početak, detaljnije ćemo razjasniti obje.

Uporno ponavljate greške: Zašto vam je koža suha poput baruta?

Vruća voda, suha koža

Tuširanje u toploj vodi pravi je raj za opuštanje tijela i osjećaj blaženstva. No dok mi uživamo, naše lice pati jer što je voda toplija to je koža sklonija sušenju. Ako toplinom vode zagrijavaš prirodna ulja u koži, vjerojatno je da ih rastvaraš i doslovno ispireš. Ova ulja igraju važnu ulogu u zaštiti tvojeg lica od vanjskih agresora preko kožne barijere te su prijeko potrebna za zdrav izgled lica.

Ako se pitaš koja je savršena temperatura vode, znaj da je odgovor u umjerenosti. Prehladna voda može također imati nepovoljan učinak jer može uzrokovati crvenilo lica i stezanje krvnih žila. Stoga, tuširaj se u mlakoj vodi kako ne bi nepotrebno šokirala svoju kožu.

Oprez! Ovih 6 pogrešaka pri tuširanju može prilično naštetiti tvojoj koži lica, upozoravaju dermatolozi

Suha koža | Autor: Shutterstock Shutterstock Ilustrativna fotografija žene koja provjerava stanje kože

Nedostatak kolagena kao uzročnik suhe kože

Kolagen igra važnu ulogu u blistavoj koži, sjajnoj kosi i jakim noktima. Ljudski organizam ima sposobnost stalne sinteze kolagena koji je potreban zbog rasta i zamjene istrošenih tkiva te za zacjeljivanje i obnovu ozlijeđenih tkiva. Međutim, s vremenom se postupno smanjuje kapacitet njegove obnove radi procesa starenja, trajnih preopterećenja organizma ili autoimunih bolesti.

U mladosti se gubitak kolagena brzo nadomješta, no s godinama postaje sve izraženiji te se računa da nakon 25. godine života tijelo prosječno gubi 1,5 posto kolagena godišnje. No, nedostatak kolagena možeš nadoknaditi i pravilnom konzumacijom hrane bogate mineralima i vitaminima. Popis spomenutih namirnica možeš provjeriti ovdje.

Suha koža | Autor: Shutterstock Shutterstock Ilustrativna fotografija žene koja njeguje svoju kožu

I njega lice može biti problematična

Nadalje, isušivanju kože uvelike može pridonijeti i pogrešna njega lica. Kažu da je put do pakla popločen dobrim namjerama, a upravo bi se ova izrekla mogla primijeniti i na situacija kada ustrajemo u korištenju preparativnih proizvoda koji nam čine više štete nego koristi. Primjerice, u svojoj svakodnevnoj njezi koristiš preagresivne čistače, učestalo koristiš maske od gline koje isušuju kožu ili preskočiš redoviti piling kojim bi uklonila mrtve stanice kože.

Premda smo to nerijetko sklone zanemariti, probleme bi mogla uzrokovati i nanošenje proizvoda krivim redoslijedom.
Koraci koje uvijek morate pratiti idu ovako: prvo čišćenje kože, potom nanošenje proizvoda za hidratizaciju i tek na kraju krema. Tako će vaša koža tijekom cijelog dana biti hidratizirana i nećete morati strahovati od isušivanja.

7 neobičnih razloga zašto ti je koža suha kao barut

puder | Autor: Shutterstock Shutterstock Primjeri pudera

Suha koža ft. puder

Također, dodatni faktor koji može pridonijeti osjećaju suhoće jest korištenje pudera u prahu i/ili kamenu. Osobama koje pate od suhe kože preporučuje se korištenje tekućih pudera koji se odlikuju laganom teksturom. Ovaj tip pudera ima hidratantna svojstva pa može pomoći u održavanju elastične i glatke kože. Kod suhe kože se bore javljaju puno brže nego kod masne, a iako puder ne uzrokuje starenje kože lica, njegovo pogrešno nanošenje može dodatno naglasiti bore.

Važno je da naneseni puder izgleda prirodno te da se izbjegava njegovo nanošenje u debelom sloju jer tako može doći do neželjenog naglašavanja postojećih nepravilnosti.

Puder za suhu kožu | Autor: Pr/Foodballerka Pr/Foodballerka Primjer pudera za suhu kožu

Primjeri, cijene sukladno notino.hr: L'Oreal (86,00 kuna), Bourjois (75,90 kuna), Revlon (73,90 kuna)

Vizažistica Sanja Agić: savjeti za šminkanje suhe kože

Osim hidratantne teksture, poželjno je da puderi sadržavaju i zaštitni faktor. Naravno, količina faktora u puderu nije dovoljno jaka da čini potpunu zaštitu za tvoju kožu, ali svakako je mala pomoć na putu do zaštite od sunca. Optimalno je prije nanošenja pudera koristiti specijaliziranu kremu, jer već izloženost od 15 minuta može uzrokovati promjene na teksturi kože.

Kako bismo ti olakšale potragu za onim pravim, za tebe smo izdvojile neke od najboljih tekućih puder za njegu suhe kože koji lako dostupni i na domaćem tržištu.

Puder za suhu kožu | Autor: Pr/Foodballerka Pr/Foodballerka Primjer pudera za suhu kožu

Primjeri, cijene sukladno notino.hr: Vichy (118,90 kuna), Clinique (154,00 kuna), La Roche-Posay(193,90 kuna)

 

Maja Šuput u svom prvom javnom nastupu nakon poroda za novi broj miss7 magazina otkriva otkud je došla ideja da se sin zove Bloom



Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • sankreteee

    Puder za suhu kožu - http://tonzes.com/notinohr.htm iskreno PREPORUČAM svakome!