Life&style

Geni s tim nemaju veze: Evo što zaista uzrokuje starenje kože

Ako ste mislili da ćete za 20-30 godina izgledati isto kao vaša mama danas, prevarili ste se...

Američki znanstvenici proveli su istraživanje u kojem su pokazali da geni nemaju nikakve veze s borama na našim licima. Autori studije objavljene u časopisu "Archives of Dermatology" proučavali su 65 pari blizanaca starosti od 18 do 77 godina, budući da blizanci dijele iste gene, ali drugačije su izloženi vanjskim i društvenim faktorima.

Pokazalo se da je starenje kože puno više povezano s vanjskim nego s genetskim faktorima. Dakle, bore, smeđe pjegice, kao i proširene vene nisu rezultat genetike, već prevelike izloženosti suncu, pušenja ili prekomjerne težine.

Istraživanje je započelo 2010. godine kad su blizanci odvojeno rekli izgori li njihova koža ili tamni bez upotrebe kreme za sunčanje, a dali su i podatke o svojoj težini, pušenju ili pijenju alkohola.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Stručnjaci su iz tih podataka pokazali snažnu povezanost između pušenja, starije dobi i prekomjerne težine s oštećenjima kože lica, a nije pronađena genetska veza, odnosno, ako je jedna osoba iz para blizanaca imala probleme s kožom, ne znači da ih je imala i druga, osim ako se također nije rizično ponašala.

Autori upozoravaju da, kad se radi o raku kože, ipak i genetika i okolina utječu na rizik od te bolesti. Također se nadaju da će ova nova saznanja motivirati ljude da smanje rizična ponašanja poput pušenja ili prekomjernog boravka na suncu.

Photo: Guliver Image/Getty Images

Komentari 0