Beauty
Prirodno obojena kosa

Prirodne boje za kosu: sve što trebaš znati o bojenju kose bez kemikalija

  • Bojenje kose za mnoge od nas je gotovo pa mjesečna rutina te su boje za kosu uvijek vruća tema jer itekako je važno što stavljamo na glavu. U fokusu je i lijepa boja, ali i zdrava kosa
  • Klasične, kemijske boje najčešći su izbor, no sve više žena razmišlja i odlučije se na bojenje prirodnim bojama za kosu - zbog održivosti, a drugi glavni razlog je što su manje agresivne
  • No, što točno znamo o prirodnim bojama za kosu? Otkrivamo kako ih koristiti, kakve tonove možemo njima postići, koliko su trajne, pokrivaju li sijede... Ukratko, sve o bojenju kose biljnim bojama 

Ako razmišljaš o bojenju kose bez kemikalija, ali još nisi sigurna jesu li pravi izbor za tebe, donosimo sve, od A do Ž o prirodnim bojama za kosu.

Glava razlika između kemijskih i prirodnih boja za kosu

Prirodne boje za kosu zapravo su biljne boje koje se rade od prirodnih biljnih ekstrakta poput kane, indiga ili kasije. U pravilu dolaze u obliku praška koji se prije bojenja miješa s vrućom vodom. Tako nastaje pasta, koje se s kistom za bojenje nanosi na kosu. 
Kod kemijskog bojenja kose sastojci poput amonijaka i vodikovog peroksida ulaze u strukturu kose i mijenjaju je. Zbog tih se sastojaka „otvara prostor“ kako bi boja mogla doprijeti u kosu. Kod bojenja kose s biljnim preparatima proces je drugačiji. Pigmenti boje nježno prekrivaju strukturu kose pa se tako osjetljiva površina štedi od agresivnih učinaka.

Možda vas zanima Koliko je zdrava tvoja kosa? S ovim brzim testom ćeš to lako otkriti Rubrika Beauty Beauty

Od čega se zapravo sastoje biljne boje za kosu?

U pravilu se radi o koktelu biljnih prahova u različitim omjerima miješanja: kane (boje bakreno-crvene), kasije (koja se naziva i bezbojna kana, stvara svijetlo zlatne tonove) i indiga (za plavo-ljubičaste note s hladnim, pepeljastim dodirom). Izuzeci: svijetloplavi tonovi obično ne sadrže indigo, tamnije boje biljne kose ne sadrže kasiju. Ali, postoje i biljne boje za kosu koje sadrže čistu kanu, kasiju ili indigo. Za dodatnu njegu ponekad se dodaju ulje kokosa ili avokada i proteini pšenice te eterična ulja za miris.

Koje tonove možeš postići s obzirom na tvoju prirodnu nijansu?

Tamnije i crvenije tonove je uvijek moguće napraviti. Posvjetljivanje, na primjer od srednje smeđe do plave, nije moguće postići s čistom prirodom. Međutim, žene sa svijetloplavom ili potpuno sijedom kosom mogu unijeti prirodni zlatni ton s čistom kasijom. Nijanse pepela postižu se dodavanjem indiga, ali: „Prevelik udio može dovesti do neuglednog mahovinasto-zelenog svjetlucanja“, objašnjava stručnjak za prirodnu boju za kosu Christian Falkner. Oprez: nakon višestrukih upotreba, učinci kane i sl. zbrajaju se - kosa postaje sve više crvenkasta i tamnija. Ako ti se u jednom trenutku boja više ne sviđa, samo jedna stvar pomaže: neka izraste.

Široki raspon boja

Za razliku od praha kane koji se (sjećamo se iz mladosti?) nanosio na kosu i dodavao samo svijetliji ili tamniji crveni ton, ovisno o tvojoj prirodnoj boji kose, današnja generacija boja za kosu je avansirala. Mnogo je sofisticiranija i "uspješnija" pa su u paletama boja različite nijanese, od crne, tamnosmeđe i smeđe preko više nijansi crvene (mahagonij, bakrena, burgundac, ljubičasta) do plavih tonova poput karamela, šampanjac plave, pšenično plave, pepeljaste, jagoda plave).

Gdje kupiti prirodne boje za kosu?

Prirodne boje više nisu neko "čudo" i ne treba se pomučiti da ih nabavimo. Svakako ih nude prodavaonice prirodnih i organskih proizvoda, ali su i u stalnoj ponudi bolje opremljenih drogerija poput dm-a te ih proizvode i veliki kozmetički brendovi poput L’Oréala i Garniera. Također, kupiti ih možeš i u više web trgovina koje ih dostavljaju na kućnu adresu. Cijene se kreću otprilike u istom rangu kao i kemijske boje, od najjeftinijih proizvoda za 30-ak kuna do boja koje koštaju više od 100 kuna. Evo nekoliko primjera...

Prirodne boje za kosu - bez kemikalija | Autor: Pr/prettycactus Pr/prettycactus S lijeva nadesno: Respect, dm, 59,90 kn; Henna Plus, bio&bio, 105,90 kn; Logona, ecco-verde, 65,44 kn, Henne Color, dm, 39,90 kn

Kako se koriste prirodne boje? 

Većina biljnih boja kose pomiješa se s toplom vodom zagrijanom na 50 stupnjeva, a tamni tonovi s crnim čajem. S nijansama crvene, koje sadrže puno kane, voda bi trebala biti oko 95 stupnjeva. Pastu treba nanijeti na kosu što topliju i to ne previše tanko. Boju nanesi četkicom za bojenje, a na kraju umasiraj rukama. Stavi kapu za tuširanje i preko nje zaveži turban od ručnika - toplina pojačava proces bojenja. Biljne boje za kosu moraju djelovati jedan do dva sata, što je dosta duže nego kemijske boje. Ispiranje mora biti temeljito pa također može potrajati, posebno kod duže kose. 

8 trikova koji će ti biti vrlo korisni ako sama bojiš kosu

Potrebno je kosu pripremiti za bojenje prirodnom bojom

Kako bi dobila izvanredan rezultat, kosa bi prije bojenja trebala biti oslobođena od silikona. To znači da prije bojenja kose ne bi trebala koristiti proizvode sa silikonom određeni vremenski period. Samo proizvodi bez silikona mogu jamčiti da će se boja ravnomjerno rasporediti po cijeloj kosi, bez straha da će se naknadno isprati. Kako bi rezultat bio potpuno ravnomjeran možeš prethodno napraviti piling kose i tjemena. Na taj način uklanjaš sve ostatke pa pigmenti boje mogu u potpunosti prekriti kosu.

Prirodno obojena kosa | Autor: Shutterstock Shutterstock

Može li se prebacivati prirodnih na kemijske boje?

Da i ne. Nakon bojenja biljnom bojom, svakako bi trebala pričekati dva mjeseca prije korištenja konvencionalne boje za kosu - i obrnuto. Inače može doći do nepredvidivih učinaka. Osobito s izbjeljivanjem ili plavim odsjajem na kosi prethodno obojenoj kanom: rezultat može biti zelena boja. Osim toga, biljne i kemijske boje također mogu međusobno reagirati stvarajući prekomjernu toplinu koja oštećuje kosu.

A s kemijske boje na prirodnu?

Biljna boja može ići je i na prethodno izbijeljenu kosu –ali treba biti posebno oprezan. Kosa prethodno tretirana vodikovim peroksidom jako opterećena i možda neće ujednačeno prihvatiti novu boju pa će rezultat biti loš. Kako bi to izbjegla prvo oboji kosu čistom crvenom kanon ili drugom bojom s velikim udjelom kane. Sve isperi pa u drugom koraku možeš koristiti tamniju biljnu boju.

Prekrivanje sijede kose? Nema problema!

Odlične vijesti: sijeda kosa se isto tako vrlo jednostavno može prekriti s biljnim bojama. Ovdje vrijedi pravilo: što je kosa više sijeda, to je svjetliji rezultat. To je zbog toga što sijede ostaju i nakon bojanja svijetlije nego obične vlasi, što znači da se možemo veseliti nježnim i prirodnim pramenovima.

Možda vas zanima 12 pogrešaka koje većina žena s obojenom kosom uvijek iznova ponavlja Rubrika Beauty Beauty

Njega prirodno obojene kose i još nekoliko trikova

  • Određen oprez je potreban kod ovih boja jer će vrlo uspješno obojiti i kožu. Dakle, nužno je nositi rukavice pri bojenju i zaštititi kožu na licu, vratu, ušima.
  • Konačni rezultat vidljiv je dva do tri dana nakon nanošenja. Stoga, ako je moguće, nemoj prati kosu sljedeća dva dana nakon tretmana kanom.
  • Rezultat boje je individualan, iz razloga što se preparat spaja s prirodnom bojom kose.
  • Kako stoga ne bi bilo neugodnih iznenađenja, boju možeš isprobati na samo jednom pramenu (koji se može lako sakriti). 
  • Boje za kosu bez amonijaka općenito su zdravije za vlasište i kosu i smanjena je mogućnost alergijske reakcije. Ovakve boje posebno se preporučuju ljudima koji imaju suhu i oštećenu kosu.
  • Prirodno obojena kosa duže će zadržati lijepu boju ako za pranje i njegovanje kose koristiš nježnije i prirodne proizvode. Preporučaju se proizvodi za biljno obojanu kosu bez parafina, silikona, sintetskih boja i konzervansa.
Photo: Shutterstock

Komentari 0