Beauty

8 trikova koji će ti biti vrlo korisni ako sama bojaš kosu

  • Bojenje kose kod kuće je jeftinije i brže pa ako ne želiš neku veliku promjenu možeš zaobići frizera
  • No, korisno je znati nekoliko trikova, od toga kako odabrati najbolju nijansu za sebe nadalje
  • Kako izvesti pramenove ili kako ne obojiti i kožu na čelu, da nabrojimo samo neke

Jasno je - ni u jednom frizerskom salonu neće ti preporučiti da kosu obojiš sama, kod kuće. Ipak, mnogo se žena primi ovoga posla bez oklijevanja. Jeftinije je i brže, a boje koje se prodaju u drogerijama sve su kvalitetnije. "Slabije" su od onih profesionalnih u salonima pa kosu nećeš uništiti pridržavaš li se uputa, no iz istog razloga sama nećeš moći napraviti ni neku drastičnu promjenu, od crnke, čak ni brinete postati plavuša. Ali inače... zašto ne?

Možda vas zanima Veliki trend za jesen: Povratak boje koju obožavamo Rubrika Moda Moda

Razmišljaš li da kosu obojaš prvi puta ili si to već radila, ovih nekoliko savjeta mogu biti korisni.

1. Odaberi za sebe najbolju boju

Dakle, drastičnu promjenu ne možeš postići s bojama koje su u širokoj prodaji - najbolji rezultat ćeš dobiti odabereš li boju koja je do dvije nijanse svijetlija ili tamnija od tvoje prirodne boje kose. Stoga je na svakom pakiranju fotografija koja pokazuje na kakvoj će kosi rezultat biti optimalan - usporedi je sa svojom. Rezultat će biti negdje na pola puta između tvoje prirodne boje i nijanse koju si kupila. 

2. Kupi dvije kutije boje

Ako ti je kosa dužine do ramena, ili duža, možda jedno pakiranje boje neće biti dovoljno. Osim o dužini kose i o debljini vlasi ovisi koliko ćeš boje potrošiti. Zato radije kupi dvije kutije - ne želiš da ti usred posla ponestane boje. 

3. Ne miješaj različite nijanse boje

Iako to u salonima profići redovito rade kako bi postigli baš onu nijansu koju si poželjela, to nije posao za kod kuće. Ni jedan brend ne grantira za rezultat koji ćeš postići pomiješaš li, na primjer, ledeno plavu i platinasto plavu. Ni ona boja s pakiranja ne ispadne uvijek baš točno kao na slici. 

Možda vas zanima Ljudi su poslali frizeru fotke kako su se sami ošišali i obojili. Evo njegovih komentara Rubrika Beauty Beauty

4. Napravi test

Ako kosu bojaš prvi puta u novu nijansu, isprobaj boju na odrezanom pramenu ili da dijelu kose koji se ne vidi. Možda se neugodno iznenadiš i shvatiš da ne želiš tu patlidžan ljubičastu ili plava noć kosu. Znamo mnogo horor priča o prvom bojenju krivom bojom...

5. Zaštiti kožu lica

Kosa savršeno obojena, baš kao i 2 cm kože na čelu? Spriječi to nanošenjem običnog balzama za usne uz liniju kose na licu i oko ušiju.

6. Ne istiskuj boju iz bočice

Iako većina boja za kosu nudi ovu mnogo lakšu metodu, frizeri preporučaju da boju ipak staviš u posudicu i nanosiš četkicom za bojenje. Bolje ćeš odmjeriti količinu boje, bit će urednije, a kosu ćeš preciznije obojati.

Možda vas zanima Balayage na kosi je i dalje popularan, a na ovim curama izgleda bolje nego prije Rubrika Beauty Beauty

7. Pramenovi s četkicom za zube

Želiš li samo napraviti nekoliko pramenova, koristi čistu četkicu za zube ili četkicu od maskare kako bi boju nanijela precizno i suptilno. Pramenove stavi na dijelove kose gdje će ih sunce lijepo obasjati - znači na mjesto gdje bi se i prirodno stvorili. Idelano na na kosu uz linuju lica ili da padaju iz razdjeljka. 

8. Voda je neprijatelj obojene kose

Suprotno vjerovanju, šampon nije taj koji ispire i izbljeđuje boju kose već je to voda. Svaki put kad se vlas natopi vodom, sa ili bez šampona, molekule boje se ispiru i gubi se pigment. Da produžiš vrijeme između dva pranja koristi suhi šampon. Kad je pereš, preporučljivo je koristiti šampon i regenerator za obojenu kosu.

Photo: Instagram@spetacollare

Komentari 0