Beauty

Pranje kose samo jednom tjedno nije dobra ideja - čak i ako kosa izgleda čisto

  • Često s može čuti savjet kako je dovoljno jednom tjedno prati kosu, jer prečesto pranje i izlaganje raznim sredstvima šteti kosi
  • Međutim, neki stručnjaci tvrde kako nije dovoljno tek jednom tjedno oprati kosu
  • Čini se kako bi se napokon mogla razriješiti vječna rasprava o tome koliko često treba prati kosu 

Rasprava o tome koliko redovito treba prati kosu je žestoka, ali nadamo se da ćemo je konačno razriješiti. Dok neki stručnjaci kažu da je pranje kose jednom tjedno u redu sve dok koristiš dobar šampon i tvoja kosa dobro reagira na tu učestalost, postoji i druga strana priče i drugi argumenti. Ako ti je kosa izrazito suha i ne pereš je dovoljno često, s godinama može izgubiti svoju prirodnu vlažnost. Prema stručnjacima za kosu, nije preporučljivo čekati više od tjedan dana bez pranja kose, jer se folikuli kose začepe i ne dobivaju kisik.

Kada kosa izgleda čisto, ali nije

Vjerojatno su ti poznati oni koji peru kosu svaki dan, a i oni koji mogu izdržati više dana bez pranja. Ali, realnost je sljedeća: Premda se kosa može činiti čistom, onečišćenje (jedan od glavnih agresora kose u 2023.) ju je zaprljalo, a da nisi toga ni svjesna. Može doista izgledati kao da je kosa čista, ali s vanjskim faktorima, tj. onečišćenjem, znojem, duhanskim dimom... kosa postaje zasićena.

Možda vas zanima Evo kako bi trebalo obojiti tanku kosu kako bi ona izgledala gušće i punije Rubrika Beauty Beauty

Koliko često treba prati kosu | Autor: Instagram @hihappyhead Instagram @hihappyhead Koliko često treba prati kosu

Posljedice zagađenja (i nedovoljno pranja)

Kada se kosa pere manje od dva puta tjedno, folikuli se začepljuju i to može uzrokovati niz problema: Perutanje vlasišta, svrbež, osjetljivost, perut, pa čak i gubitak kose. Ove sitne čestice, koje su nevidljive oku, onemogućuju dobru oksigenaciju kose, zbog čega je preporučljivo prati je češće, a to vrijedi čak i kod guste, suhe kose, koju možda nemaš potrebu toliko često prati.

Učinci koje onečišćenje ima na kosu proučavali su znanstvenici još 1994. godine i to u Istraživačkom centru za industrijsku toksikologiju u Lucknowu. Tada se pokazalo da su se suspendirane čestice, dim i zagađujući plinovi taložili na kosi i vlasištu, uzrokujući upalne i iritativne reakcije koje čak mogu dovesti do gubitka kose.

Pranje kose dvaput tjedno

Ne postoji univerzalno pravilo za učestalost pranja kose jer, kako ističu stručnjaci, moraš voditi računa i o mjestu u kojem živiš ili načinu života koji vodiš. Nije isto živjeti u gradu s puno zagađenja i živjeti na selu. Klima, vožnja motocikla ili automobila, bavljenje sportom, kvaliteta vode koja se koristi za pranje i tako dalje, također igraju ulogu. 

Ali, čak i kada je kosa suha i gusta, stručnjaci savjetuju pranje barem dva puta tjedno kako bi se uklonili svi ostaci koji se mogu nakupiti na tjemenu te zasititi i oslabiti kosu. 

Možda vas zanima TikTok su preplavili recepti s ružmarinom za rast kose. Kako se pripremaju i što kažu stručnjaci? Rubrika Beauty Beauty
Photo: Instagram@lisaeldridgemakeup

Komentari 0