Beauty

TikTok su preplavili recepti s ružmarinom za rast kose. Kako se pripremaju i što kažu stručnjaci?

  • Ružmarinovo ulje i vodica veliki su hitovi na društvenim mrežama
  • Mnogi se kunu da su pomogli da im kosa postane gušća
  • Benefiti ružmarina na rast kose čak su i znastveno dokazani

Dok pretražujemo beauty trikove na TikToku, nemoguće je ne naići na silne objave djevojaka koje se kunu u učinkovitost ružmarina, bilo ulja, bilo vodice koju same pripremaju, za rast i gustoću kose. U svojim videima prikazuju i fotografije svojih kosom slabo prikrivenih vlasišta prije korištenja tretmana s ružmarinom i pokazuju rezultate - gustu kosu s mnoštvom mladih vlasi koje su, kažu, postigle uz redovitu upotrebu ulja ili ružmarinove vodice.   
No, ne bi bilo prvi put da TikTok ne preplavi beauty savjet koji je beskoristan, pa čak i štetan - sjeti se samo slanog spreja protiv akni -  i zato smo se zapitali što stručnjaci i znanost kažu na učinkovitost ružmarina za rast kose. 

 | Autor: Unsplash / Fran Unsplash / Fran

Što kaže znanost?

Dermatologinja Leah Ansel za Allure je potvrdila da ružmarin dokazano poboljšava cirkulaciju što je iznimno važno za zdravlje kose jer su folikule tako bolje oprskrbljene hranjivm tvarima. Također, ružmarinovo ulje pomaže boriti se s peruti, bakterijama i gljivicama jer ima antioksidantna, antimikrobna i protuupalna svojstva, a baš poput seruma s vitaminom C za kožu, štiti vlasište (i kosu) od loših utjecaja iz okoliša. Ono sadrži i karnozinsku kiselinu koja pomaže popraviti oštećenja tkiva i poboljšava obnovu stanica, a također dokazano blokira vezivanje hormona DHT uz svoje receptore, a DHT zna dovesti do gubitka kose.

frizure za tanku kosu Možda vas zanima 4 frizure koje su savršene za tanku kosu i 4 koje je najbolje izbjegavati Rubrika Beauty Beauty

Dakle, znanost je potvrdila benefite ružmarina za rast kose, a jedno istraživanje pokazalo da može biti stimulirajuć kao minoxidil, najpoznatiji lijek za rast kose. Za razliku od minoxidila, korištenje ružmarina nije imalo nuspojave, ali je trebalo više vremena, oko 6 mjeseci, da se pokažu rezultati. 

 

@sophiebarkleyy How I apply rosemary oil on hair reset days 🫧👸🏼✨🫶🏼 #rosemaryoil #hairreset #hairwashday #hairtok #hairoiling #hairoil #haircare #haircareroutine #healthyhair #longhair #hairgrowth ♬ original sound - Soph

Uz sve navedeno, zaista postoji uporište za tvrdnje pa donosimo dva recepta za poboljšanje gustoće i kvalitete kose koji su stekli toliku popularnost na društvenim mrežama. 

Kako koristiti ružmarinovo ulje

Mješavina ružmarinovog ulja nanosi se prije pranja kose i ostavlja oko tri sata da djeluje. Treba pomiješati 20 kapi eteričnog ulja ružmarina u 100 ml baznog ulja, odlično je jojobino ili ulje sjemenki grožđa, i promućkati kako bi se sastojci izmiješali. Pipetom nanijeti na cijelo tjeme te zatim prstima (ne noktima), oko 5 minuta kružnim pokretima masirati cijelo vlasište. Na kraju kosu prekriti prozirnom folijom i nakon tri sata oprati kosu kao inače.
Važno je kosu ne češljati nakon što nanesemo ulje, to treba napraviti prije nanosšenja. 

 

@kayscurlies Trying rosemary water everyday for a month 🌷 I added extra ingredients to the rosemary water so look out for the recipe that I’ll share tomorrow 🫶🏼 I will also be doing some other things along with this to help with hair growth so I’ll put those into a video and post it next week. The product that made my hair shed a lot (keep in mind not everyone’s hair is the same so just because it wasn’t good for me doesn’t mean it won’t be good for you. I actually know someone that likes it! Plus haven’t seen any review saying it did the same to them. My guess is I was allergic to something in it. But it was definitely this product as it was the only new product I was using and the shedding got better once I stopped using it): The Inkey List Bond Repair Hair Treatment. Have you tried rosemary water before?? What was your experience like?? I saw it all over TikTok like months ago #rosemarywater #rosemarywaterforhairgrowth #curlyhairgrowth #curlyhairgrowthjourney #curlyhairgrowthtips ♬ Barbie World (with Aqua) [From Barbie The Album] [Extended] - Nicki Minaj & Ice Spice & Aqua

Ružmarinova vodica - recept

  • 10 dkg ružmarina
  • 10 listova mente
  • 10 klinčića
  • 3 dcl vode

Staviti vodu da provrije i zatim dodati ostale sastojke. Neka polako ključaju na vatri 20 minuta. Zatim ostaviti da se ohladi i procijediti. Uliti vodicu u bocu s raspršivačem i svaki dan nanijeti na tjeme i izmasirati 5 minuta. Držati u frižideru najdulje tjedan dana. 

Možda vas zanima Zapetljana kosa koju je teško raščešljati? Rješenje se krije u ovim četkama za lako raščešljavanje! Rubrika Beauty Beauty
 
Photo: @anchotran

Komentari 0