Beauty

Smijemo li ravnati kosu dok je još mokra? Ovu je lekciju u ljetnim mjesecima posebno dobro znati

  • Iako smo na društvenim mrežama, a posebice TikToku otkrili mnoge korisne beauty savjete, s vremena na vrijeme se zna potkrasti i pokoji od kojeg bismo potencijalno mogli imati više štete nego koristi
  • Jedan takav je ravnanje mokre kose koji navodno štedi vrijeme, no stručnjaci su složni kako ovo, neovisno o tipu kose, nikako nije dobra ideja
  • Evo zašto se kosi ne smijemo ni približiti s peglom prije nego što je potpuno suha

Trendovi se neprestano mijenjaju, kako modni, tako i oni iz svijeta ljepote, no super zaglađena, sjajna, zdrava i ravna kosa uvijek će biti u modi, a najvažniji dio ovog izgleda je briga o njezinom zdravlju. Iako smo na društvenim mrežama, a posebice TikToku otkrili mnoge korisne beauty savjete, s vremena na vrijeme se zna prokrasti i pokoji od kojeg bismo potencijalno mogli imati više štete nego koristi, kao što je to na primjer onaj o ravnanju kose dok je još mokra. 

Kratko i jasno, bez obzira na sve u što nas pobornici ovog trika nastoje uvjeriti, ravnanje mokre kose nikako nije dobra ideja. Dapače, iako se čini da je riječ o triku koji nam štedi vrijeme, on uzrokuje veliku štetu, a što vrijedi za sve tipove kose. 

 | Autor: Instagram @maralafontan Instagram @maralafontan Foto: Instagram @maralafontan

Možda vas zanima Najnoviji TikTok trend najljepša je ljetna opcija za sve obožavateljice plave kose Rubrika Beauty Beauty

Glavni razlog zašto stručnjaci ne preporučuju ravnanje kose dok je još mokra je zato što je tada kosa puno podložnija oštećenjima od topline pa je itekako važno u potpunosti osušiti kosu prije nego što joj se približimo s peglom. Kosa je najslabija kada je mokra pa ju se iz tog razloga ne preporuča ni raščešljavati jer lakše puca, a kako velika toplina iz pegle može višak vlage u kosi pretvoriti u paru, to dovodi do dodatnog lomljenja kose, gubitka elastičnosti i oštećenja kutikule. Posljedica ovakvih oštećenja su kovrčanje kose, ispucali vrhovi, a ponekad čak i miris paljevine. Osim toga, ravnanje mokre kose također može promijeniti boju naše kose, a pogotovo ukoliko je riječ o plavoj kosi.  

@isseypovs

Why is no one talking about this

♬ original sound - Issey Moloney

Ono što je posebno važno naglasiti je da ne postoji tip kose koji je otporniji na ovakva oštećenja odnosno ravnanje mokre kose jednako je štetno za apsolutno svakoga, bez obzira kakav tip kose imali, a dodatan je problem što nam je, kada do oštećenja dođe, potrebno prilično dugo vremena da se kosa oporavi.

Feniranje kose je apsolutno prihvatljivo jer temperature nisu toliko visoke kada topli zrak dođe do kose, no pegla je na mokroj kosi doslovno pogubna za njezino zdravlje. Uz to, kosa se nikada neće u potpunosti izravnati uz pomoć pegle pa se mnogi stručnjaci pitaju koji je uopće smisao ovog trika. 

@girlsecretsluv try to staighten your hair like this so your hair isn't so stressed #glowuptipsbeforewinter #glowupinspo #glowuptips #glowuptipsbeforenewyear #straighthair #straightenhair #straightenhairwithoutheat ♬ Flashing lights - Spedupsongs

Kako najbolje izravnati kosu?

Prvi i najvažniji korak rutine svih onih koji preferiraju ravnu kosu je pobrinuti se da je kosa potpuno suha prije nego što krenu koristiti peglu. Sušiti je možemo fenom ili pak prirodno, a što je za kosu uvjerljivo najzdravija opcija. 

Druga bitna stvar je korištenje proizvoda za zaštitu kose od topline. Uređaji za oblikovanje kose znaju doseći temperaturu poput pećnice u kojoj se peče pizza, a što znači da bi nam trebalo biti izuzetno važno kosu zaštititi na koji god način možemo. 

 | Autor: Instagram @heloise.guillet Instagram @heloise.guillet

Nakon što nanesemo sredstvo za zaštitu od topline, kosu je poželjno razdvojiti na tanke pramenove i ravnati jedan po jedan, kretajući se od korijena prema vrhovima.

Temperaturu pegle potrebno je prilagoditi ovisno o našem tipu kose. Niže temperature se preporuča za tanju kosu, a više za deblju i kovrčavu.

Poželjno je i nanošenje nekog regeneracijskog tretmana jer ovakvi proizvodi kosi daju elastičnost i snagu, a što u konačnici štiti kosu od gubitka prirodne teksture.

Možda vas zanima Olaplex magija po deset puta nižoj cijeni? Duplić obožavanog proizvoda za kosu brzo nestaje s polica Rubrika Beauty Beauty
Photo: Instagram@schwartzkopfpro

Komentari 0