Beauty

Ova žena već dvije godine lice čisti samo umivanjem vodom - pogledaj rezultat

  • U želji da pronađe uspješno rješenje kako pravilno njegovati svoju suhu kožu Amerikanka Jeanne Sager se odlučila na zanimljiv potez
  • Prije dvije godine iz svoje svakodnevne njege je izbacila proizvode za čišćenje lica i otada koristiti samo vodu, odnosno umiva se dva puta dnevno
  • Za nju se to pokazalo sjajnim rješenjem, no mišljenja stručnjaka su podijeljena. Može li umivanje biti dovoljno čišćenje lica saznaj u nastavku

"Mogu li lice samo oprati vodom?", zapitala se novinarka i fotografkinja Jeanne Sager kada se po tko zna koji put susrela s problemima njegovanja suhe kože." Bila je zima i unatoč svim pokušajima hidratacije, vlaženja i postavljanja barijere od vazelina, moja je koža bila crvena i vrištala. Dodavanje sapuna za lice bilo je poput cijeđenja limuna na porezotinu od papira", započela je svoju ispovijest za portal First for Woman.

Smatrala je kako će to biti jednodnevni eksperiment, no na kraju se pretvorilo u aktivnost koju redovito obavlja posljednje dvije godine. "Pretpostavljala sam da ću sutradan nastaviti s dosadašnjom njegom sredstva za čišćenje, ali to se jednostavno nije dogodilo. Ubrzo je to postala moja nova rutina: dva puta dnevno umivam lice. To je to", priznaje Jeanne.

 | Autor: Jeanne Sager

Možda vas zanima Jesi li čula za pravilo "60 sekundi"? Transformirat će tvoj izgled Rubrika Beauty Beauty

Eksperiment od kojeg ne odustaje

Dodala je kako se zbog svoje suhe kože koja je i u odrasloj dobi bila sklona aknama učestalo našla u potrazi za onim jednim proizvodom koji će donijeti magične rezultate. "Isprobala sam drogerijske marke. Isprobala sam luksuzne marke. Slušala sam savjete dermatologa i kozmetičara. Ipak, moje se lice uvijek činilo tko da sam ga tretirala gulilicom za krumpire."

A kakvo je stanje njezinog lica danas? Jeannine je vrlo iskrena i u tom segmentu te navodi sljedeće: "Ni sada nemam savršenu kožu. Još uvijek imam nekoliko prištića za vrijeme PMS-a, a područje točno iznad mojih usana isušuje se zimi ako ne povećam unos vode. Ali ostatak vremena izgleda kao ... koža. Čisto je. Nema čudnog masnog sjaja, nema prljavštine ili bljeskalice koja vrišti: "Ova žena ne pere lice."

Možda vas zanima Za dvostrukim čišćenjem lica 'poludjele' su i mnoge poznate dame. No, je li ono uistinu nužno? Rubrika Beauty Beauty

Je li pranje vodom dostatno čišćenje?

Jeanne ističe da smo još kao djeca uvježbani kako je sapun neophodan, a bubnjanje postaje glasnije tek kad krenemo u tinejdžerske godine te kada ulja i bakterije u našim porama počnu izbacivati prištiće na površinu.No, trebamo li doista koristiti proizvode za čišćenje čak i ako naočigled vidimo da nam štete?

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Medicinski stručnjaci su podijeljenog mišljenja. Tako dr. Giuseppe Militello iz New Jerseya ističe kako je mješavina ulja i mrtvih stanica kože na našem licu slična maslinovom ulju. Kad vodu uliješ u ulje za kuhanje, ono stvara male kuglice, ali se ne ispire već je za to je potreban deterdžent, sapun ili neko drugo sredstvo za pranje. "Sama voda neće ga smanjiti", napominje.

S druge strane, doktorica Kathryn A. Boling iz Marylanda otkriva kako i ona sama rijetko koristi sredstva za čišćenje lica, a svojim klijentima preporučuje da rade isto posebice ako pate od suhe kože. "Ako imate masnu kožu ili se često znojite, možda će vam trebati sapun ili sredstvo za čišćenje, ali ako imate suhu kožu možete se snaći samo s vodom", otkriva. Bi li se i ti odvažila na ovaj eksperiment?

Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0