Pitali smo dermatologa: kako učinkovito prekriti crvenilo na koži?

Pojava crvenila kože na licu, sličnog opeklinama ili rumenilu koje izaziva hladnoća, nikako se ne smije ignorirati jer može biti prvi simptom rozaceje

Rozacea je bolest koja se najčešće javlja u trećem ili četvrtom desetljeću života. Prva faza je pojava crvenila na licu koje može sličiti sunčevim opeklinama ili rumenilu od hladnoće. Pojavljuje se kod intenzivnog fizičkog napora, uzbuđenosti te zbog začinjene hrane ili alkoholnih pića. 

Na početku se crvenilo vrlo brzo povlači, no s vremenom postaje trajnije i intenzivno. Pojava kapilara koje trajno ostaju na licu među prvim su pokazateljima bolesti. Koža je često suha te tanka i osjetljiva. Kod žena svijetle i osjetljive puti najveći je rizik od pojave rozaceje, a problem je i što se simptomi rijetko primjećuju pravovremeno te kasno traži liječnička pomoć.

 | Autor: Vichy Vichy Kada bolest postane kronična i jasno vidljiva, narušava kvalitetu života i dolazi do osjećaja frustriranosti i nedostatka samopouzdanja te žene često skrivaju lice. Razgovarali smo s dr. med. Željanom Bolančom iz Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a "Sestre milosrdnice" koja nam je objasnila kako bolest utječe na svakodnevicu: "Rozacea može značajno utjecati na samopouzdanje i sliku o sebi. Kod takvih pacijenata je osim terapije, potrebno i ponuditi medicinsko prekrivanje koje nudi trenutačno poboljšanje i značajno može poboljšati kvalitetu života".

Na što sve treba paziti?

Iako se još ne zna točan uzrok ove bolesti, osobe sklone rozaceji trebale bi izbjegavati sve što može utjecati na stezanje odnosno proširenje krvnih žila. Sredstva za čišćenje, sunce, saune, cigarete, alkoholna pića, ljuta hrana te jako vruća jela su nešto na što biste trebali obratiti pozornost.

Tijekom zime važno je staviti zaštitnu kremu prije izlaska iz kuće, a u proljetno i ljetno vrijeme obavezna je krema sa zaštitnim faktorom. Osim obavezne medicinske terapije važno je naglasiti da kod kroničnih bolesti kao što je rozacea postoje razdoblja poboljšanja i pogoršanja, ali i da je crvenilo moguće prekriti puderom.

Crvenilo kože se može prekriti

Za dobro i kvalitetno prikrivanje crvenila potrebni su visoko korektivni i postojani tekući puderi koji ne stvaraju osjećaj maske. "Kod upalnih bolesti, osobito kod upalnog stadija rozaceje i akni, preporučljivo je koristiti puder koji ima terapijsko djelovanje sa salicilnom kiselinom i eperulinom", objašnjava dr. med. Željana Bolanča, specijalist dermatovenerologije.

Salicilna kiselina nalazi se u mnogim kozmetičkim proizvodima i ima antibakterijska i protuupalna svojstva te potiče regeneraciju kože, dok eperulin umiruje kožu. Takvi sastojci podižu kvalitetu prekrivanja te vidno smanjuju nesavršenosti i izjednačuju ten. Bitno je zaštititi kožu od UV zračenja kroz cijelu godinu.

Novi puderi danas nude odlično prekrivanje crvenila i nesavršenosti, ali sadrže i salicilnu kiselinu i eperulin koji smiruju kožu. Vichy Dermablend sadrži sve takve sastojke, a namijenjen je posebno osjetljivoj koži. Uz takav kvalitetan puder ten je izjednačen, gladak i matiran tijekom razdoblja od 16 sati, što omogućava ženi da se osjeća ugodno i lijepo čitav dan. Otporan je na prekomjerno izlučivanje sebuma i znojenje, što koži daje lagan i prozračan izgled.

 | Autor: Vichy Vichy

Dobar tekući puder omogućit će vam da prekrijete nesavršenosti i crvenilo na licu, ali i dobru podlogu za stavljanje make upa. Kod različitih upalnih stanja na licu stavljanje pudera omogućit će lakše liječenje jer ćete imati više samopouzdanja, ali i strpljenja tijekom terapije. "Iako pacijent s kroničnim dermatološkim stanjima dolazi liječniku zbog liječenja istih, slobodno može koristiti puder posebno primjeren za prekrivanje navedenih indikacija.Tako pacijent ima vremena čekati pozitivan odgovor na terapiju, bez narušavanja kvalitete života", dodala je Bolanča.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0