Beauty 6020 prikaza 28. kolovoza 2019.

Otkrivamo što se tvojoj koži može dogoditi ako NE istiskuješ mitesere

Shutterstock.
  • Miteseri znaju biti neugodan estetski problem te se često ne libimo istisnuti ih kako bi ih otklonili
  • Učestalo istiskivanje mitesera nije dobra ideja jer može samo pogoršati situaciju, ali istovremeno je nužno pa se postavlja pitanje što učiniti
  • Situacija nije bezizlazna već se treba obratiti dermatolozima, oboružati prirodnim preparatima i vlastite prste obavezno držati podalje od lica

Miteseri nastaju kao posljedica pretjeranog lučenja sebuma lojnih žlijezda u kombinaciji s bakterijama, prašinom i ostalim nečistoćama. Najčešće se pojavljuju na području nosa, brade i čela, a osim zdravstvenog mogu predstavljati i značajan estetski problem. U normalnim okolnostima sebum štiti našu kožu od isušivanja, no na putu do površine kože može ostati zarobljen te uzrokovati zatvaranje pora i nastanak mitesera. Oni se obično javljaju kao rezultat začepljenih folikula dlake jer se mrtva koža i ulje skupljaju u otvoru folikula tvoreći izbočinu nazvanu komedon. Kada se ona otvori i izloži zraku, oksidacija čini da izgleda crno.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Možda vas zanima... Prihvaćaš li naš izazov? Osvoji besplatno preuređenje doma Rubrika Life&style Life&style

Istiskivanju mitesera reci veliko NE!

Učestalo istiskivanje mitesera jednostavno nije dobra ideja. Mnogi vrlo lako postanu opsjednuti malim crnim točkicama pa se ne libe "čeprkati" po licu kako bi ih se riješili. No, dermatolozi upozoravaju kako to kratkoročno može pogodovati nastanku akni, a dugoročno uzrokovati nastanak ožiljaka uzrokovanih manipuliranjem pora tijekom godina. Ljudi često nisu ni svjesni koliko su njihovi miteseri duboki, a koliko pore uske te su skloni pogrešno ih tretirati. Važno je nikad ne stisnuti miteser previše jer možete prouzročiti prodiranje uljnih žlijezda natrag u kožu, što izaziva još goru reakciju. Premda ćeš naizgled ukloniti miteser na njegovom mjestu će se pojaviti neugodan upaljeni prištić.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Možda vas zanima... Kvržice na koži koje nikada ne bi smjela istisnuti Rubrika Beauty Beauty

Prste k sebi!

Ipak, dermatolozi istovremeno upozoravaju kako je nužno ukloniti mitesere jer ispuštaju ulje i pridonose razviju bakterija, a mogu se pretvoriti u upalne akne. Pa, koji je onda pravilan odgovor? Rješenje je jednostavno. Ako želiš liječiti mitesere bez pogoršanja problema, definitivno ih nemoj sama uklanjati istiskivanjem. Taj čin radije prepusti stručnjacima. Miteseri se teško mogu trajno ukloniti bez pomoći dermatologa, no uz korištenjem prirodnih pripravaka i/ili specijaliziranih krema moguće je umanjiti njihov učinak.

Komentari 0