Beauty

Novi trend podijelio je žene: Jedne se hvale da kosu peru samo jednom tjedno, druge se zgražaju na samu pomisao

  • Dok smo se nekada ponosili što smo tri puna dana uspjeli preživjeti bez šampona, danas postoji gomila žena koje se na sva zvona hvale da kosu peru tek svakih pet ili sedam dana
  • Budući da je s druge strane mnoštvo onih koje se snebivaju i na samu tu pomisao te kosu peru svaka dva do tri dana, odlučili smo detaljnije istražiti postoji li tabor koji je u pravu
  • Pomalo očekivano, najsretnija rješenja su negdje na pola puta, no sve ovisi o nečijem tipu kose i stilu života

Koliko često ili rijetko netko pere kosu, u svijetu ljepote postalo je jedna od glavnih točki prijepora. Baš kao što smo se nekada ponosili što smo tri puna dana uspjeli preživjeti bez šampona, danas postoji gomila žena koje se na sva zvona (čitaj: po društvenim mrežama) hvale da kosu peru tek svakih pet ili sedam dana. Naspram njih stoje one koje se od same pomisli snebivaju. Koje su od njih više u pravu, postoji li uopće pravilo koliko bi se često trebala prati kosa i zaslužuje li nečiji ritam pranja kose doista biti osuđivan - istražili smo sve! 

@amymacedo How often do you wash your hair? 💆🏻‍♀️ I was 14 when I started washing my hair once a week after my hair dresser at the time told me it’s one of the healthiest things you can do for your hair. 👉🏼 After day 3, I mostly only wear it up or use a ton of dry shampoo. #hair #healthyhair #healthyhairtips #shinyhair #haircare #hairtips #hairgrowthtips ♬ Smooth Operator (TikTok Remix) - Pandora's Box

Prvo što će bilo koji stručnjak na ovu temu reći je da ne postoji univerzalno pravilo i da sve ovisi o tome kakvu netko kosu ima. U slučajevima kemijski tretirane, suhe, oštećene ili često uvijane kose, rjeđe pranje pomaže umanjiti suhoću te time preventivno djeluje na lomljenje i gubitak kose, dok je kod žena koje imaju problem s pretjeranim mašćenjem pranje nerijetko neizbježno ili je, ako ništa drugo, puno teže postići da se kosa manje masti prorjeđivanjem pranja.

Možda vas zanima Ako ga još ne koristiš, možda bi trebala - masažeri za vlasište koji potiču rast i zdravlje kose Rubrika Beauty Beauty

Pranje kose jednom ili dva puta tjedno optimalna je brojka koja odgovara većini ljudi, a ono što je ključno prilikom svakog pranja je dobro očistiti vlasište i kosu bez dodatnog isušivanja, a što u pravilu znači izbjegavanje jakih šampona i tvrde vode. Kosu se preporuča šamponirati dva puta, prilikom čega je drugo šamponiranje temeljitije i dugotrajnije, a veoma koristan alat koji pomaže prilikom pranja je masažer za vlasište.

Kako produžiti životni vijek čiste kose?

Čak i one žene koje kosu peru tek jednom tjedno potvrdit će da održavanje kose maksimalno čistom između dva pranja iziskuje određeni trud, a evo i što će nam sve pomoći prorijediti pranje:

  • Upotreba maksimalno nježnog šampona
  • Korištenje masažera za vlasište kako bismo temeljito oprali tjeme
  • Nanošenje regeneratora isključivo na vrhove (nikada na korijen!)
  • Izbjegavanje ulja prilikom oblikovanja i njegovanja kose (sretnije rješenje je krema) 
  • Izbjegavanje nanošenja bilo kakvih proizvoda blizu korijena
  • Pranje kose u što hladnijoj vodi (pretopla voda može stimulirati žlijezde lojnice i dovesti do pojačane proizvodnje masnoće)
  • Korištenje šampona za suho pranje između dva pranja
  • Izbjegavanje dodirivanja kose (što je više diramo, to će se više mastiti)

 | Autor: Instagram @camilleyolaine Instagram @camilleyolaine Foto: Instagram @camilleyolaine

Je li moguće istrenirati kosu da duže izdrži bez pranja?

Ono što zapravo 'treniramo' je naše vlasište i količinu sebuma koje ono proizvodi, a ne samu kosu. Kada kosu peremo šamponom, on skida prirodne masnoće s našeg tjemena, a što potiče žlijezde lojnice da ih proizvode više kako bi nadoknadile gubitak. Što više budemo šamponirali, to ćemo više ogoliti vlasište i ono će proizvoditi više prirodnih masnoća. Drugim riječima, budemo li kosu prali rjeđe, postoji šansa da uravnotežimo količinu sebuma koju naše vlasište proizvodi, a što će nam u konačnici omogućiti dulje vrijeme između pranja.

Ono što je bitno istaknuti je da ova strategija uvelike ovisi o teksturi kose pa ne vrijede za svakoga ista pravila. Valovita i kovrčava  gusta kosa može izdržati puno dulje bez pranja bez da izgleda masno nego što je to slučaj s ravnom i tankom kosom, a ulogu igra i boja kose. Naime, plava će kosa izgledati tamnije kada je masna, dok tamnija eventualno može samo poprimiti sjaj.

Možda vas zanima Kosa kao da smo se upravo otuširali: trend s Met Gale posuđujemo za vruće dane - funkcionira uz svaku frizuru Rubrika Beauty Beauty

No, bez obzira na to o kakvoj kosi bila riječ, važno je imati na umu da ona drugi i šesti dan nakon pranja neće i ne može izgledati jednako, a što znači da je frizuru potrebno prilagoditi stadiju između dva pranja u kojem se nalazimo. Prva dva dana u pravilu je možemo ostaviti oblikovanu i puštenu kako god želimo jer će još uvijek biti maksimalno čista. Treći dan kosa vjerojatno neće biti tako lijepa kao prva dva dana, pa je ovo idealno vrijeme za nošenje neuredne punđe ili opuštene pletenice, a ono što dodatno pomaže kako kod sprječavanja mašćenja, tako i kod prikrivanja istoga, je tapiranje kose pri korijenu čime je odižemo od tjemena i prirodnih masnoća. Četvrti dan možemo nositi slične frizure kao i trećeg dana, ovisno o vrsti kose, ili ju možemo zalizati u nisku punđu ili visoki  rep. Petog će dana onima s tankom kosom vjerojatno biti potrebno pranje, dok će oni s gušćom ili kovrčavom kosom komotno preživjeti još dan ili dva, bilo sa zalizanim izgledom, bilo s kakvim zgodnim šeširom ili kapicom. 

@jadebeguelin Oh and without going through a greasy “training” phase @kelsey griffin killed it with this one #hairtok #dryshampoo #postworkouthair ♬ original sound - Jade Beguelin

Pomaže li rjeđe pranje da se kosa manje masti?

Sve dok ne idemo u krajnost, preskakanje nekoliko dana pranja doista može koristiti našoj kosi, no ponavljamo, koliko ćemo ju često prati, prvenstveno ovisi o našoj kosi, ali i životnom stilu. Ako nam je kosa prirodno masnija ili pak svakodnevno vježbamo, pet dana ili čak cijeli tjedan između dva pranja je vrlo vjerojatno malo previše vremena. No ako s druge strane imamo gustu i sušu kosu koja se baš i ne masti te ne vježbamo uopće, za očekivati je da nema potrebe da kosu peremo prečesto. 

Također, iako produljenje vremena između pranja može smanjiti masnoću, predugo izbjegavanje pranja  može dovesti do negativnih nuspojava poput peruti, urastanja dlaka, neugodnog užeglog mirisa i jednako neugodnog svrbeža. Nadamo se da ne moramo isticati da je pojava bilo koje od spomenutih nuspojava najbolji pokazatelj da smo malčice predugo izbjegavali pranje. Na koncu, važno je upamtiti da neprijatelj nije redovito pranje, već ono koje je nepotrebno prečesto. 

Photo: Instagram @matildadjerf

Komentari 0