Beauty
Balzam za usne

Najveći neprijatelj usana mogao bi biti upravo balzam! Zašto može učiniti usne suhima i na što paziti?

  • Za ekstremnih uvjeta, hladnoće, vjetra ili pak jakog sunca, naš pouzdani balzam vratit će vlagu i mekoću ispucanim usnama, zar ne?
  • Međutim, stručnjaci upozoravaju da bi to moglo učiniti više štete nego koristi
  • Dermatolozi otkrivaju što iritira naše usne i čime ih ne bismo trebale mazati 

U zimsko vrijeme se mnogi žale na suhe i ispucale usne te se na razne načine bore protiv tog raširenog problema. Ako ništa drugo, onda barem mažemo usne nekim klasičnim balzamom, kakvog možemo kupiti u bilo kojoj drogeriji. Međutim, mnogi proizvodi koje koristimo zapravo pogoršavaju stvari, čak i one u tradicionalnom sticku za mazanje usana, tvrde dermatolozi. 

Mentol, paprena metvica, ricinusovo ulje, pčelinji vosak, pa čak i neki mirisi zapravo iritiraju usne, a to su, ironično, sastojci koje često nalazimo u balzamima za usne. Zbog toga se mnogi žale na 'ovisnost' o balzamu za usne, osjećajući se kao da neprestano i pretjerano ponovno nanose proizvod tijekom dana. 

Možda vas zanima Blijede i maksimalno sjajne 'ledene usne' kakve smo obožavali u srednjoškolskim danima ponovno će biti hit Rubrika Beauty Beauty

Konstantno lizanje usana zbog suhoće ili okusa balzama može dovesti do dermatitisa ili crvenila i iritacije oko usta, upozoravaju stručnjaci. 

 | Autor: Instagram @hudabeautyshop Instagram @hudabeautyshop Foto: Instagram @hudabeautyshop

Stoga uvijek preporučuju ljudima da izbjegavaju okuse u balzamima za usne, jer ako imamo okus na usnama, sigurno ćemo češće oblizivati usne jer ćemo htjeti kušati taj okus. A slina ima enzime koji razgrađuju hranu, ali razgrađuju i kožu. Stručnjaci preporučuju korištenje proizvoda kao što su vazelin ili Aquaphor. Okluzivni su, tako da zapravo ne unosiš vlagu u usne, ali sprječavaš isušivanje usana. 

 | Autor: PR PR Foto: PR/Eucerin aquaphor balzam za usne 10 ml, cijena: 5,75 eura

Ljekovite masti kao što su CeraVe i Cetaphil također pružaju vlagu usnama, premda nisu tako glamurozne kao proizvodi kojima vrve društvene mreže, a puni su boja ili sjaja. Dakle, stručnjaci naginju jednostavnosti. Možda nije seksi, ali je učinkovitije.

Možda vas zanima Charlotte Tilbury ima novu kolekciju ruževa u kojoj je i "zamjena" za popularni Pillow Talk Rubrika Beauty Beauty
Photo: Instagram @roenbeauty

Komentari 0