Beauty
Foto: Instagram @pamela_rf

Kako izaći na kraj s ispucalim usnama? Ove savjete potpisuju dermatolozi

  • Ispucale usne nisu samo estetski, već i vrlo neugodan problem koji muči mnoge i koji se redovito pogoršava u zimskim mjesecima
  • Iako smo skloni povezivati ih s niskim temperaturama, one nipošto nisu jedino što im šteti, a u potrazi za ostalim uzrocima i rješenjima problema, istražili smo što sve savjetuju dermatolozi
  • A evo i što sve pomaže i odmaže ispucalim usnama te kada je vrijeme za brigu i posjet stručnjaku

Kronično suhe i ispucale usne su nevjerojatno čest i užasno frustrirajući problem koji muči žene (i muškarce) diljem svijeta. Iako smo skloni povezivati ih sa zimskim mjesecima, niske temperature nipošto nisu jedini uzrok suhoće usana, ali definitivno pogoršavaju problem. A u potrazi za ostalim uzrocima i rješenjima, istražili smo što sve savjetuju dermatolozi.  

Budući da su usne često izloženo težim uvjetima nego drugi dijelovi našeg tijela, vrlo su osjetljiv dio našeg lica. Imaju drugačiju ravnotežu vlage od ostatka lica te također upijaju topikalne sastojke učinkovitije od ostatka kože, a lako mogu doživjeti veliki gubitak vlage. Sve to, kao i činjenica da nemaju uljne žlijezde, znači da se suše 10 puta brže nego ostatak kože na našem licu i tijelu i da im je potrebno posvetiti puno više pažnje. 

 | Autor: Unsplash/Morgan Alley Unsplash/Morgan Alley

Što nanosi najveću štetu usnama?

SPF faktor je nužan

Da im niske temperature više odmažu nego što pomažu, dobro nam je poznato, no za usne nije dobro ni provođenje previše vremena na suncu. Baš kao što sunce može nanijeti štetu i ostatku naše kože, nanosi je i usnama, a što znači da preskakanje proizvoda sa zaštitnim faktorom može dovesti do opeklina usana, a posljedica čega su oticanje, suhoća i ljuskave mrlje.

Naša slina je štetna?

Svi smo puno puta čuli da ne bismo trebali lizati usne, a razlog tome je taj što slina sadrži probavne enzime koji pomažu u razgradnji hrane, ali isto tako mogu uništiti našu kožu. Osim lizanja usana, poželjno je izbjegavati korištenje svih proizvoda (uključujući i onih za lice) koji sadrže alkohol, kemijske eksfolijanse ili retinoide. Naime, mnogi sastojci koji lagano isušuju kožu lica mogu pojačano isušivati ili iritirati usne, a odličan primjer takvih proizvoda su retinoidi ili razni proizvodi protiv akni. 

Sastojci u ruževima i balzamima koji štete

Također je važno da budemo svjesni što se nalazi u ruževima i balzamima za usne koje koristimo jer oni koji sadrže kamfor, mentol i eukaliptus mogu u početku biti ugodni na usnama, ali će dodatno isušiti i iziritirati usne pa ćemo im, misleći da ih štitimo, zapravo  možda nanijeti još veću štetu. Usne bismo obavezno trebali štititi u nemilosrdnim uvjetima poput već spomenutog sunca, jakih vjetrova i niskih temperatura, koristeći zaštitno sredstvo za okluzivnu barijeru poput vazelina. 

Oprezno s plumpingom

Plumping sjajila također su proizvodi koje se preporuča izbjegavati, budući da nerijetko sadrže sastojke poput cimeta, peperminta ili čilija, a koji svi redom uzrokuju trnce ili peckanje kada se nanose. U redu ih je koristiti povremeno, ali česta uporaba može dodatno pogoršati problem.

Dr. Hauschka Lip Care stick Možda vas zanima Jennifer Aniston ovaj balzam za usne uvijek ima uz sebe. Košta 10 eura, ali odlično štiti usne od hladnoće i vjetra Rubrika Beauty Beauty

Manjak vitamina i željeza

Istraživanja su pokazala da manjak vitamina B ili željeza također može rezultirati ispucalim i nadraženim usnama pa se preporuča korekcija prehrane, kao i uzimanje vitamina ili dodataka prehrani.

 | Autor: Instagram @browlaminationbrasil Instagram @browlaminationbrasil Foto: Instagram @browlaminationbrasil

Navike uz koje usne ostaju mekane, glatke i njegovane

Usne se često preskače u našim jutarnjim i večernjim rutinama njege kože, no i o njima bismo trebali svakodnevno brinuti te ih njegovati, a čak i jednostavno nanošenje hidratantnog balzama ujutro i navečer može napraviti veliku razliku.

Poželjni sastojci za njegu usana

Poželjno je izbjegavati balzame s jakim mirisima i/ili alkoholom te birati one koji sadrže shea maslac, ceramide, ulje sjemenki konoplje, mineralno ulje,  dimetikon i vazelin. Ukoliko koristimo bilo kakve isušujuće proizvode za njegu kože kao dio režima protiv akni, preporuča se nanošenje balzama za usne prije nego što nanesemo ostatak proizvoda za njegu kako bismo stvorili zaštitnu barijeru i spriječili da isušujući sastojci dođu u kontakt s usnama.

Disanje na usta

Mnogi nisu ni svjesni koliko disanje na usta pogoršava stanje naših usana. Tipično, kada nas muči začepljen nos, počinjemo disati na usta, no već i mala količina sline koja izlazi na okolnu kožu može izazvati iritaciju, a posebno noću dok spavamo. Baš zato bismo, kad god je to moguće, trebali dati sve od sebe da udišemo i izdišemo kroz nos.

Vruća i hladna pića

Što više naše usne dolaze u kontakt s pićima kao što su jako hladna voda ili jako vruća kava, to se više naša prirodna zaštitna barijera (i zaštitni balzam za usne) ispiru. Kako bismo održali svoju zaštitnu barijeru netaknutom, poželjno je piti na slamku kad god je to moguće.

Piling usana da, ali ne prečesto

Mnogi rješenje ovog problema vide u pilingu usana, no iako će nježni piling pomoći da se riješimo perutave kože, važno je naglasiti da se piling ne preporuča raditi češće od jednom tjedno jer u protivnom može povećati suhoću usana.

Iako u većini slučajeva ispucale usne nisu razlog za zabrinutost i problem su koji se može uspješno izliječiti kod kuće slijedeći sve spomenute savjete, ukoliko se njihovo stanje ne popravi u roku od dva do tri tjedna, poželjno je posjetiti dermatologa ne bi li nam pomoga utvrditi uzrok.

Illamasqua Hydra Lip Tint balzam za usne Možda vas zanima Ovaj nerazvikani balzam čini usne divno meknima, a usto im daje i nježnu boju Rubrika Beauty Beauty
Photo: Instagram @pamela_rf

Komentari 0