Native sadržaj

Mnogi to ne znaju, ali ovo djeluje na to kako će nam izgledati koža

  • Najveći organ našeg tijela domaćin je milijunima mikroorganizama koji imaju sličnu ulogu kao i oni u našim crijevima - štititi naše tijelo od zločestih patogena
  • Istražujući mikrobiom onih čija je koža sklona aknama, znanstvenici su ustanovili da je posebno značajna neravnoteža Cutibacterium acnes, udomaćenog u normalnoj kožnoj flori svake osobe
  • Zahvaljujući novim otkrićima, došlo je do značajnog zaokreta u smjeru liječenja akni, a posebno se korisnim u njihovom liječenju pokazao novi aktivni sastojak - filobiom, glavni junak La Roche-Posay proizvoda Effaclar DUO+M

Mikrobiom crijeva, iliti skup prijateljskih bakterija koje se nalaze u našim crijevima, već je neko vrijeme tema koja izaziva sve veći interes budući da brojna istraživanja nastavljaju otkrivati razne načine na koje utječe na naše zdravlje, no mikrobi ne borave samo u našem probavnom traktu, već i na našoj koži. Najveći organ našeg tijela domaćin je milijunima mikroorganizama koji imaju sličnu ulogu kao i oni u našim crijevima - štititi naše tijelo od zločestih patogena i svih problema koje uzrokuju.

Prijateljski nastrojene bakterije, gljivice i virusi koji žive na i u našoj koži pomažu u kontroli rasta drugih, štetnih mikroba, a iako je još puno toga što o njima tek treba biti otkriveno, istraživanja su pokazala da je zdrav mikrobiom onaj koji je uravnotežen i raznolik. Onaj nezdravi, vjeruju znanstvenici, igra ključnu ulogu u upalnim procesima kože i uzrokuje mnoga nepoželjna stanja poput  atopijskog dermatitisa, psorijaze, rozaceje, mitesera i akni.

 | Autor: La Roche-Posay La Roche-Posay

Zanimljivo je da je svačija kožna flora jedinstvena, a ne samo da se ona razlikuje od osobe do osobe, već i od jednog do drugog mjesta na našem vlastitom tijelu. Sam mikrobiom kože dijeli se na normalne komenzalne kožne mikrobe, odnosne one koji redovito žive u skladu s domaćinom i tvore rezidentni mikrobiom, te patogene mikrobe iz okoliša odnosno one koji privremeno žive na koži i tvore prolazni mikrobiom.

Istražujući mikrobiom onih čija je koža sklona aknama, znanstvenici su ustanovili da je posebno značajna uloga rezidentnog  mikrobioma Cutibacterium te da on, unatoč tome što je udomaćen u normalnoj kožnoj flori svake osobe, također doprinosi patogenezi akni. On se u manjoj mjeri nalazi na površini kože, dok je dominantna vrsta u lojnim folikulima te se obično nalazi u područjima bogatim sebumom, a suprotno donedavnom vjerovanju da je njegova povećana prisutnost ono što uzrokuje akne, danas nam je poznato da je glavni okidač zapravo gubitak ravnoteže između njegovih različitih filotipova zajedno s disbiozom mikrobioma kože, a što rezultira dominacijom Cutibacterium acnes filotipa IA1 i u konačnici aknama.

 | Autor: La Roche-Posay La Roche-Posay

Budući da često korišteni lokalni i sistemski antibiotici izazivaju kožnu disbiozu, došlo je do značajnog zaokreta u smjeru liječenja akni, a posebno se korisnim u njihovom liječenju pokazao novi aktivni sastojak - filobiom, glavni junak La Roche-Posay proizvoda  Effaclar DUO+M. Uz filobiom koji pomaže smanjiti biofilm odnosno prekomjernu proizvodnju sebuma te pomaže umiriti kožu, Effaclar DUO+M sadrži i niacinamid koji pomaže u smanjenju vidljivosti tamnih mrlja i nepravilnosti te Procerad™, ekskluzivni i patentirani ceramid koji pomaže u zaštiti od pojave fleka. 

Kliničkim ispitivanjima se pokazalo da su njegov utjecaj i prvi rezultati vidljivi već nakon 8 sati* od prvog korištenja, a osim što korigira mitesere, nepravilnosti i mrlje, preventivno utječe i na njihovo ponovno pojavljivanje. Posebno je formuliran za masnu kožu sklonu aknama u odraslih i adolescenata, a prikladan je za uzrast od 10 i više godina te je pritom hipoalergen, nekomedogen te prikladan za osjetljivu kožu.

Uz Effaclar DUO+M kao trostruku korektivnu njegu protiv nepravilnosti za masnu i kožu sklonu aknama utemeljenu na znanosti o mikrobiomu, Effaclar linija La Roche-Posay kao vodeća linija za njegu masne, aknama sklone kože u Europi sadrži cijeli niz proizvoda za čišćenje, njegu i zaštitu kože.

* Samoprocjena, 45 ispitanika, nakon 1 nanošenja

Photo: Pexsels

Komentari 0