Beauty

Mateja, nail artistica iz Hrvatske s impresivnom karijerom u Londonu rekla nam je sve o trendovima za nokte u 2024.

  • Posljednjih nekoliko godina posvuda možemo vidjeti divne minimalističke manikure s Instagram profila @matejanova iza kojeg stoji jedna Hrvatica
  • Mateja Novaković ostvarila je impresivnu karijeru u Londonu koja je procvjetala u samo nekoliko godina, a jasno nam je i zašto - njezine manikure su toliko lijepe i impresivne u svojoj jednostavnosti što vjerujemo da nije lako postići u svijetu minimalizma
  • Kako je izgledao njezin profesionalni put, ali i koje trendove nam nagovješta u 2024., koje boje će se najviše nositi i koji je njezin br. 1 proizvod za nokte bez kojeg ne može zamisliti dan, donosimo u nastavku
  • Pročitaj više: Šuška se o još jednom minimalističkom trendu u svijetu manikura koji će svi htjeti isprobati

Ako si obožavateljica sve što ima veze s noktima i Instagram ti služi kao neiscrpan izvor inspiracije za svaku tvoju novu manikuru, možda si već naletjela na profil Mateje Novaković, Hrvatice koja je prije šest i pol godina odselila iz Hrvatske, a danas ima impresivnu karijeru content creatora i svakodnevno nam donosi neku novu manikuru ili savjet za njegu noktiju u suradnji sa svjetskim brendovima poput Navy Professional i Manucurist.

Uz to, Mateja drži i online content creation masterclassove u suradnji sa Studijem 74, online zajednicom za edukaciju nail artista i platformom suosnivačice DryBy-a, Krisztine Van der Boom. DryBy je jedan od najpoznatijih salona za nokte i kosu (sada postoje čak tri salona u centru Londona) o kojem su također pisali brojni mediji diljem Europe, ali i svijeta, a Mateja je imala priliku raditi baš u jednom od tih salona.

 | Autor: Rebecca Munroe Rebecca Munroe Foto: Rebecca Munroe

Odlučile smo popričati s Matejom i doznati sve o njezinom profesionalnom putovanju, o tome kako se našla u svijetu manikura, pogotovo s obzirom na to da joj je to do prije samo nekoliko godina bio samo hobi, te kako je dospjela tu gdje je danas. Naravno, otkrile smo i sve trendovima za nokte koje predviđa za 2024. godinu, koje će se boje najviše nositi i bez kojeg proizvoda za nokte ne bi mogla ni na pusti otok.

Kako si se odlučila na odlazak iz Hrvatske, zašto baš u Englesku i kako je izgledalo tvoje profesionalno putovanje u svijetu noktiju od početka do ovog trenutka sada?

Iz Hrvatske sam otišla prije 6 i pol godina. Slučajno se pogodilo da sam otišla samo jedan dan nakon što sam diplomirala. U početku je ideja bila da ću malo putovati, vidjeti kako mi se sviđa i onda se vratiti u Hrvatsku. Na kraju mi se London svidio, ali život je ubrzo postao preskup tamo pa sam našla posao i odlučila ostati. Imala sam razne poslove, od konobarenja do rukovođenja u uredu, i u šest godina živjela sam u tri različita grada, London, Manchester, pa čak i Lisabon.

 | Autor: Rebecca Munroe Rebecca Munroe Foto: Rebecca Munroe

Oduvijek sam uživala u lakiranju noktiju i obožavala sam beskrajno scrollati Instagramom gledajući prekrasne manikure. U trenutku kada sam se odlučila upustiti u svijet manikure, živjela sam u Manchesteru i radila u uredu, pred kraj lockdowna, 2021. godine. Navečer, nakon posla, sam radila vlastite manikure s UV lampom s Amazona (što ne preporučujem svima!) i shvatila da stvarno uživam u tome, a i da mi dobro ide. Moj magisterij je bio iz restauracije/konzervacije umjetnina, tako da sam imala nekog talenta za rad rukama i umjetnost.

Prijavila sam se za profesionalni tečaj manikure gelom (Bio Sculpture) bez da sam ikome spomenula išta. To je bila moja tajna želja i nisam htjela da me ometaju tuđa mišljenja o tome dok sama ne vidim koji su mi planovi. Otvorila sam Instagram, počela objavljivati fotografije manikura koje sam radila za klijente, ali i vlastitih noktiju. Na taj način sam dobivala sve veći broj novih klijenata i za samo četiri mjeseca ostavila sam svoj uredski posao, u prosincu 2021. godine. Ubrzo nakon toga je nekoliko mojih fotografija preko noći postiglo viralni uspjeh i dobila sam tisuće novih pratitelja.

Možda vas zanima Lomljivi nokti postat će snažniji u rekordnom roku zahvaljujući ovom hranjivom i njegujućem ulju Rubrika Beauty Beauty

Radila si i u DryBy salonu u Londonu, što je prilično impresivno postignuće. Kako je izgledalo to iskustvo?

Odlučila sam biti hrabra i poslati poruku kultnom DryBy salonu u Londonu i pitati traže li možda nove suradnike. Pomislila sam: “Najgore što se može dogoditi je da kažu Ne, hvala”. Odgovor je bio pozitivan i rekli su mi da čim se preselim u London možemo pričati o poziciji u salonu. Preselila sam se u London tri mjeseca poslije, u ožujku 2022., i radila kao resident artist (kao nezavisni, a ne stalni radnik) u DryBy-u. Upoznala sam divnu vlasnicu salona Krisztinu Van der Boom, prekrasno osoblje i moje drage klijente. Iskustvo je bilo nezaboravno. Sami interijer salona oduzima dah, a profesionalnost osoblja je na najvećoj, svjetskoj razini. U ovo vrijeme sam prikupila preko 100 tisuća pratitelja na Instagramu i postala relativno poznata po ‘nude’ i ‘clean’ manikurama, tako da su svi moji klijenti dolazili isključivo na takvu manikuru.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli DRYBY (@drybylondon)

Prijateljstvo i poslovni odnos s Krisztinom je rezultirao i masterclassovima na njezinoj novoj platformi, Studio 74 (@studio74.co), gdje sam održala brojne satove na temu kreiranja sadržaja i društvenih mreža. Preko Studija 74 sam upoznala i sada dragu prijateljicu, isto Hrvaticu, Marinu koja je vlasnica prekrasnog salona Rašpa u Zagrebu.

Nakon godine dana u predivnom DryBy-u, odlučila sam biti content creator puno radno vrijeme. Voljela sam raditi s klijentima, ali htjela sam više slobode i vremena za stvarati sadržaj. Uživam raditi vlastite nokte, snimati, fotografirati i editirati taj sadržaj, tako da sam početkom prošle godine počela smanjivati broj klijenata i fokusirati se na to u čemu najviše uživam. Sada radim većinom kao content creating freelancer i tijekom karijere sam surađivala s velikim imenima iz industrije: British Vogue, OPI, Manucurist Paris, Nails Inc., itd.

Što je tebi najvažnije prilikom kreiranja savršene manikure?

Zdravlje noktiju i kože ruku te oko noktiju je uvijek na prvom mjestu jer tada manikura može biti prekrasna čak i s prozirnim lakom ili bez ikakvog laka. Ako je koža ruku hidratizirana i njegovana, koža oko noktiju njegovana i uredna, nokti zdravi i oblikovani prateći prirodan oblik noktiju, tada je već pola posla gotovo. Ja i moji pratitelji i klijenti najviše uživamo u jednostavnoj i clean gel manikuri. Kratki do srednje dugi nokti oblikovani tako da pristaju svakoj pojedinoj ruci te boja ili nail art ovisno o prilici. Najjednostavnija opcija je ‘nude’ nijansa prilagođena podtonu kože, ‘skinny French’ za malo glamura ili nokti u jednoj boji, poput crvene, za malo veću dozu glamura.

Odakle crpiš inspiraciju za svoje manikure?

Kad sam radila s klijentima, inspiraciju bih dobila iz razgovora s njima i promatranju velikog broja stvari - njihovog odjevnog stila, osobnosti, makeupa i životnog stila. Kada radim content creating, onda inspiraciju često crpim iz samog proizvoda. Uvijek nastojim pokazati kako jednostavan mliječni ili nude lak upareni sa skroz kratkim noktima mogu izgledati prekrasno. Inspiraciju crpim i od nadarenih kolega content creatora, samo što često maknem brojne detalje i pojednostavim dizajn da se uklapa u moj osobni stil. 

Možda vas zanima Mašne se ne nose samo u kosi i na odjeći, Nicola Peltz-Beckham nosi ih i na noktima Rubrika Beauty Beauty

Koji će po tebi biti najveći trend kad se radi o manikurama u 2024.? 

Mislim da svake godine, ili čak svake sezone, manikura u poluprozirnim rozim nijansama postane trend, ali pod novim imenom. Isprva je bila ‘nude’ pa ‘clean girl aesthetic’, zatim ‘lipgloss mani’, a sada ju zovu ‘soap nails’. Svakako očekujem da će se preimenovati i lansirati još jednom (ili više puta) u 2024. pod još nekim novim nazivom. Također, ovih dana sam primijetila i obrnuti trend od minimalizma - ‘mob wife’ estetika. Duži nokti, često s francuskom manikurom, upareni s puno prstenja i nakita. I on će se mnogima, vjerujem, svidjeti, no ja ću uvijek biti pobornica minimalizma.

Koje boje će se najviše nositi prema tvojim predviđanjima? 

Mislim da će ‘nude’ postati malo izraženiji i prijeći više u ružičaste, sheer nokte. Ne bi me iznenadilo i da glitter postane popularniji u skladu s odvažnijim ‘mob wife’ trendom. ‘Red nail theory’ o privlačenju pozitivne energije i pažnje s jarkim crvenim noktima je nešto što viđam sve više i više na društvenim mrežama tako da očekujem da će crvena, kao i uvijek, ali moguće i puno više, biti popularna.

Možda vas zanima Aria Mia Loberti x kultna Karite krema - spoj ikona Rubrika Beauty Beauty

Naš je dojam da Hrvatice često vole igrati na sigurno kad je u pitanju odabir manikure. Je li to tako i prema tvom iskustvu? Što kod nas možda nije zaživjelo kao trend, a da je popularno u Londonu?

Slažem se, mislim da u Hrvatskoj ljudi još uvijek idu na ‘safe choice’ i najčešće nose manikure koje su lijepe, ali ne nužno odvažne ili da privlače puno pažnje. U Londonu, a i u SAD-u, veliki hit ove zime je bio ‘velvet nails’ ili ‘magnetic nails’. Sjajni, metalik nokti koji se presijavaju kao mačje oči. To je trend koji vjerujem da nije zaživio u Hrvatskoj. Doduše uslijed globalizacije i sve veće prisutnosti društvenih mreža, vjerujem da će i Hrvatska sve više i više pratiti trendove u manikuri. Mislim da nema ničeg negativnog u odabiru manikure koja je klasična i estetski lijepa - i sama sam pobornik klasike!

 | Autor: Rebecca Munroe Rebecca Munroe Foto: Rebecca Munroe

Tvoj no. 1 proizvod za nokte bez kojeg ne bi mogla ni na pusti otok?

To mora biti moje cuticle ulje. Najčešće koristim Manucurist Paris ‘Huile Verte’ hidratantno ulje bez parfema koje uvijek nosim u torbici, ispred mene je kad gledam tv, kao i na noćnom ormariću… Možda bih voljela da je odgovor zanimljiviji poput ‘jarki crveni lak’, ali zdrav izgled nokta je za mene uvijek na prvom mjestu.

Možda vas zanima Šuška se o još jednom minimalističkom trendu u svijetu manikura koji će svi htjeti isprobati Rubrika Beauty Beauty

Što bi preporučila svakome tko bi se možda volio upustiti u sličnu avanturu kako bi postao stručnjak za sve što ima veze s noktima - što je najvažnije u počecima, ali i kasnije za daljnji razvoj?

Osim najbolje profesionalne edukacije koju mogu pronaći, što je po mom mišljenju osnova za kvalitetnu manikuru, mislim da je najvažnije pronaći svoj ‘niche’, odnosno nešto što te razlikuje od drugih i što će biti tvoj ‘selling point’. Za nekoga će to biti nail art, netko drugi će biti jako dobar u vođenju salona, dok će se netko treći možda fokusirati na fotografiju. Nije nužno, ali za svoj uspjeh mogu zahvaliti društvenim mrežama, točnije svom ulaganju vremena u društvene mreže. Snimanja, editiranja, razgovori s brojnim kolegama na Instagramu je nešto u čemu uistinu uživam pa sam tako i radila na vještinama koje će mi koristiti u napretku. Smatram da sam stvorila jedinstveni stil i niche - od vrste osvjetljenja koje koristim, poze ruke, vrste manikure… I brendovi, kao i moji pratitelji, su to prepoznali.

 | Autor: Rebecca Munroe Rebecca Munroe Foto: Rebecca Munroe

Photo: Rebecca Munroe / Instagram @matejanova

Komentari 0