Beauty

Manje filera, proporcionalnije obline i uklanjanje podočnjaka: Ovo će biti vodeći estetski zahvati u 2024.

  • Plastična je kirurgija tijekom posljednjih godina sve popularnija pa je tako u samo pet posljednjih godina obavljeno čak 19% više kirurških, minimalno invazivnih i rekonstruktivnih zahvata
  • Budući da ovaj trend ne pokazuje tendenciju usporavanja, zanimalo nas je za koje zahvate plastični kirurzi predviđaju da će biti najtraženiji i najpopularniji u godini pred nama
  • Iako su u pitanju uglavnom vodeći stručnjaci iz SAD-a, znamo da većina trendova u naše krajeve stiže upravo sa zapada, a što znači da su u najmanju ruku indikativni i da daju sliku u kojem se smjeru ideali ljepote (ili barem naše želje) kreću

Što god bilo tko od nas mislio o plastičnoj kirurgiji, činjenica je da je u pitanju industrija kojoj doslovno cvjetaju ruže. Samo je tijekom posljednjih 5 godina obavljeno 19% više kirurških, minimalno invazivnih i rekonstruktivnih zahvata, a tretmanima koje se nekoć skrivalo, danas se hvali na društvenim mrežama, nonšalantno kao da je u pitanju nova frizura. 

Očigledno je da je sve više onih koji su spremni podvrgnuti se raznim tretmanima i zahvatima ne bi li bili zadovoljniji odrazom u ogledalu, a budući da ovaj trend ne pokazuje tendenciju usporavanja, zanimalo nas je za koje plastični kirurzi predviđaju da će biti najtraženiji i najpopularniji u godini pred nama. Istina, u pitanju su uglavnom vodeći stručnjaci iz SAD-a, no znamo da većina trendova u naše krajeve stiže upravo sa zapada, a što znači da su u najmanju ruku indikativni i da daju jasnu sliku u kojem se smjeru ideali ljepote (ili barem naše želje) kreću.

Plastična je kirurgija podložna kulturnim trendovima baš kao i svaki drugi aspekt industrije ljepote, skupa sa zahtjevima pacijenata koji u stopu prate najnovije arhetipove ljepote. Nije slučajno, vjeruju oni na vrhu ove industrije, što je sve više onih koji se okreću Ozempicu kako se obim struka slavnih ljepotica sve više smanjuje, pa tako broj propisanih recepata raste ravnomjerno s brojem zahvata liposukcije u jednoj godini. Zanimljivo, upravo je liposukcija bila na samom vrhu popisa najpopularnijih estetskih zahvata 2022., a što je porast od čak 23% u odnosu na 2019.). U skladu sa spomenutim, kako se mijenja javno mišljenje o tome koje fizičke atribute  smatramo privlačnima, tako se mijenja i potražnja za određenim tretmanima.

Možda vas zanima Malo drugačiji fileri: Što je točno Skinvive i kakve benefite donosi za našu kožu? Rubrika Beauty Beauty

Više ravnoteže i manje esktrema

Iako je estetskih zahvata i korekcija općenito sve više, ono što nam se sviđa je što je vodeći trend uravnoteženiji pristup plastičnoj kirurgiji, a što znači da se sve više pažnje posvećuje realističnim rezultatima. Dolazak u ordinaciju u nadi da ćemo iz nje otići s potpuno drugačijim licem i tijelom je passé, a sve su popularnije prirodnije promjene. Društvene su mreže imale veliki utjecaj na industriju ljepote - koliko god su pomogle smanjiti stigmu plastične kirurgije, nerijetko su promicale nerealna očekivanja, no u ovoj se godini to polagano, ali sigurno mijenja. Kada je riječ o plastičnoj kirurgiji, najznačajniji trendovi su oni u potrazi za suptilnijim i prirodnijim rezultatima.

 | Autor: Unsplash+ Unsplash+ Foto: Unsplash+

Manje filera, više zatezanja

Možda je još uvijek prerano reći da je filerima popularnost značajno opala, no pristup mladolikosti lica se definitivno mijenja. “Postoji vjerovanje da se, stavi li netko puno filera, time na neki način sprječava starenje, no mojim kliničkim radom to nikada nije dokazano”, poručio je dr. Julius Few te dodao: “Ako se pretjera s filerima, opterećuje se tkivo, poput trbuha istegnutog tijekom višestrukih trudnoća. I to je trend od kojeg se ljudi odmiču.” Dodao je i i da je sve više pacijenata koji se, na njegov prijedlog, umjesto filera odlučuju na zahvate poput mini liftinga lica, a koji se, u usporedbi s tradicionalnim faceliftingom, fokusira na donju trećinu lica i vrat. S njime se slažu i mnogi drugi kolege koji vjeruju da je mini lifting lica najbolja metoda za postizanje mladolikog izgleda, i svakako puno bolja od velike količine filera.

 | Autor: Unsplash/Diana Polekhina Unsplash/Diana Polekhina Foto: Unsplash/Diana Polekhina

Porast opcija oblikovanja tijela 

Želju za vitkijim stasom koja se tijekom protekle godine vratila na velika vrata mnogi zovu 'Ozempic efektom'. Budući da veliki gubitak težine može dovesti do kozmetičkih problema poput opuštene kože i gubitka mišića, konturiranje tijela sve je popularnije rješenje ovakcih problema. Ozempic je stvorio povećanu potražnju za zatezanjem lica i tijela, a što će nastaviti biti veliki trend i u 2024. Za očekivati je, kažu, da će sve popularniji biti neinvazivni tretmani kao što je EmSculpt Neo koji pomaže u izgradnji leđnih mišića, u kombinaciji s postupcima zatezanja opuštene kože kao što je Ultherapy, a što je osobito korisno nakon brzog gubitka težine.

Što se tiče kirurških opcija, liposukcija i dalje ostaje među najpoželjnijim zahvatima za uklanjanje neželjenih masnoća, no sve važnija konkurencija joj postaje radiofrekvencijski potpomognuta lipektomija odnosno korištenje radiofrekvencijskih valova kao nadopuna postupku liposukcije jer može istovremeno potaknuti i zatezanje kože. 

Možda vas zanima Botoks za obrve sve je popularniji tretman. Istražili smo prednosti i mane Rubrika Beauty Beauty

Sve manje guze, ali i grudi

Iako je brazilski lifting stražnjice tijekom 2010-ih postao veliki hit koji je godinama bio među najpopularnijim tretmanima, ove godine trendovi idu ka proporcionalnijoj silueti. Mnogi plastični kirurzi vjeruju da će se dobar dio onih pacijentica koje su se bile podvrgnule brazilskom liftingu u narednim mjesecima vratiti manjim stražnjicama, ali upozoravaju i da je povratak na staro puno intenzivnija i invazivnija operacija, a posebice ukoliko su počeli koristiti lijekove poput Ozempica.

 | Autor: Unsplash/Deon Black Unsplash/Deon Black Foto: Unsplash/Deon Black

Slična je situacija i kada su grudi u pitanju pa je tako sve više žena koje priželjkuju veće grudi, ali prirodnijeg izgleda. Osim što su sve popularnije nešto konzervativnije veličine implantata, prisutan je i porast povećanja grudi s autolognim masnim presađivanjem odnosno onim koje koristi masti s bedara, trbuha ili stražnjice kako bi se postigao suptilniji i prirodniji rezultat. Prirodno i proporcionalno novi su trendovi, a uz skromna povećanja grudi, neovisno o kojoj je metodi riječ, sve se više žena odlučuje na  podizanje grudi, čime se uklanja višak kože, a rezultat je podignutije i zategnutije okolno tkivo te mladenačkiji oblik grudi.

Oproštaj od podočnjaka

Baš svi bismo voljeli izgledati malo manje umorno pa će zatezanje očiju iliti blefaroplastika u godini pred nama postati još popularnija. Interes za zatezanje očiju proizlazi iz rastuće želje za sveobuhvatnim pomlađivanjem lica, kao i želje da nam lica izgledaju maksimalno skladno. Budući da mišići koji drže kapak često primjetno padaju kako starimo, podizanje očiju popularna je alternativa potpunom liftingu lica koje mu vraća mladolikost. 

 | Autor: Unsplash/Oleg Ivanov Unsplash/Oleg Ivanov Foto: Unsplash/Oleg Ivanov

Zanimljivo je i to da se na ovakve zahvate odlučuje sve više muškaraca. Naime, budući da se oni manje usredotočuju na prevenciju u usporedbi sa ženama, često razmišljaju o plastičnoj kirurgiji kasnije u životu kada je operacija jedina opcija, a što je razlog više da njezi kože pristupimo proaktivno i djelujemo preventivno koliko god je to moguće, umjesto da čekamo da se pojave kozmetički problemi koji zahtijevaju invazivnija rješenja. Imajući sve spomenuto na umu, čini se da će 2024. prvenstveno biti godina prevencije, a na čemu će nam naše buduće godine itekako biti zahvalne! 

Photo: Unsplash / Oliver Johnson

Komentari 0