Beauty

Lubenica je više od omiljenog voća. Dermatolozi kažu da je izvrsna i za našu kožu

  • Lubenica je iznimno popularna kao vrlo hidratantna i osvježavajuća ljetna poslastica, a sve se češće koristi i kao vrijedan sastojak u industriji ljepote
  • Bogata likopenom, vitaminom A, vitaminom C i antioksidansima, vrlo je vrijedan sastojak za njegu kože koji ćemo u formulama omiljenih proizvoda gledati sve češće
  • Vrijedni sastojci hidratiziraju i umiruju kožu, smanjuju upale, ublažavaju crvenilo kože, iritaciju i osjetljivosti, sprječavaju prerano starenje, održavaju elastičnost kože i potiču mladolikiji izgled

Dok se neke biljke i plodove zahvaljujući njihovim blagotvornim sastojcima u njezi kože koristi već stoljećima, ima i onih čija se korisnost tek otkriva, a jedna od njih je i mnogima omiljeno ljetno voće. Ok, botanički lubenica spada u tikve, a što ju zapravo čini povrćem, no to je u ovoj priči najmanje bitno. Ono što je bitno je da se lubenica sve više koristi u industriji ljepote pa tako neki brendovi poput Glow Recipe cijele kolekcije proizvoda baziraju samo na njoj, a uzimajući u obzir sve blagodati koje ima za našu kožu, za očekivati je da ćemo proizvode među čijim sastojcima ćemo je pronalaziti susretati sve češće.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sephora (@sephora)

Lubenica ili Citrullus lanatus veliko je slatko voće koje se uglavnom sastoji od vode. Točnije, sadrži gotovo 92% vode i 7,55% ugljikohidrata, a zbog čega je iznimno popularna kao vrlo hidratantna i osvježavajuća ljetna poslastica. Ono što je manje poznato je da je lubenica bogata i likopenom, vitaminom A, vitaminom C i antioksidansima, a zbog ovih je sastojaka vrlo vrijedan sastojak za njegu kože. Ona hidratizira, smanjuje upalu i bogata je antioksidansima koji su u skincare rutini uvijek dobrodošli.

Možda vas zanima Ovaj brend povoljnih proizvoda za njegu kože postao je viralan na TikToku i zaista je vrijedan pompe Rubrika Beauty Beauty

Kako nas točno lubenica čini ljepšima?

Lubenica sadrži mnoge važne hranjive tvari koje su korisne za kožu među kojima su najkorisniji već spomenuti vitamini A i C, a koji osobito pomažu u slučajevima beživotne i oštećene kože. Uz to, vrijedan je izvor likopena, snažnog antioksidansa koji štiti kožu, pomažući neutralizirati slobodne radikale stvorene UV zračenjem i zagađivačima okoliša. To znači da kožu štiti od oksidativnog stresa, sprječava prerano starenje, održava elastičnost kože i potiče mladolikiji izgled.

 | Autor: Instagram @pondsph Instagram @pondsph Foto: Instagram @pondsph

Uz sve to, proizvodi za njegu koji sadrže ekstrakt lubenice hidratiziraju kožu i pomažu u borbi protiv njezine suhoće. Važno je spomenuti i to da ulje sjemenki lubenice sadrži linolnu i arahidinsku kiselinu, odnosno masne kiseline koje pomažu u održavanju stanične membrane, a što znači da one pomažu umirivanju kože i poboljšanju njezine elastičnosti.

Budući da je lubenica bogata antioksidansima, izvrstan je izbor za kožu sklonu aknama ili upaljenu kožu jer pomaže u ujednačavanju teksture kože, posvjetljuje kožu i daje joj lijep i zdravi sjaj, dok aminokiseline poput citrulina koje imaju umirujuće i protuupalno djelovanje na kožu pomažu u ublažavanju crvenila kože, iritacije i osjetljivosti. Zahvaljujući ovom posljednjem, veoma je koristan sastojak za sve s osjetljivom ili reaktivnom kožom, ali i one koji žive u hladnoj i suhoj klimi jer citrulin također može pomoći u zaštiti kože i u tim uvjetima.

Postoje li loše strane?

Lubenica se općenito smatra sastojkom koji je siguran i koji ne iritira kožu, no osobe koje su alergične na lubenicu trebale bi je izbjegavati i u skincare rutini, ili barem postupati s njom kao sastojkom izrazito oprezno, prateći hoće li doći do ikakve iritacije. 

Kako koristiti slubenicu u skincare rutini?

Puno je bolja i sigurnija opcija korištenje formula koje sadrže lubenicu kao sastojak umjesto pokušaja da napravimo vlastite proizvode. Proizvodi za njegu kože koji sadrže ekstrakte lubenice ili ulje sjemenki formulirani su kako bi dali stabilne i standardizirane koncentracije korisnih spojeva te osigurali dosljedne i pouzdane rezultate. Ulje sjemenki lubenice, ekstrahirano iz sjemenki voća, najčešće se može pronaći u uljima za lice, serumima ili hidratantnim kremama. 

 | Autor: Instagram @studio.liit Instagram @studio.liit Foto: Instagram @studio.liit

Što je aktivna koncentracija sastojaka viša, to će proizvod biti učinkovitiji pa je najbolje potražiti one koji na popisu sastojaka spominju ekstrakt lubenice ili ulje sjemenki lubenice, a od svih proizvoda uvjerljivo ćemo najviše profitirati od korištenja seruma koji sadrže  aktivne koncentracije antioksidansa i masnih kiselina iz lubenice. 

Možda vas zanima Ova biljka je nezaobilazan sastojak korejske kozmetike, pronašli smo kreme koje je sadrže Rubrika Beauty Beauty
Photo: Instagram @lauricebnassour

Komentari 0