Beauty
kojična kiselina

Za uravnotežen ten, bez hiperpigmentacije koja se javlja ljeti; sve što treba znati o kojičnoj kiselini

  • Većina nas već koristi neku vrstu kiselina u našoj skincare rutini koje nam pomažu poboljšati teksturu naše kože i minimalizirati vidljivost bora, finih linija, kao i smanjiti pojavu akni ako imamo takvu vrstu problematične kože
  • Kiseline poput glikolne, salicilne ili hijaluronske već su nam tako dobro poznate, no jedna ipak tek dobiva svoje mjesto među efikasnim sastojcima za njegu kože
  • Riječ je o kojičnoj kiselini, koja posvjetljuje i ujednačava ten te smanjuje hiperpigmentaciju

Nesavršenosti na koži poput ožiljaka od akni, oštećenja od sunca, tamnih mrlja i drugih vrsta hiperpigmentacije javljaju se iz najrazličitijih razloga, a svima koji ih imaju najveći je cilj smanjiti njihovu vidljivost ili ih se riješiti u potpunosti.

kojična kiselina | Autor: Instagram @naomianwerr Instagram @naomianwerr Foto: Instagram @naomianwerr. kojična kiselina za kožu

Svakodnevno korištenje SPF-a svakako je na prvom mjestu prevencije većine hiperpigmentacijskih problema te će zaštititi kožu od daljnjih oštećenja, kao i potencijalno popraviti već nastala. No, uz SPF, postoje i drugi načini kojima se možemo 'boriti' protiv hiperpigmentacije i neujednačenog tena, a u beauty svijetu sve se više spominje jedna kiselina prirodnog podrijetla, koja može pomoći pri posvjetljivanju potamnjelih problematičnih područja i dobivanju blistavog, ujednačenog tena, a to je kojična kiselina.

Što je kojična kiselina?

Kojična kiselina snažan je antioksidans i posvjetljujući aktivni sastojak koji se dobiva procesom fermentacije gljiva, pronađenih u istočnoj Aziji, a djeluje tako da sprječava prekomjernu proizvodnju pigmenta te oslabljuje vidljivost postojeće diskoloracije na koži.

Kojična kiselina može se koristiti samostalno ili u kombinaciji s drugim posvjetljujućim sastojcima, a preporučuje se korištenje niske koncentracije ove kiseline, ne više od 1 posto.

kojična kiselina | Autor: Instagram @dermalogica Instagram @dermalogica Foto: dermalogica. kojična kiselina i hiperpigmentacija

Benefiti i korištenje kojične kiseline

Najveća učinkovitost kojične kiseline do sad je bila vidljiva u izjednačavaju tena i minimiziranju neželjene hiperpigmentacije, a sadrži i svojstva za smanjivanje upala, a može pomoći i obnovi stanica kože od štetnih utjecaja UV zraka, zagađenja i oksidativnog stresa.
Kojična kiselina namijenjena koži koja je oštećena od sunca, ima hiperpigmentacijske mrlje te može poslužiti kao alternativni izbor za one koji ne mogu koristiti druge sastojke koji posvjetljuju kožu.

kojična kiselina | Autor: Instagram @dermalogica Instagram @dermalogica Foto: Instagram @dermalogica. serum s kojičnom kiselinom

Kako bi se izbjegle iritacije, stručnjaci ne preporučuju korištenje kojične kiseline s koncentracijom većom od 1 posto, posebno ako se radi o osjetljivom tipu kože.

Nakon postepenog uvođenja u skincare rutinu, može se koristiti i svakodnevno, a prilikom izlaganja suncu potreban je dodatan oprez te obavezna SPF zaštita, budući da je koža tijekom korištenja kojične kiseline osjetljivija.

kojična kiselina | Autor: Instagram @dermalogicaturkiye Instagram @dermalogicaturkiye Foto: Instagram @dermalogica. serum s kojičnom kiselinom

Možda vas zanima Piling je poželjno napraviti barem jednom tjedno. Kako to pravilno učiniti za zdravu i blistavu kožu? Rubrika Beauty Beauty

Proizvodi s kojičnom kiselinom

Revolution posvjetljujući hidratantni serum za ujednačavanje tena lica

Serum za lice iz Revolution Skincarea obogaćen kojičnom kiselinom predstavlja proizvod s visokim sadržajem aktivnih tvari zahvaljujući kojima našoj koži pruža luksuznu njegu i djeluje protiv nepravilnosti, ujednačava ten, učinkovito hidratizira i hrani te vraća koži svježinu i mladenačku ljepotu.

kojična kiselina | Autor: Notino Notino Foto: Notino. Revolution, posvjetljujući hidratantni serum za ujednačavanje tena lica, (11,00 eur)

Dermalogica Powerbright dark spot serum

Napredna tehnologija ovog seruma osigurava ujednačavanje tena već nakon jednog nanošenja i djelovanje moćnih sastojaka poput niacinamida, heksilrezorcinola i shiitake gljiva bogatih beta glukanom i kojičnom kiselinom, koji posvjetljuju tamne mrlje dugotrajno i kontinuirano. Koža je svjetlija i sjajnija i zaštićena od pojave novih tamnih mrlja.

kojična kiselina | Autor: Dermalogica Dermalogica Foto: dermalogica.hr. Dermalogica, Powerbright dark spot serum, (96,89 eur)

SkinCeuticals Discoloration Defense serum za diskoloraciju kože

Dnevni serum za posvjetljivanje kože i ispravljanje tamnih mrlja, kao i ožiljke od akni formuliran je s niacinamidom i 1% kojičnom kiselinom koji se zajedničkim snagama bore protiv hiperpigmentacijiskih mrlja te ujednačavaju ten.

kojična kiselina | Autor: skinceuticals.com skinceuticals.com Foto: skinceuticals.com. SkinCeuticals, serum za diskoloraciju, (98,99 eur)

Dr. Dennis Gross IPL koncentrirani serum za tamne mrlje

Profesionalna formula Dr. Dennis Gross seruma dokazano smanjuje tamne mrlje i hiperpigmentacijske mrlje od sunca u samo nekoliko tjedana. Ova inovativna formula posvjetljuje i ujednačuje ten te se bori protiv vanjskih stresora koji štete našoj koži. Vrlo se lako nanosi, a veganska formula sastavljena je bez parabena, sulfata i glutena.

kojična kiselina | Autor: Cult Beauty Cult Beauty Foto: Cult Beauty. Dr. Dennis Gross, IPL koncentrirani serum za tamne mrlje, (72,67 eur)

La Roche Posay serum s glikolnom kiselinom, vitaminom B5 i kojičnom kiselinom

Serum za lice obogaćen s 10% glikolnom kiselinom i kojičnom kiselinom te vitaminom B5 pomaže pri smanjivanju vidljivosti tamnih mrlja i diskoloracije te otkriva posvijetljenu i glatku kožu ujednačenog tena. Lagana formula ovog seruma prikladna je za više tipova kože.

kojična kiselina | Autor: Amazon Amazon Foto: Amazon. La Roche Posay, serum s glikolnom kiselinom, vitaminom B5 i kojičnom kiselinom, (41,22 eur)

Možda vas zanima 5 pogrešaka koje ljeti lako mogu uništiti ljepotu kože lica Rubrika Beauty Beauty
Photo: Dermalogica

Komentari 0