Beauty

Kosu je dva tjedna ispirala samo hladnom vodom. Rezultat ju je iznenadio

  • Tuširanje hladnom vodom dokazano pomaže u održavanju zdravlja organizma, a mnogi vjeruju kako se pozitivno može odraziti i na izgled naše kose
  • Upravo je to odlučila isprobati akterica ove priče odlučivši se provesti eksperiment i tuširati hladnom vodom od glave do pete naredna dva tjedna
  • Rezultat je za nju bio iznenađujuć, no izvukla je određene pouke koje je vrlo rado podijelila s nama, a koje ti otkrivamo u nastavku

Kao da nam godina iza nas nije donijela dovoljno hladnih tuševa! No, ovoga puta ne radi se o onom metaforičkom, već stvarnom tuširanju hladnom vodom. Nadaleko je poznato kako ono može imati pozitivan utisak na zdravlje našeg organizma, a sudeći prema priči koju ti otkrivamo itekako ima i poveznicu sa sjajnom, blistavom kosom.

Možda vas zanima Slažeš li se da je ovo najvažnija stvar koju smo naučili ovih dana? Rubrika Life&style Life&style

Akterica ove priče je novinarka Parisa Hashempour koja se na ovaj dvotjedni eksperiment odlučila kako bi kosi podarila toliko željeni sjaj. "Kosa mi je uvijek bila pomalo gruba i kovrčava, a i dalje se oporavlja od izbjeljivanja. Nisam imala ništa za izgubiti", otkrila je za Refinary29 kako se odlučila na ovo beauty putovanje. Poticaj za realizaciju pronašla je na društvenim mrežama i objavama njihovih korisnika koji se kunu kako je upravo hladna voda jedan od važnijih faktora u održavanju zdravlja kose.

 | Autor: Facebook/Marinela Žitko Facebook/Marinela Žitko Parisa prije eksperimenta hladnim tuširanjem

Možda vas zanima "Nakon što sam prestala raditi ovih 7 stvari, moja kosa napokon izgleda sjajno" Rubrika Life&style Life&style

Riječ stručnjaka

Paisa je priznala kako je u početku bila skeptična prema iznesenim navodima te se obratila stručnjacima . A tamo ju je dočekao "hladni tuš". Stručnjakinja za oblikovanje kose koju je kontaktirala potvrdila joj je spomenute navode. "Ispiranje hladnom vodom pomaže u zatvaranju pora nakon pranja kose te vašoj kosi daju veće šanse da ostane sjajna, zdrava i bez kovrčanja", ističe Simone Thomas. Suprotno tome, vruća voda može dodatno oštetiti oslabljen korijen kose, a može potaknuti i njezino pretjerano sjedenje.

Tuširanje hladnom vode može poboljšati cirkulaciju i čistoću vlasišta. "Hladna voda će zatvoriti pore na vašem tjemenu, što pomaže pri sprječavanju ulaska prljavštine, masti i ulja. Osim toga, može smanjiti i opadanje kose", dodaje stručnjakinja. Zvuči fantastično, zar ne?

 | Autor: Facebook/Marinela Žitko Facebook/Marinela Žitko Parisa nakon tuširanja hladnom vodom

Pravi izazov

Ako nisi navikla na tuširanje hladnom vodom ovo bi za tebe mogao biti pravi izazov. Zbog toga je važno cijelom ovom postupku pristupiti postepeno. Temperaturu vode prilagodi svom organizmu, a hladnoj vodi se izlaži tek onoliko koliko to možeš izdržati. U Parisinom slučaju to je značilo da se pod tušem zadržavala znatno kraće nego inače. Priznala je i kako joj je trebalo puno više motivacije za odlazak u kupaonicu kada je znala da je nakon napornog dan ne čeka topla kupka već hladan tuš.

Možda vas zanima Pripazi malo, moguće je da zbog ove pogreške kod tuširanja dobiješ prištiće po leđima Rubrika Life&style Life&style

Nakon devet dana eksperiment hladnog tuširanja je privela kraju, a rezultat je za nju bio - nezadovoljavajuć! "Na moju nesreću, moja se kosa osjećala zamršenijom i težom za prolazak četkom nego prije, a nisam primijetila ni značajniji rast. Ništa od toga nije bilo značajno primjetno prijateljima ili obitelji, ali osobno sam smatrala da mi je kosa ipak u lošijem stanju", istaknula je. Pritom valja naglasiti kako je u danima kada je provodila eksperiment koristila dobro joj poznate proizvode.

 | Autor: Facebook/Marinela Žitko Facebook/Marinela Žitko Kosa prije i nakon ispiranja hladnom vodom

Možda vas zanima Zašto neke žene prije spavanja obavezno vežu kosu u punđu i prezadovljne su time? Rubrika Beauty Beauty

Tuširanje hladnom vodom ne, ispiranje da

No, onda je odlučila okrenuti ploču te je umjesto cijelog tijela hladnom vodom odlučila ispirati samo kosu. "Ovaj put, moja se kosa osjećala bliže svojoj normalnoj teksturi. Posljednjih pet dana ove samoizrečene kazne nastavila sam kosu tretirati na ovaj način. No na kraju, dok je bila vidljiva određena glatkoća, razlike su bile jedva primjetne. Kosa mi je izgledala i osjećala se gotovo jednako kao i kad sam započela. Međutim, postojao je jedan pozitivan rezultat: moje vlasište", otkrila je.

Nakon samo dva hladna ispiranja ljuskice i svrbež gotovo su nestali, a njezino vlasište je postalo glatko. Upravo zbog toga osobama koje pate od sličnih problema sugerira da se odvaže kosu ispirati hladnom vodom. No što se tuširanja hladnom vodom od glave do pete tiče, Parisa ističe kako će to u budućnosti izbjegavati u širokom luku.

POGLEDAJ VIDEO: Znaš li da si genijalna?

Photo: Shutterstock/Getty
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vi

    svašta