Beauty

Kad sve zakaže: što doista pomaže protiv suhe kože na nogama

Zimi koža na potkoljenicama može biti tako isušena i svrbjeti da bismo je gotovo izgrebli do krvi. Prava muka…

Kad je vani hladno, često nam je koža suha. Puno žena pati od suhe i nadražene kože – i to osobito od koljena naniže. Koža može biti toliko nadražena da se moramo stalno češkati – ponekad do krvi! Međutim, možeš si pomoći…

Možda vas zanima Je li moguće da posuđe peremo totalno pogrešno Rubrika Life&style Life&style

Uzroci suhe i nadražene kože

Uzrok za jako osjetljivu kožu na nogama je vrlo često genetika. Međutim, i hladnoća može učiniti kožu jako suhom na mjestima od stopala do koljena. Niske temperature stišću krvne žile, krvotok je slabiji pa se smanjuje i prijenos hranjivih tvari i kisika. Žlijezde lojnice, koje obično tvore zaštitni sloj na koži, teda ne mogu raditi kako treba. Stoga je koža puno osjetljivija – i brže se suši! To se osobito događa na potkoljenicama, jer tamo gotovo pa nema masnog potkožnog tkiva koje može prenijeti toplinu na kožu. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Što pomaže protiv suhe noge na potkoljenicama 

U jesen i zimi teško je izbjeći hladnoću. Na niskim temperaturama moraš zaštititi osjetljivu kožu na donjem dijelu nogu, odnosno, taj dio tijela trebaš držati na toplom. Tople čarape mogu ti donijeti pravo olakšanje. Kad je baš jako hladno, mogu ti pomoći štucne. 

Osim toga, u jesen i zimu trebaš brižno opskrbiti kožu na nogama potrebnom vlagom. Često nije dovoljan losion za tijelo koji inače koristiš. Za potkoljenice radije koristi jako masnu kremu za tijelo (nanesi je odmah nakon tuširanja), a još je bolje kombinirati je s gelovima za tuširanje koji ujedno sadrže i masni losion. Imaš li jako suhu kožu, najbolje je koristiti uvijek samo takav gel.

 | Autor: Miss7/PR Miss7/PR S lijeva na desno: Nivea In Shower Body Lotion (59,90 kn); Douglas Essential In Shower Body Milk (59,90 kn); Avon Moisture Therapy Intensive Healing & Repair In-Shower Body Lotion (52,40 kn)

Možda vas zanima Izgleda da je tuširanje precijenjeno: svaki dan je previše, kažu Rubrika Life&style Life&style

Također možeš koristiti i „domaću kozmetiku“: nakon tuširanja nanesi maslinovo ulje na noge, ostavi da malo djeluje te onda oprezno posuši noge pomoću ručnika (koje kasnije operi na 60 stupnjeva). Izbjegavaj sve što dodatno nadražuje kožu, odnosno izvlači joj vlagu. Koliko god ti se u hladnim danima topla kupka čini privlačnom, time ne radiš baš nikakvu uslugu svojoj koži. Ako baš ne možeš odoljeti kupki, pazi na to da koristiš intenzivan njegujući dodatak kupki. 

 | Autor: Miss7/PR Miss7/PR S lijeva na desno: La Roche-Posay LIPIKAR losion 48 h (130,00 kn); Eucerin pH5 losion (87,90 kn); A-Derma Exomega mlijeko (179,90 kn)

Premda u jesen i zimu nismo toliko žedne, zbog svoje kože trebaš piti barem dvije litre vode. Možeš si kao dodatak prehrani nabaviti i kapsule ribljeg ulja. I ono štiti kožu od isušivanja. 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0