Beauty

Izražene pore na licu muče mnoge; stručnjaci govore kako ih se riješiti, a imamo i proizvode koji pomažu

  • Riječ 'pore' ima više od tri milijarde pregleda na Googleu
  • Pitanje koje se najčešće postavlja u vezi pora: „Kako se riješiti pora?“ 
  • Evo kako se uhvatiti u koštac s uobičajenim problemom kože, savjetuju stručnjaci

Uz urasle dlake, nestašne vidljive vene i neravne obrve, otvorene pore po nosu i obrazima jedna su od najupornijih beauty pritužbi. Pore su također jedan od problema koje je najteže riješiti. 

Pore igraju važnu ulogu u pomaganju našoj koži da otpusti sebum, prirodnu masnoću našeg tijela, kako bi koža bila prirodno gipka i hidratizirana. Međutim, razumijemo želju da želiš blistavu i glatku kožu pa je želja za smanjenjem pora razumljiva. 

Naravno, lijepi smo baš takvi kakvi jesmo, imali vidljive pore ili ne – ali ako te doista muče, imamo nekoliko stručnih savjeta koji bi trebali pomoći.

Puno se raspravljalo tijekom godina o tome kako točno funkcioniraju pore. Međutim, suprotno uvriježenom mišljenju, pore se ne mogu otvarati i zatvarati kako to poželimo (nemaju mišiće). Međutim, postoji određena korist od primjene vruće i hladne vode kako bi izgledale manje ili više izražene (više o tome kasnije).

Dakle, što se može učiniti s našim bogomdanim otvorima? 

Što su vidljive pore?

Možda se čine kao sićušne točkice na površini naše kože, ali pore su zapravo mali otvori za naše folikule dlake. Postoje dvije različite vrste pora. Jedna oslobađa sebum (prirodno ulje tijela), a druga oslobađa znoj. Premda malene, pore omogućuju ulju, znoju i sebumu da idu iz naših žlijezda na površinu naše kože, što je neophodno za zdravu kožu. Stoga o njima razmišljaj kao o prozoru svoje kože.

Koliko je pora normalno?

Prosječna odrasla osoba imat će oko pet milijuna pora na tijelu i 20.000 na licu. Ali, općenito ne možemo vidjeti pore na koži. Postaju vidljive tek kad se povećaju.

 | Autor: Unsplash/Fleur Kaan Unsplash/Fleur Kaan Foto: Unsplash/Fleur Kaan

Što uzrokuje velike vidljive pore?

Obično su pore genetski uvjetovane, ali postoje i drugi čimbenici koji mogu utjecati na vidljivost naših pora. Na primjer, prekomjerna proizvodnja sebuma može povećati pore. Ako se masnoća, toksini, prljavština i šminka nakupe u porama, to ih može opteretiti i rastegnuti, zbog čega naše pore izgledaju puno veće nego što jesu na površini kože.

Starenje kože još je jedan krivac. Koža oko pora može postati manje elastična kako starimo, zbog čega se čini većom. Isto tako, sunce dehidrira tvoju kožu, zbog čega se uljne žlijezde pretjerano povećavaju te čine da pore izgledaju veće.

Što se tiče drugih čimbenika, neadekvatno čišćenje kože, okluzivna (ili pretjerano gusta) šminka i nemedicinska njega kože (korištenje sastojka koji blokiraju pore) također mogu pridonijeti povećanju pora.

Možda vas zanima Dehidriranoj koži treba više od vode - evo što joj je zaista potrebno da zablista Rubrika Native sadržaj Native sadržaj

Postoje li okidači koji čine pore vidljivijima?

Sunčeva svjetlost igra veliku ulogu u tome da pore izgledaju vidljivije, pa ako si vani na jakom suncu, vjerojatno će se i izraženije pojaviti. A i šminka također može učiniti da pore izgledaju veće nego što zapravo jesu. Puderi se mogu taložiti u te sićušne rupice tijekom dana, što ih onda čini većima.

Je li istina da se pore mogu otvoriti i zatvoriti, tj. topla voda ih može otvoriti, a hladna zatvoriti?

Ne! To je mit! Pore se ne otvaraju i zatvaraju poput vrata. Zašto? One su jednostavno otvori u našoj koži i, što je ključno, nemaju mišiće pričvršćene za sebe, pa se ne mogu povlačiti i skupljati.

Međutim, hladna voda može suziti krvne žile čineći da pore izgledaju manje za kratko vrijeme dok su hladne, dok vruća voda i para mogu olabaviti sebum i ostatke unutar pora, omogućujući njihovo lakše istiskivanje (premda znamo da zapravo to ne bismo trebali raditi). Dakle, može se činiti da se privremeno zatvaraju na hladnoći i otvaraju na toplini, ali na vrlo kratko vrijeme, a zatim se vraćaju u normalnu veličinu.

Kako spriječiti pore | Autor: Foto: Shutterstock, Pomaže li topla voda ili odmaže?

Kako se riješiti pora?

Što se tiče stvarnog uklanjanja pora, to nije moguće. Nažalost, nakon što se pore rašire, ne mogu se vratiti na svoju izvornu veličinu. Međutim, dobra vijest je da ih možemo učiniti manjima. Velike pore mogu se nastaviti širiti ako im dopustiš da se rašire i začepe bijelim točkicama, miteserima, sebumom i prljavštinom.

Kako možemo smanjiti pojavu pora?

To možeš učiniti čišćenjem kože dva puta dnevno i pilingom dva puta tjedno kako bi uklonila masnoću, prljavštinu, sebum i ostatke mrtvih stanica. Smanjenje izlaganja suncu također je ključno jer UV zračenje razgrađuje kolagen i elastin, što zauzvrat proširuje pore, tako da je upotreba zaštitnog faktora od 40+ svaki dan ključna.

 | Autor: shutterstock shutterstock Uvijek koristi SPF za sunčanje

Kako znati da su pore začepljene?

Začepljene pore mogu se manifestirati na različite načine na koži. Jedan od najčešćih znakova začepljenih pora je razvoj mrlja poput mitesera, bijelih točkica ili prištića. Do njih dolazi kada mrtve stanice kože, sebum (prirodno ulje) i bakterije začepe pore.

Kada se pore začepe, mogu izgledati veće nego inače. Nakupljanje sebuma i mrtvih stanica kože može rastegnuti i proširiti otvore pora, čineći ih uočljivijima. 

Što možemo učiniti da liječimo velike pore?

Postoji stari, ali dobar savjet: bolje spriječiti nego liječiti, jer, kao što smo već ustanovili, jednom kada se pore rašire, one se neće smanjiti. Premda možda nećeš moći smanjiti veličinu pora, možeš osigurati da se tvoje pore ne povećaju slijedeći pravilan plan njege kože. 

Stručnjaci preporučuju korištenje medicinskih proizvoda za njegu kože kao što su salicilna kiselina, alfa hidroksilna kiselina , glikolna kiselina, retinol i nekomedogena šminka (tj. lagana šminka koja neće začepiti tvoje pore).

A za dodatnu pomoć predlaže se korištenje primera za šminku. Primer za šminku ne samo da pomaže tvojoj šminki da ostane na mjestu, nego zaglađuje i ispunjava površinu kože, što može pomoći u smanjenju izgleda proširenih pora.

Primer prije šminkanja

POREfessional Face Primer

Slobodno se može reći da je tvrtka Benefit postala stručnjak za pore. Nije ni čudo što je POREfessional Face Primer jako dobar proizvod. Svilenkasta, ali kremasta formula prepuna vitamina E neprimjetno klizi tvojom kožom kako bi se smanjila pojava sitnih bora i promjena boje, gotovo poput čarobne gumice za brisanje. Dat će ti mat, glatku završnicu koja traje cijeli dan. Cijena: 32,20 eura.

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design Foto: PR/proizvođač

Lagana hidratantna krema

Bioderma Hydrabio Gel Cream

Ako si sklona većim porama, najbolje ti je da se držiš laganih formula koje ne ostaju zarobljene u porama, stoga izbjegavaj bogate, guste kreme. Ova gel krema iz Bioderme je ultra lagana, ali i ultra umirujuća. Cijena: 16,90 eura. 

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design Foto: PR/proizvođač

Tretman retinolom

The Oridinary Retinol 1% in Squalane

Retinol je zlatni standard u zaglađivanju kože, ali je također izvrstan u poticanju regeneracije stanica, što znači da će također pomoći u uklanjanju starih stanica kože kako bi se spriječilo začepljenje pora. Ne moraš tražiti dalje od The Ordinary proizvoda, jer nude niz opcija u različitim jačinama (ako prvi puta koristiš retinol, počni s niskim postotkom poput 0,2). Ako ti treba nešto jače, zamoli svog liječnika da ti prepiše retinol profesionalnih marki za njegu kože. Cijena: 9,50 eura.

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design Foto: PR/proizvođač

Dnevna zaštita od sunca

Murad City Skin Broad Spcetrum SPF 50

Ova mineralna krema za sunčanje širokog je spektra, štiti od UVA, UVB, infracrvenog zračenja i zagađenja. Također je prekrasno lagana kako ne bi začepila pore. Cijena: 79,00 eura. 

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design Foto: PR/proizvođač

Piling dva puta tjedno

Dr Dennis Gross Alpha Beta Universal Daily Peel

Redoviti piling pomoći će u uklanjanju mrtvih stanica kože i ostataka prljavštine koje sredstvo za čišćenje ne može ukloniti, osiguravajući da se ne začepe tvoje pore. Ovaj proizvod dr. Dennisa Grossa sadrži salicilnu kiselinu i AHA, a zatim i neutralizator kako bi se koža osjećala ugodno. Cijena: 137,37 eura. 

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design Foto: Amazon

Nekomedogena podloga

Nars Sheer Glow Foundation

Iznimno teški i dugotrajni puderi često sadrže ulja koja blokiraju i proširuju pore, stoga se odluči za nešto nekomedogeno (ne blokira pore), poput Nars Sheer Glow Foundation. Cijena: 47,50 eura. 

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design Foto: PR/proizvođač

Možda vas zanima Detoks kože: uz ove savjete će tvoja koža izgledati mlađe! Rubrika Beauty Beauty
Photo: Instagram@desiperkins

Komentari 0