Beauty

Detoks kože: uz ove savjete će tvoja koža izgledati mlađe!

  • Postoji nekoliko načina za postizanje zdrave i blistave kože kojoj svi težimo
  • Ako pitaš beauty stručnjake, svi do jednog složit će se da je ključno pridržavati se pravilne i redovite rutine njege kože, paziti na prehranu i dovoljan unos tekućine te s vremena na vrijeme odraditi detoksikaciju organizma
  • Iako većina poštuje prva dva preduvjeta, na treći svjesno ili nesvjesno zaboravljaju, no ukoliko i on nije zadovoljen, teško da će koža biti onakva kakvu priželjkujemo. Detoksikacija može pomoći u uklanjanju toksina iz tijela koji mogu negativno utjecati na zdravlje kože

Želiš zdravu i blistavu kožu? Počni s jetrom. Jetra, organ koji je najpoznatiji po razgradnji toksina usko je povezan s našom kožom, a ako je tvoja koža umorna i bez sjaja usprkos korištenju brojnih seruma i skupih krema, možda trebaš razmisliti o pravilnoj prehrani, dovoljno hidratacije i detoksu. Koncept unutarnjeg čišćenja i detoksikacije postoji već neko vrijeme. U moderno doba, kako je društvo sve više izloženo otrovnim spojevima u zraku, vodi i hrani, postalo je očito da je naša sposobnost detoksikacije tvari kojima smo izloženi od ključne važnosti za naše cjelokupno zdravlje. Detoksikaciju možemo pospješiti prvenstveno promicanjem poboljšane funkcije jetre.

Prehranu je potrebno obogatiti voćem i povrćem koje je lako probavljivo, ali i bogato vodom, vlaknima i antioksidansima, a poželjno je uključiti i detoksikacijske napitke koji će ti pomoći u cjelokupnoj detoksikaciji organizma i u konačnici prekrasnog izgleda kože. Program detoksikacije pomoći će ti vratiti izgubljenu vitalnost, održati dobro zdravlje i odagnati simptome koji su obično znak intoksikacije poput osjećaja umora, nedostatka koncentracije, problema s kožom, probavnih smetnji pa čak i regulacije težine.

 | Autor: Pexels, Charlotte May Pexels, Charlotte May

Učinak detoksikacije na kožu

Za blistavu i zdravu kožu potrebno je više od samo dobrog seruma za piling ili noćne kreme. Tvoja jetra je metabolički centar tvog tijela, proizvodi energiju za održavanje tisuća funkcija koje obavljaju svake minute svakog dana sve stanice u tvojem tijelu. Jetra daje energiju folikulima dlaka, stanicama kože i srcu, pa ako tvoja jetra ne može obavljati svoj posao, primijetit ćeš pogoršanje izgleda tvoje kože i kose, kao i općenito osjećaj tromosti, nervoze, umora, razdražljivosti i debljanja. Koliko se dobro ili loše osjećaš uvelike ovisi o tome koliko učinkovito tvoje tijelo uklanja i čisti toksine. Ako se osjećaš tromo, postoji velika vjerojatnost da je tvom tijelu potrebna detoksikacija kako bi uklonilo te toksine i omogućilo ti da se osjećaš apsolutno najbolje.

Kada je riječ o koži, detoksikacija može pružiti nekoliko prednosti:

Uklanjanje toksina: Detoksikacija može pomoći u uklanjanju toksina iz tijela koji mogu negativno utjecati na zdravlje kože. Razne tvari poput onečišćenja, kemikalija, štetnih tvari iz hrane ili pića mogu se nakupljati u tijelu i imati negativan učinak na kožu. Eliminacija ovih toksina može pomoći u smanjenju upale, poboljšanju teksture kože i poticanju zdravog sjaja.

Poboljšanje cirkulacije: Detoksikacija može poboljšati cirkulaciju krvi u tijelu, uključujući i kožu. Bolja cirkulacija krvi znači da se hranjive tvari i kisik lakše dostavljaju stanici kože, čime se poboljšava njezino zdravlje i izgled. Također se može potaknuti uklanjanje otpadnih tvari i viška tekućine, što može smanjiti oticanje i potencijalne probleme s kožom poput akni.

Smanjenje upale: Detoksikacija može pomoći u smanjenju upale u tijelu, uključujući upalu kože. Upala je često povezana s raznim kožnim stanjima poput akni, psorijaze ili ekcema. Uklanjanje toksina iz tijela i smanjenje opterećenja koje toksini mogu izazvati mogu smanjiti upalu i olakšati simptome ovih kožnih stanja.

Poboljšanje probave: Probavni sustav i koža međusobno su povezani, pa poboljšanje probave može imati pozitivan učinak na zdravlje kože. Detoksikacija može pomoći u uklanjanju otrovnih tvari iz probavnog sustava, podržati ravnotežu crijevne flore i poboljšati apsorpciju hranjivih tvari. Kada tijelo bolje apsorbira hranjive tvari, koža može dobiti potrebne vitamine, minerale i antioksidanse koji su ključni za zdravlje kože.

 | Autor: Pexels, Гоар Авдалян Pexels, Гоар Авдалян

Kako znati je li jetra preopterećena?

Kada joj nedostaju esencijalni hranjivi sastojci ili kada je preplavljena toksinima, naša jetra više ne radi kako bi trebala. Može doći do neravnoteže hormona. Masnoća se može nakupljati u jetri, a zatim ispod kože ili u drugim organima. Toksini se nakupljaju i ulaze u krvotok. Među znakovima ''toksične jetre'' su:

  • debljanje, posebno oko trbuha
  • celulit
  • napuhanost trbuha
  • probavne smetnje
  • umor
  • promjene raspoloženja
  • depresija
  • kožni osip
  • dominacija estrogena, ciste na jajnicima
  • hashimoto
  • akne, suha, umorna koža lica, sivi ten, ubrzano starenje kože

Čime nahraniti svoju jetru za zdrav sjaj kože?

Zdrava jetra treba antioksidanse koji se mogu pronaći u povrću, osobito u lisnatom povrću (rikola, maslačak, brokula, kupus, cvjetača). Također, možeš održavati svoju jetru sretnom održavajući hidrataciju, unoseći dovoljno vlakana u svoju prehranu, redovito vježbajući i ograničavajući toksine (kao što su lijekovi i alkohol).

Ukoliko želiš ciljano utjecati na jetru i detoksifikaciju, možeš posegnuti i za fitoterapijom i potražiti biljne dodatke prehrani poput sikavice, gorkih tvari ili ulja konoplje koji pomažu u drugoj fazi detoksifikacije jetre - koja se pokazala kritična u mnogih koji imaju usporen rad jetre. Omega 3 masne kiseline iz ulja konoplje ili divljeg lana izrazito su važni za održavanje jetre zdravom, i fantastične su za ublažavanje kroničnih kožnih problema poput vrlo suhe kože, bora i finih linija, dermatitisa ili psorijaze.

 | Autor: Pexels, cottonbro studio Pexels, cottonbro studio

Topikalni proizvodi za detox kože lica

Najučinkovitiji klinički dokazani cjelitelji i čistaći kože, te brisači starenja su jednostavno Vitamin C, vitamin A, AHA kiseline i Omega kiseline. 

Vitamin C potvrđeno je snažan pojačivač kolagena koji također potiče dobru cirkulaciju, bori se protiv štetnih slobodnih radikala i stimulira ključne prirodne čimbenike vlažnosti. 

AHA kiseline ubrzavaju ''vrijeme tranzita'' između starih stanica koje se nalaze na površini kože i mladih, sočnih stanica u dubini kože. U djece je vrijeme tranzita 2 tjedna, odrasla dob 30-40 je 4-5 tjedna, u šezdesetima je 4 do 8 tjedana. AHA kiseline u svakodnevnoj, redovnoj njezi mogu ubrzati vrijeme tranzita za dva do tri tjedna. ''Uznemiravanjem'' stanica kože AHA kiselinama na stanice kože djeluje se na isti način na koji vježbanje remeti mišićne stanice - oboje rezultira rastom i popravkom. Tako pomažu u tretiranju akni, mrlja ali i bora i finih linija, svestrane su i pametne. · 

Omega kiseline su uz peptide i ceramide jedini pravi gradivni elementi kože, jer se ugrađuju u fosfolipidni dvosloj baš svake stanice, čineći ih punašnijima. Nedostatak omega kiselina dovodi do prvih znakova starenja. One su esencijalne, tijelo ih nije u mogućnosti proizvesti pa smo ih dužni svakodnevno unositi u organizam (za vitalnost čitavog organizma) i na kožu - za njenu direktnu opskrbu. Kožno isporučene esencijalne masne kiseline - omege, prodiru toliko duboko u kožu i tkivo da na kraju putuju u sustavnu cirkulaciju. One grade kožni matrix, ma baš svaku stanicu, a ''punašne'' stanice su odlika lijepe, jedre kože.

Kada se odlučiš na ''čisti početak'' obavezno posegni za najboljim rješenjima iz prirode. Na Matičnjak webshopu potraži DETOX paket koji sadrži 100% prirodne proizvode kao odličnu kuru za temeljito čišćenje na najprirodniji način. Hladno prešano ulje konoplje će počistiti suvišnu vodu i loše masnoće iz tvog tijela, granulat sikavice će dati podršku jetri kako bi se tijelo brže detoksificiralo, a Macerat 13 će počistiti parazite i gljivice kojima nije mjesto u tvom organizmu. DETOX paket trenutno je snižen 10%, a u cijenu je uključena i besplatna poštarina.

Photo: Pexels, cottonbro studio

Komentari 0