Beauty

Evo još jednog povratnika! Ponovno se nose ukrasi na zubima kao kad smo bili srednjoškolci

  • Posljednjih smo mjeseci svjedočili povratku velikog broja Y2K trendova, a za najučestalijim modnim ne zaostaju ni beauty trendovi pa se tako vraća nakit na zubima
  • Glitzy je kao trend dominirao kasnih 90-ih i ranih 2000-ih, a pod ovim su pojmom bili poznati ukrasi za zube koji su polutrajni i izravno se zalijepe na zube posebnim ljepilom
  • Za razliku od godina u kojima smo još bili klinci, sada kada smo malčice zreliji, mudriji i odgovorniji, želimo znati dolazi li u paketu s ukrasima i koji problem

Traperice trapez kroja, traperice s kristalićima, traper na traper, crop topovi, majice s natpisima i nanožnice iliti nakit za gležnjeve samo su neki od trendova s početka 00-ih koji su proteklih mjeseci doživjeli veliki comeback, a za ovim modnim ne zaostaju ni beauty trendovi pa se tamo prethodno nabrojanima pridružio još jedan povratnik - nakit na zubima. 

Mnogo nas je koji smo u nekom periodu srednjoškolskih ili prvih studentskih dana nosili kristalić na dvojci, a ima i onih kojima se isti nekim čudom još uvijek drži pa će vijesti o povratku velikog trenda vrlo vjerojatno dočekati s posebnim oduševljenjem. 

Što je glitzy?

Za one koji su možda bili premladi da bi se sjećali - glitzy je kao trend dominirao kasnih 90-ih i ranih 2000-ih, a pod ovim su pojmom bili poznati ukrasi za zube koji su polutrajni i izravno se zalijepe na zube posebnim ljepilom sličnom onome koje se koristi za pričvršćivanje ortodontskih pomagala poput bravica. 

 | Autor: Instagram @beautycosmeticsevda Instagram @beautycosmeticsevda Foto: Instagram @beautycosmeticsevda

Postoje doduše i ukrasi od pravih dijamanata ili drugog dragog kamenja, a postupak pričvršćivanja ovakvih ukrasa najčešće se razlikuje od običnih cirkona. Ovisi o željama, moguće je ukrase postaviti na način da trajno ostanu na zubu, a za što je potrebno na zubu napraviti malu udubinu. U nju se nanosi vezivni materijal i ovakav je postupak invazivan te ostavlja trag na zubu, a ako ga osoba poželi ukloniti, nastalu se udubinu zatvara estetskim materijalom koji će očuvati ljepotu i zdravlje zuba.

Većina onih koji su simpatizirali ovaj trend nosila je tek jedan kristalić, no ima i onih puno kreativnijih koji kristalićima na zubu 'crtaju  zvijezde, munje, leptire, pa čak i klasični Chanelov logo. No, na stranu to što bilo tko od nas misli o ovakvim hrabrijim, pa čak i onim decentnijim stilovima ukrašavanja, za razliku od godina u kojima smo još bili klinci, sada kada smo malčice zreliji, mudriji i odgovorniji, želimo znati dolazi li u paketu s njima i koji problem.

Potencijalne nuspojave

Naime, iako se ukrasi mogu relativno lako ukloniti sa zuba, važno je imati na umu da ljepilo koje se koristi u procesu nanošenja može malo promijeniti teksturu površine zuba i potencijalno učiniti caklinu grubljom. Samo postavljanje je potpuno bezbolno, preporuča se izbjegavati konzumaciju hrane i pića nekoliko sati nakon postavljanja, kao i kod popravljanja zuba, a nikakvih negativnih posljedica neće biti osim što će nam trebati dan ili dva da se naviknemo na osjećaj ukrasa na zubu. Uobičajeni životni vijek ukrasima je od šest mjeseci do godine dana, iako autorica ovog teksta može iz osobnog iskustva potvrditi da znaju potrajati i puno duže pa se tako moj kristalić čvrsto držao i nakon dobrih 6-7 godina, sve dok mi ga stomatolog nije mehanički uklonio na moj zahtjev.

 | Autor: Instagram @roffagems Instagram @roffagems Foto: Instagram @roffagems

Kada se postavljaju po svim ispravnim protokolima i pravilima struke, zubni ukrasi ne bi trebali nanijeti nikakvu štetu našim zubima. Nakon što se postave, bitno je pažljivo ispolirati sav višak ljepila, a što rezultira netaknutom površinom poput stakla na zubu. Ono što može zakomplicirati stvari je nepravilna oralna higijena koja može dovesti do nakupljanja plaka na neravnim površinama, potencijalno eskalirajući u zubni karijes i parodontne bolesti.

Osim toga, kao i kod svih trendova, nađe se onih koji dobiju inspiraciju za razne DIY varijante pa je važno naglasiti da smo najsigurniji povjerimo li ovakav zahtjev iskusnim stomatolozima i eventualno specijaliziranim stručnjacima te da nikakva superljepila, ljepila za nokte i slične ideje ne dolaze u obzir. Uz to, ako je ukras prevelik ili nije pravilno postavljen, može izazvati čak i iritaciju ili posjekotine na unutarnjoj strani usne ili na desnima. 

 | Autor: Instagram @yagirlstar Instagram @yagirlstar Foto: Instagram @yagirlstar

Jednako tako DIY tehnike uklanjanja ukrasa nisu preporučljive jer nepravilnim uklanjanjem možemo skinuti gornji sloj zuba, izlažući osjetljivi dentin ispod, a što može dovesti do nelagode i osjetljivosti. Nepravilno uklanjanje također može oštetiti zaštitni vanjski sloj zuba pa se, da bismo izbjegli bilo kakve probleme, uvijek preporučuje obratiti se stomatologu. 

Kolika je cijena ukrasa?

Cijena se može značajno razlikovati ovisno o tome tko nam postavlja ukras, ali dakako i ovisno o našim željama jer su, logično, opcije s dragim kamenjem i dijamantima puno skuplje od običnih cirkona. Kompliciraniji dizajni poput leptira ili cvijeća također će koštati više od jednog kristalića.

Zahtijeva li ukras na zubu posebnu njegu?

Kao i uvijek kada su zubi u pitanju, najvažnije je održavati redovitu rutinu oralne higijene četkanja i čišćenja zubnim koncem, a jedino što se preporuča izbjegavati je korištenje električne četkice za zube jer vibracije mogu uzrokovati pomicanje ili ispadanje ukrasa. 

Photo: Instagram @lookits.hades

Komentari 0