Beauty

Zagrebačko crno tržište ljepote: 200 eura za tri doze hijalurona, umjesto 300 za jednu je vrlo sumnjivo, a posljedice mogu biti strašne

  • Izgledati dobro i pritom platiti manje zamka je u koju upadne dobar dio žena dok se odlučuje na estetski  zahvat 
  • Želeći uštedjeti ili si uopće priuštiti tretman prepuste se u neškolovane ruke nadriliječnika koji rade s necertificiranim materijalima. Nada da će sve proći dobro ubrzo splasne, za razliku od deformiranih usana ili lica...
  • Podsjetio nas je na to jučerašnji slučaj uhićenja Ruskinje koja je na crno u Zagrebu ženama pumpala usne i obraze, ali i srpske manekenke koja je pokazala kako izgleda nakon vađenja loših filera iz usana
  • Posljedice po izgled, ali i ukupno zdravlje ovakvih ilegalnih tretmana mogu biti pogubne tako da u slučaju estetskih zahvata stvarno ne bismo trebali pokušavati proći najjeftinije

Žena koja tvrdi da baš nikad nije poželjela otići estetičaru podignuti obrve, povećati usne ili zategnuti lice, popeglati bore ili povećati grudi, smanjiti opseg struka i isisati salo iz trbuha ili je genetska sretnica kao Charlize Teron ili joj je neugodno priznati da bi se podvrgnula zahvatu. 

Druga je stvar koliko se žena uistinu za to i odluči, no izgledati dobro u prirodi je našeg spola, sanjati o korekcijama nepravilnosti dio je globalnog trenda, a ponekad i zdravstvenih potreba, u konačnici  uljepšavanjem vanjštine prevenirat ćemo i strah od starenja kad na vrata zakucaju godine, stres, umor i brige. Izgled je puno više od toga da izgledamo dobro i poželjno. Zadovoljstvo s onim što vidimo u ogledalu dokazano utječe na raspoloženje, psihu i stav, a samim time i uspjehe u životu. 

Na žalost, izgled ima i svoju cijenu. Odlučili se vi za prirodan look, a da pri tom niste Kaia Gerber, to će koštati. Kreme, emulzije i neinvazivne metode aparata za pomlađivanje, samo su mali dio izbora usluga koje tržište nudi uz reklamu da uspjeh neće izostati. Veće i brže promjene neće se dogoditi od skupog preparata s kavijarom, no zato su tu estetski i kirurški zahvati, a poliklinika s dobrim recenzijama ponudit će vam asortiman za koji je ponekad najvažnije da ste kreditno sposobni i naravno, da znate mjeru.

U izbjegavanju troškova, a u želji da postanemo ili ostanemo lijepe bacit ćemo se i u potragu za jeftinijim rješenjima, akcijskim cijenama i dogovorima ispod stola. Grudi bez PDV-a, usne kao bonus, trbuh u kompenzaciju, zube cesijom. Pristat ćemo ubrizgati filer bez računa jer će koštati jeftinije, al uvjerit će nas da je garancija kvalitete ista. Barem tako stoji u oglasnoj kampanji kozmetičkog studija koji će se reklamirati baš kao i ona ordinacija iza koje stoje ozbiljni, ugledni, certificirani liječnici. 

I taman kad pomislimo da je besramnom lopovluku i dovitljivosti ljudskog uma da prevari banalno i glupavo, u principu, mjesto u političkim redovima stranačkih apartčika koji će zbog gladi za novcem uvaliti u problem i vlastite roditelje da operu novac iz plinskih rezervi domaće naftne kompanije, iskočit će negdje kakva nepismena huliganka besramna u uzimanju novca lakovjernim ženama koje su samo htjele ubrizgati malo hijalurona u gornju usnu i barem koji tjedan uživati u senzualnoj napućenosti što im pruža supstaca u šprici. 

Upravo je ovih dana na ofucanom kauču trošnog unajmljenog stana u Zagrebu uhićena Ruskinja zbog upumpavanja filera bez radne dozvole i registrirane djelatnosti. Ništa od toga nije je spriječilo da se uredno reklamira na društvenim mrežama kao studio koji nudi usluge povećanja usana i dnevno prima desetke klijentica koja odlaze kući s umetnutim filerima i bez računa. U policijskoj raciji u njezinom stanu zapljenjena je veća količina medicinskih proizvoda neutvrđenog podrijetla, a njoj je izrečena kazna od 17.000 kuna.

Ruskinja je dogovarala termine preko Instagrama, uredno se dopisivala s potencijalnim klijenticama, a na njezinoj stranici bio je ovješen i cjenik. Nekome tko želi promjenu, 200 eura za tri doze, umjesto redovnih 300 eura za jednu dozu koliko u prosjeku naplaćuju uhodane ordinacije ubrizgavanje filera, čini se prilična ušteda. Za sad nema informcija o eventualnim žrtvama, ženama koje su nakon tretmana kod nje imale zdravstvenih problema, no praksa pokazuje da su upravo takve nadriliječnice, ambiciozne poduzetnice bez adekvatno završenih edukacija do sad nanijele ozbiljne probleme tisućama žena.

Sjetimo se samo nevjerojatnog slučaja u Srbiji gdje su sin maser i majka cvjećarka otvorili na ostakljenom balkonu stambene zgrade kiruršku ordinaciju i uredno obavljali estetske operacije. Sin se na društvenim mrežama reklamirao kao uspješan liječnik s brojnim diplomama, a naivne klijentice privlačio je i dobrim cijenama. Niz žena je potpuno upropastio, a neke se i danas bore s posljedicama.

Osim što za ubrizgavanje filera osoba koja to izvodi treba jako dobro poznavati područje glave, ubrizgavanje jeftinih varijanti koje na prvu daju isti efekt kao i visokokvalitetan hijaluron najštetnija je posljedica koja se može dogoditi. Na crnom tržištu regije stotine je kvazi doktora koji će bez imalo srama ubrizgati nedozvoljenu supstancu poput biopolimera, plastične tekućine od koje će se usne nepopravljivo upropastiti. Prije nekoliko dana manekenka Aleksandra Nikolić pokazala je javno kako izgleda nakon vađenja biopolimera i ispričala koje je sve probleme imala zbog stavljanja neadekvatne supstance. Doslovno su joj se u usnicama stvarale rupe.

Cijela regija nakrcana je sumnjivim izbama s lažnim ordinacijama koje nude ubrizgavanje filera i ostale estetske korekcije. Reklamiraju se mahom preko drušvenih mreža, a neupućene žene u pravilu ne znaju kakve se katastrofalne posljedice iz toga mogu izroditi. Kozmetičarke, pedikerke, maserke, medicincke sestre, njegovateljice, travarke i trenerice samo su neke od adresa na kojima to ipak ne biste trebali raditi koliko god primamljivo ili profesionalno njihova reklama i cijena izgledali. Iako će vas možda uvjeravati da su uz primarni posao odlične i u ubrizgavanju filera, struka će ipak preporučiti da bilo kakve intervencije obavljate u klinikama i ordinacijama certificiranima za tu djelatnost. Nije tajna da i brojne stomatološke ordinacije danas nude estetske korekcije, baš kao i neki kozmetički saloni s dobrim recenzijama. Prije nego što se na bilo što odlučite, ključno je provjeriti adresu, detaljno se raspitati o kvaliteti materijala, potvrditi točnost informacija i kredibilitet osobe kojoj se dajete u ruke.

Jeftini oglas i jeftina cijena glavni su alarm da vas netko može trajno upropastiti. 

 

autor: Jelena Badovinac, kolumnistica miss7

 | Autor: Pixsell Pixsell Kolumnistica miss7 Jelena Badovinac

Photo: Shutterstock

Komentari 0