Beauty

Ektoin je nova zvijezda kozmetičke industrije: evo zašto je sve popularniji sastojak cijenjenih proizvoda

  • Nakon hijaluronske kiseline, niacinamida i retinoida, na radaru industrije ljepote osvanula je nova zvijezda - ektoin
  • Cijenjen je zbog hidratantnih, stabilizirajućih i protuupalnih svojstava jer pomaže u zaštiti stanica kože od stresnih faktora iz okoliša poput onečišćenja i UV zračenja, a njegova sposobnost vezanja vode također pridonosi intenzivnoj hidrataciji kože
  • Pronaći ga se može u širokom rasponu formula, od hidratantnih sastojaka do kiselina za piling, a dermatolozi ga vole jer je siguran i preporučljiv za svaki tip kože te ga je uz to iznimno lako uključiti u svoju rutinu

Svakih nekoliko godina na radaru industrije ljepote pojavi se neki novi sastojak koji odjednom viđamo posvuda. Prvo je to bila hijaluronska kiselina, nakon nje buzz se stvorio oko niacinamida, uslijedili su retinoidi, a sada su se sva svjetla reflektora sjatila oko nove zvijezde - ektoina, vrlo neprimjetnog, iako silno dragocjenog sastojka koji djeluje kao ultimativni tjelohranitelj naše kože.

Ektoin je sastojak koji doslovno postoji da bi štitio naše stanice, a cijenjen je zbog svojih hidratantnih, stabilizirajućih i protuupalnih svojstava. Naime, pomaže u zaštiti stanica kože od stresnih faktora iz okoliša poput onečišćenja i UV zračenja, a njegova sposobnost vezanja vode također doprinosi intenzivnoj hidrataciji kože.

 | Autor: PR PR Foto: Notino, Dr. Jart+ Ceramidin™ Ectoin-Infused Cream (50,23 eura)

Pronaći ga se može u širokom rasponu formula, od hidratantnih sastojaka do kiselina za piling, a dermatolozi ga vole jer je siguran i preporučljiv za svaki tip kože te ga je uz to iznimno lako uključiti u svoju rutinu. 

Možda vas zanima 5 najčešćih pogrešaka u njezi kože zbog kojih možemo izgledati starije nego što jesmo Rubrika Beauty Beauty

Klasificiran kao ekstremofil, ektoin je mala, vrlo stabilna molekula aminokiseline koja se može vezati s vodom i formirati doslovni zaštitni štit. Ekstremofili su ime dobili po tome što ih u prirodi proizvode uglavnom mikroorganizmi, a poznato je da pomažu u zaštiti od stresa, te posebice od svih okolišnih faktora. Molekula koja se pojavljuje u prirodi dodaje se proizvodima za njegu ne bi li ponudila  sličnu zaštitu stanicama ljudske kože. Izvanredan je u svojoj sposobnosti stvaranja kompleksa koji okružuju stanice, enzime, proteine i druge biomolekule tako da može zaštititi stanične membrane od kemijskih i fizičkih oštećenja.

Koje su prednosti ektoina u njezi kože?

Budući da ektoin pruža zaštitni štit za kožu, može pomoći u održavanju kožne barijere i spriječiti gubitak vode. Štiteći nas od vanjskih faktora stresa, također nudi zaštitu od plave svjetlosti i zagađenja, a kao rezultat toga, uključivanje ovog sastojka u rutinu njege kože vodi do bolje razine vlažnosti i glatke kože.

Ektoin također ima i pristojno protuupalno svojstvo, a što ga čini odličnom opcijom za sve one koji su skloni crvenilu i iritaciji kože pa je nerijetko sastojak proizvoda namijenjenih osjetljivoj ili upaljenoj koži. Uz sve to, pomaže u obnavljanju oštećenih stanica kože, eliminira reaktivne vrste kisika i ima svojstva protiv starenja koja proizlaze iz njegove sposobnosti da zaštiti kožu od vanjskih stresora i poboljša elastičnost.

 | Autor: PR PR Foto: Skintegra, Infrared (22,43 eura)

Kome se preporuča uvođenje ektoina u skincare rutinu?

Ektoin je kao sastojak prilično ugodan te je siguran za sve tipove kože, a može pomoći u rješavanju problema poput ekcema, iritacije, starenja, upale, suhoće ili opeklina od sunca. Izvrstan je za nekoga tko traži dodatnu hidrataciju i potencijalno želi smanjiti štetu uzrokovanu stresorima iz okoliša, a osobito ako smo svakodnevno izloženi suncu ili onečišćenju zraka.

Zbog svojih protuupalnih svojstava, ektoin može pomoći i u smirivanju osjetljive kože, smanjujući crvenilo i iritaciju, a budući da nije komedogen i da ne iritira kožu, odličan je dodatak svima koji su skloni aknama i koji traže dodatnu hidrataciju.

Možda vas zanima Pitali smo tri (skin)influencerice koji su im bili najbolji proizvodi u 2023.-oj, evo što su rekle... Rubrika Beauty Beauty

Na što obratiti pažnju prilikom odabira proizvoda?

Većina proizvoda koji sadrže ektoin imaju između 0,3 do 2% ektoina, a mnogi stručnjaci složni su da je bitnija sveukupna formula proizvoda od same koncentracije ovog sastojka pa se preporučuju oni koji uz ektoin sadrže i ostale dragocjene sastojke. 

 | Autor: PR PR Foto: iherb.com, Andalou Naturals, Daily Shade + Blue Light Defense Facial Lotion, SPF 30, Deep Hydration (21,16 eura)

Pronaći ga se može u nizu sredstava za čišćenje, seruma, pilinga i hidratantnih krema i dobro se slaže s gotovo svakim sastojkom pa je najbolje birati proizvod prema preferencijama ostalih sastojaka. Ektoin odlično funkcionira s drugim hidratantnim sastojcima poput hijaluronske kiseline ili glicerina, ali i sastojcima koji jačaju barijeru poput ceramida, a nije neobično pronaći ga ni u kombinaciji s alfa ili beta-hidroksi kiselinama poput glikolne, salicilne ili mliječne, a udružen s kojima je moćno oružje protiv suhoće i iritacije kože.

Photo: Instagram @kelseymerritt

Komentari 0