Beauty
Instagram @jadewadey 180, oči s maskarom

Dvostruko čišćenje lica: korejska rutina njege zaslužna je za besprijekornu kožu

  • Korejska njega kože poznata je i cijenjena diljem svijeta 
  • Takozvano dvostruko čišćenje lica velik je dio korejske njege kože  
  • Otkrit ćemo ti zašto je dvostruko čišćenje toliko važno i kako ga možeš ispravno izvesti 

Mrlje, prištići ili bore mnogima su razlog da revidiraju svoju rutinu njege kože. Jedan put do lijepe kože zasigurno je dvostruko čišćenje. Naime, pravo čišćenje je pola uspjeha kada se radi o borbi protiv nečistoća i drugih loših stvari za kožu. 

Dvostruko čišćenje - najvažniji korak u rutini njege lica

Kratko jednokratno trljanje lica sredstvom za čišćenje i ispiranje vodom je vrsta njege lica, ali se baš ne preporučuje. Ako se koristi pogrešna metoda čišćenja, tijekom dana se na našoj koži lica nakuplja puno nečistoća koje uzrokuju začepljene pore. Zato je dvostruko čišćenje jako važno za stvarno uklanjanje ostataka šminke ili mrtvih stanica kože. Za to su potrebna dva različita sredstva za čišćenje lica, jedno na bazi ulja i jedno na bazi vode.

Koji proizvodi su potrebni za dvostruko čišćenje?

Proizvodi za čišćenje koji začepljuju pore nisu dobri. Ali, loši proizvodi mogu biti odgovorni za blijedi ten. Stoga ulje za čišćenje treba biti obogaćeno hranjivim tvarima kao što su vitamini, te ne smije sadržavati silikon, mineralna ulja ili parafine. Shea maslac, arganovo ulje ili ulje konoplje, na primjer, nisu komedogeni, odnosno ne sadrže navedene tvari. Prvi korak je pronalaženje pravog ulja za čišćenje.

Drugi korak je odgovarajuće sredstvo za čišćenje na bazi vode. Naravno, također treba imati što je moguće manje ili potpuno bez komedogenih tvari i imati hranjivi učinak. Losioni za čišćenje najbolje djeluju jer su nježni za kožu, ali može se koristiti i pjena za čišćenje, primjerice, ako imaš mješovitu ili masnu kožu.

Suhu ili osjetljivu kožu možeš čistiti balzamom za čišćenje ili blagom pjenom za čišćenje, jer oni obično nisu samo vrlo nježni, nego su i bogati hranjivim tvarima.

Možda vas zanima Garnierov serum za posvjetljivanje ima vojsku obožavatelja jer blistava koža i brzi rezultati koštaju samo 11 eura Rubrika Beauty Beauty

Kako ispravno provoditi dvostruko čišćenje?

Pravilan postupak također igra značajnu ulogu u dvostrukom čišćenju. Nakon što si pronašla prave proizvode za čišćenje, možeš početi prati lice. To se radi na sljedeći način: 

1. korak : Uzmi sredstvo za čišćenje na bazi ulja i utrljaj ga u lice (oko 40 sekundi). Na taj način otpuštaš nečistoće i pripremaš pore za sljedeće korake. Usput možeš sredstvom za čišćenje ukloniti šminku s očiju s nježnim kružnim pokretima.

2. korak : Temeljito isperi ulje za čišćenje mlakom vodom.

3. korak: Sada očisti lice po drugi put s dijelom tvog sredstva za čišćenje na bazi vode. Potrebno ti je 60 sekundi da temeljito i pažljivo dohvatiš i očistiš svaki dio lica proizvodom za čišćenje. U ovom koraku također uklanjaš moguće ostatke ulja za čišćenje.

4. korak: Nakon što si istrljala lice balzamom ili pjenom za čišćenje, ponovno isperi ostatke mlakom vodom.

5. korak: Sada možeš nastaviti sa svojom uobičajenom rutinom njege kože.

Je li potrebno provoditi dvostruko čišćenje ujutro i navečer?

Dvostruko čišćenje osobito je važno navečer, jer se tijekom dana nakupi puno prljavštine - uključujući šminku, svakodnevnu prašinu i sl. Dvostruko čišćenje je potrebno kako bi se riješila svake kontaminacije, osobito s podlogom koja se često koristi. 

Sastojci poput silikona, koji se nalaze u mnogim puderima, često se talože u porama i uzrokuju začepljenja. S mineralnim puderom je drugačije. Prekriva našu kožu poput prozračnog filma te čak djeluje kao zaštita od sunca zahvaljujući mineralima koje sadrži.

Dvostruko čišćenje ujutro nije potrebno, a tada možeš koristiti sredstvo za čišćenje na bazi vode, opet 60 sekundi, ili koristiti samo mlaku vodu i odgovarajući tonik.

Je li dvostruko čišćenje potrebno i ako se ne nosi šminka?

Šminka može kontaminirati našu kožu ako sadrži tvari poput silikona ili mineralnih ulja. Ali, čak i bez pudera i sličnog, naša se koža tijekom dana suočava s nečistoćama. Dakle, dvostruko čišćenje je korisno čak i ako nisi bila našminkana, ali nije toliko potrebno kao kada koristiš podlogu ili puder.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Beautifly.SG (@beautifly.sg)

Za koga nije prikladno dvostruko čišćenje?

Nije svaki tip kože stvoren za dvostruko čišćenje. Može se čistiti normalna koža, kao i mješovita, suha ili masna koža. Samo se osjetljiva koža mora posebno tretirati. Naime, osim što kožu možeš pretjerano njegovati, možeš je i pretjerano čistiti. Rezultat su osip i svrbež. To je neugodno, ali se može izbjeći. Ako imaš osjetljivu kožu, primjerice kožne bolesti kao što su neurodermitis, kuperoza ili rosacea, bolje je koristiti blagi losion ili balzam za čišćenje koji pomaže ublažiti simptome.

Ako nakon tjedan ili dva primijetiš da se tvoja koža mijenja na loš način i da ti se pojavljuju prištići ili osip, prekini s dvostrukim čišćenjem. Tvoja koža može biti preopterećena i zapravo previše očišćena. Kao alternativu dubinskom čišćenju pora na raspolaganju ti je, između ostalog, AHA piling, koji nježno uklanja mrtve stanice kože i oslobađa pore od sebuma. Najbolje ga je koristiti ne više od dva puta tjedno, inače bi ti se koža mogla početi ljuštiti.

Postoji li alternativa dvostrukom čišćenju?

Kao što smo već spomenuli, postoji AHA piling kojim možeš na tjednoj bazi očistiti kožu od nečistoća. Druga i manje agresivna metoda - premda se AHA općenito ne smatra agresivnom ako se pravilno dozira - je BHA piling. Sredstvo za otapanje masnoće izvlači nakupljenu masnoću i sebum iz pora kako bi se proizvodnja sebuma ponovno mogla regulirati. Također možeš svakodnevno koristiti BHA piling u malim dozama, osobito za mrlje. Ali, ako imaš suhu kožu, trebala bi izbjegavati korištenje proizvoda za piling koliko god je to moguće i radije raditi proizvodima koji vlaže, primjerice hijaluronskom kiselinom.

Možda vas zanima Dermatolozi ne mogu dovoljno preporučiti ovaj podcijenjeni sastojak za njegu kože - evo zašto Rubrika Beauty Beauty
Photo: Instagram@jadeywadey180

Komentari 0