Beauty

Dermatolozi ne mogu dovoljno preporučiti ovaj podcijenjeni sastojak za njegu kože - evo zašto

U svijetu proizvoda za njegu kože, novi sastojci se svako malo nađu u samom centru pozornosti, pogotovo kad se radi o onima koji pomažu u postizanju zdrave i sjajne kože lica. Ipak, često smo najviše obuzeti aktivnim sastojcima koji mogu preobraziti kožu do neprepoznatljivosti, poput retinola i vitamina C, pa zanemarujemo podcijenjene sastojke koji su istinski heroji u formulama naših proizvoda za njegu lica, a glicerin je jedan primjer takvog sastojka. Od seruma do hidratantnih krema, glicerin se može naći u raznim proizvodima i to s dobrim razlogom. Otkrili smo dobrobiti ovog neupadljivog, ali snažnog sastojka koji, iako nije nov, u posljednje vrijeme mijenja način na koji pristupamo njezi kože.

Zašto je glicerin odjednom ponovno popularan?

 | Autor: Foto: Instagram @cajmel

Ako pogledamo popise sastojaka trenutnih proizvoda koje imamo u svojim rutinama za njegu kože, postoji velika vjerojatnost da će se glicerin naći u većini losiona i krema koje koristimo. Zapravo, često je na samom vrhu popisa sastojaka, što znači da je jedan od glavnih sastojaka u formuli. Pita li se bilo kojeg stručnjaka za njegu kože ili dermatologa, reći će da glicerin doista nije ništa novo, ali to ne znači da ne zaslužuje biti u centru pozornosti.

kojična kiselina Možda vas zanima Za uravnotežen ten, bez hiperpigmentacije koja se javlja ljeti; sve što treba znati o kojičnoj kiselini Rubrika Beauty Beauty

Glicerin postaje popularan zahvaljujući svojim nekomedogenim i hidratantnim svojstvima. Također, dermatolozi ga uspoređuju s hijaluronskom kiselinom, snažnim hidratantnim sastojkom koji je prvi put doživio hype prije deset godina i od tada je iznimno popularan. No, oni koji imaju suhu ili dehidriranu kožu, mogli bi imati puno više koristi od glicerina. Glicerin čine manje molekule pa je njegova moć upijanja veća i dublje prodire u kožu.

Što je točno glicerin i čemu služi? 

 | Autor: Foto: Instagram @ritualofme

Glicerin je lagan, svestran i hidratizirajući sastojak koji se nalazi u mnogim vrstama proizvoda. Zbog svojih hidratantnih svojstva, obično se koristi u proizvodima za čišćenje lica, hidratantnim kremama i serumima. To je humektant, što znači da privlači vlagu iz zraka i uvlači ju u kožu kako bi ju hidratizirao i održao mekom i glatkom. Glicerin također može poboljšati zaštitnu funkciju barijere kože koja ju štiti od iritacija te može ubrzati zacjeljivanje rana i smanjiti upalu. Ovaj sastojak može se koristiti sam ili u kombinaciji s drugim hidratantnim sastojcima, poput hijaluronske kiseline, ružine vodice ili ulja. 

Glicerin je koristan za sve tipove kože jer hidratizirana koža je zdrava koža. No, posebno je koristan sastojak za one sa suhom ili dehidriranom kožom te one koji imaju osjetljivi tip kože ili su skloni aknama, budući da nije komedogen, što znači da neće začepiti pore i poticati stvaranje novih prištića i akni. U nastavku donosimo neke od najboljih proizvoda za njegu kože s glicerinom:

The Ordinary Glycolipid Cream Cleanser

 | Autor: Foto: Notino
 

Stella McCartney Beauty Alter-Care Serum

 | Autor: Foto: Space NK
 

Byoma Hydrating Serum

 | Autor: Foto: Cult Beauty
 

Možda vas zanima Ovo je hit drogerijska krema za lice od koje će ten doslovno zablistati nakon plaže Rubrika Beauty Beauty

Augustinus Bader The Essence

 | Autor: Foto: THE LAB
 

La Roche-Posay Nutritic Intense Rich

 | Autor: Foto: Notino
 

Paula's Choice Water Infusing Electrolyte Moisturiser

 | Autor: Foto: Cult Beauty
 

Clinique Moisture Surge 100H Auto-Replenishing Hydrator

 | Autor: Foto: Martimex

Photo: Instagram @rafa_consentino

Komentari 0