Beauty

Dosadilo ti je bojiti kosu? Slavne frizerke otkrivaju kako vratiti prirodnu boju, a da ne izludiš

  • Poželjela si se nakon godina bojenja kose vratiti u svoju prirodnu nijansu?
  • To nije uvijek jednostavan put, no postoje određeni savjeti koje možeš primjeniti
  • Cijeli proces puno je sigurnije prepustiti stručnjacima kako ne bi dodatno uništila kosu

Dosadilo ti je često farbanje kose i poželjela si se vratiti u svoju prirodnu boju? Nažalost, taj koloristički povratak nije uvijek jednostavan kako se možda na prvu čini. Savjete vezane uz ovu temu za portal Glamour rado su podijelile neke od najpoznatijih svjetskih frizerki, a među njima se našla i koloristica Nicola Clarke kojoj kosu između ostalih slavnih dama redovito povjeravaju i Madonna, Cate Blanchette te Kate Winslet.

Možda vas zanima Hoće li zbog '100 poteza četkom kroz kosu' tvoja kosa doista biti ljepša? Rubrika Beauty Beauty

1. Šišanje

Kad se želiš vratiti svoj prirodnoj boji kose kao najjednostavnije rješenje nameće se šišanje i kraćenje vrhova. "Očito, što je rez kraći to će prirodna boja brže doći", objašnjava frizerka Gemma Moore te dodaje kako je njezin prvi odabir u tom slučaju izuzetno kratka kosa.

"Lagani kratki pixie rez izgleda super te dodaje teksturu bez vidljivog odvajanja", napominje. Ipak, mali broj žena će se doista odlučiti na tako drastičan rez pa se kao alternativa spominje klasični bob. "Osim što je šik, možeš ga zataknuti iza uha ili podvući natrag te tako kosu direktno skloniti s lica. Ovaj stil frizure je svestran i nije tako velik skok u kratku kosu", ističe Gemma.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fave sweater & fave haircut 💁🏻‍♀️

Objavu dijeli Karolina Ościk-Alama (@cajmel)

Ujedno dodaje da se kao konačna opcija nameću šiške budući da pomažu da se boja ostatka kose spoji s korijenom. S njom se slaže i koloristica Nicola Clarke koja ističe: "Očito, to ovisi o vašem obliku lica, ali rezanje šiški pomaže u izrezu puno obojene kose. Postepeno šišanje također je sjajan mehanizam za uklanjanje postojeće boje".

Možda vas zanima 'Prljava brineta' je novi trend u bojenju kose koji već rado nose i neke slavne dame. Pogledaj kako super izgleda Rubrika Beauty Beauty

2. Proizvodi za uklanjanje boje

Srebrni šamponi i sprejevi za popravljanje vrhova važni su saveznici u odstranjivanju stare boje, ali kupovnih boja i preljeva nije se uvijek tako jednostavno riješiti. "Pokušaj toniranja kose kod kuće može rezultirati zelenim nijansama, a često se neuspješnim odabirom pokaže i korištenje svjetlije nijanse od one koju trenutačno nosiš", objašnjava koloristica Jenna Norman. "Boja ne mijenja boju. Tvoja jedina opcija je uklanjanje uz pomoću izbjeljivača boja što treba prepustiti profesionalcima", napominje.

Srebrni šampon je također dobra ideja, ali samo ako se koristi umjereno. "Može neutralizirati bilo koje žute, ali ne i narančaste tonove", kaže Jenna, no istovremeno napominje: "Najbolje je ne pretjerati s njime kako ne bi stvorila kontraučinak. Stoga ga je najbolje koristiti ga svakih četiri do pet šamponiranja".

Možda vas zanima Želiš što prije dugačku lijepu kosu? S pomoću ova 4 savjeta će tvoja kosa brže rasti Rubrika Beauty Beauty

3. Planirani povratak

Ako se odlučiš na postupni povratak u prirodnu boju kose budi svjesna kako je riječ o putovanju na duge staze. Stoga bi svaki korak tog istog putovanja bilo dobro detaljno isplanirati. Za početak se možeš odlučiti na boju koja je najsličnija prirodnoj boji tvoje kose. "Cijelu kosu bismo posvijetlili ili produbili u nijansu najsličnijoj tvojoj prirodnoj boji, a zatim prošarali pramenovima kako bismo je omekšali. Ujedno, to znači da kad dođe do tvoje prirodne boje kose, ona bi se trebala neprimjetno miješati", ističe Jenna.

Svi frizeri se slažu kako je ovaj proces najbolje ostaviti profesionalcima. Stilistice za kosu savjetuju da se kod svog frizera pojaviš s izrastom od najmanje šest tjedana kako bi on mogao vidjeti koja je to boja najskladnija prirodnom obrascu tvoje kose. Frizerka Nicola Clarke bila je odgovorna za transformaciju Cate Blanchette od plavuše do crnke (i nazad) te za povratak Emilije Clarke u brinetu.

"Kad kosu vratite u tamniju boju, morate prethodno pigmentirati kosu, što u osnovi znači da morate dodati toplinu natrag u plavušu prije nego što nanesete smeđu boju. Ako dodate previše topline kosa dobiva crveni podton, a s premalo ona postaje zelena", ističe ona te napominje: "volim dodati nekoliko nijansi smeđe boje u folije, a zatim je nijansirati polutrajnom trajnom bojom".

 

Photo: Instagam

Komentari 0