Beauty

8 stvari koje bi svaka brineta trebala znati o smeđoj kosi (kako bi izgledala najljepše moguće)

  • Mnogi smeđu kosu smatraju najmanje zanimljivom i atraktivnom, no ako se nas pita, ona je sve samo ne to
  • Od razigranih pramenova, ombréa pa do mramornog efekta, brinete imaju neograničene mogućnosti kako se poigrati prirodnom bojom i osvježiti izgled
  • Kako se bojiti samostalno, koje nijanse izabrati i koje proizvode koristiti? Izdvojili smo osam najbitnijih stvari koje bi svaka brineta trebala imati na umu

U usporedbi s prirodnim plavušama i crvenokosim ženama, brinete su one koje uvjerljivo dominiraju svijetom. Iako su neki uvjereni kako je smeđa kosa najmanje zanimljiva i atraktivna, ako se nas pita, ona je sve samo ne to. Dapače, ona itekako može biti prekrasna, postoji u bezbroj prirodnih nijansi, a dovoljno joj je tek nekoliko suptilnih promjena za zabljesne u punom sjaju. 

Od "začina" za smeđu kosu u vidu nijanse kave, preko razigranih pramenova, ombréa ili pak mramornog efekta, brinete imaju neograničene mogućnosti kako se poigrati prirodnom bojom i osvježiti izgled, a ovo je osam najbitnijih stvari koje bi svaka brineta trebala imati na umu! 

Čokolada kao orijentir

Od tamnog espressa do svijetlo smeđe boje meda - i svih onih nijansi između - brinetama nikada neće nedostajati opcija za suptilnu promjenu boje. Stručnjaci tvrde da odabir najbolje nijanse smeđe itekako ima sve veze s tonovima koje želimo vidjeti pa je dovoljno razmisliti volimo li više tamnu, mliječnu ili bijelu čokoladu i odgovor koja će nam boja najbolje pristajati isplivat će sam od sebe. 

 | Autor: Instagram @kaiagerber Instagram @kaiagerber

Ten je bitna smjernica

Svi oni koji se pitaju zašto im neke boje kose pristaju više od drugih, trebali bi proučiti podtonove svoje kože. Kestenjasto smeđa kosa tako će potpuno drugačije izgledati na nekome s toplim podtonovima i nekome s hladnim ili čak neutralnim podtonovima. U pravilu, što više toplih tonova možemo vidjeti na koži (pjegice, ružičasti obrazi i usne se također računaju) to će topliji, medeno zlatni tonovi biti komplementarniji. Onima koji imaju više maslinastu kožu, hladnije ili pepeljaste nijanse najbolja su opcija. No, valja imati na umu  da zahvaljujući zlatnim tonovima sve oči izgledaju svjetlije, a koža mladolikije.

Možda vas zanima Za sve koji nisu sigurni koju boju kose odabrati, rješenje je mramorna kosa Rubrika Beauty Beauty

Igra nekoliko nijansi

Za razliku od kose obojene u istu boju, pramenovi u kombinaciji nekoliko različitih nijansi istaknut će kosu i dodati joj dubinu, dimenziju i posebnu dozu šarma. Već i dodavanjem samo jedne nijanse u priču boja će izgledati kompleksnije, a ovakav se dojam može postići kako tradicionalnim folijama, tako i popularnom balayage tehnikom. Za razliku od ove prve, ljepota balayagea (što na francuskom znači 'brisanje') leži u tome što se boja nanosi ručno, pa kosa izgleda prirodnije, bez strogih razlika u boji.

 | Autor: Instagram @lovegrace_e Instagram @lovegrace_e

Inspiracija pri ruci

Kako bi rezultat bilo kakve promjene bio u skladu s našim očekivanjima i kako bismo izbjegli bilo kakva neugodna iznenađenja, itekako je korisno frizerima pokazati fotografije onoga što želimo. Na ovaj će način svaki frizer puno bolje shvatiti što želimo, naspram tek pukog mu opisivanja, a isto će tako na temelju naših želja biti u mogućnosti dati nam najbolji savjet i preporuku uzimajući u obzir naš ton kože, prirodnu boju kose, pa čak i frizuru koju nosimo.

Bojenje kod kuće

Unatoč tome što je brinetama nešto jednostavnije i manje zahtjevno samostalno isprobati neku sličnu boju kose ili pak sanirati izrast, ni njima se ne preporuča da se sasmostalno igraju bilo kojom nijansom koja je za više od dvije nijanse svjetlija od njihove prirodne boje. Boje dolaze u nijansama označenima brojevima od 1 do 10. 1 se odnosi na crnu nijansu, 10 na najplaviju, dok je smeđa kosa u rasponu od 3-7. Vodeći se ovime, za bojenje kod kuće trebali smo birati boje koje su za ton ili maksimalno dva svjetlije ili tamnije od naše vlastite. Sve promjene koje su zahtjevnije od toga, trebali bismo prepustiti stručnjacima. 

Oprez sa svjetlijim nijansama

Prelazak s duboke tamne nijanse na neku svjetliju može značajno osvježiti boju i stvoriti wow faktor, no vrijedi istaknuti da, kakva god naša prirodna boja bila, narančasti se i crveni pigment kriju u njoj, a to znači da će oni, kada posvijetlimo kosu, isplivati na površinu. Upravo je to razlog zašto mnogi na svojoj kosi nakon bojenja prvo primijete crvene i mjedene tonove, a oni su najprisutniji kada se prelazi s tamnije prirodne boje na svjetliju umjetnu. Proizvodi za toniranje u tim su slučajevima neizbježni za održavanje boje onakvom kakvu želimo.

 | Autor: Instagram @shaymitchell Instagram @shaymitchell

Možda vas zanima Kad nas privlači crvena boja kose, a ne želimo drastičnu promjenu, rješenje je ova zavodljiva nijansa Rubrika Beauty Beauty

Lijepa kosa je zdrava kosa

Što je naša kosa zdravija, to će duže zadržavati boju. Dakle, bez obzira idemo li u salon ili planiramo uradi sam farbanje, važno je kosu pripremiti za novu boju. Nanošenjem dubinskog regenerirajućeg tretmana četiri ili pet dana prije bojenja, naši će pramenovi biti manje porozni i spremni za ravnomjernije upijanje boje, a dobra je ideja i regeneracija kose ekstra djevičanskim kokosovim uljem.

Sjajilo za kosu

Sjajilo za usne svi poznajemo, a baš kao što ono daje divan sjaj i tek dašak boje našim usnama, sjajilo za kosu će joj podariti divan tonirani sloj sjaja. Sjajila se uglavnom koriste da se ili doda tonove koje želimo naglasiti ili pak ublaži one koje želimo vidjeti manje. Odličan su proizvod jer se lako koriste kod kuće, ne podižu kutikulu kose, uzrokujući štetu, i imaju dvostruku funkciju dajući tonus i sjaj.

Photo: Instagram@galagonzalez

Komentari 0