Beauty

8 koraka kako pravilno obrijati noge i 2 velike pogreške koje žene pritom masovno rade

  • Za neke od nas je brijanje nogu dio redovne rutine njege tijela, posebno ljeti
  • To je u usporedbi s alternativama poput depilacije voskom ili lasera najbrži i najpovoljniji način uklanjanja dlačica
  • Međutim, znaš li zapravo kako se pravilno brijati i koje pogreške najčešće radimo? 

Ako se stalno suočavaš sa svrbežom, peckanjem, uraslim dlačicama ili čak osipom, vjerojatno radiš neke pogreške kod brijanja nogu. Ali, srećom, postoje savjeti i trikovi koje su odobrili stručnjaci, a koji su put prema glatkom brijanju bez naknadnih iritacija. 

Ovo su savjeti stručnjaka na što treba pripaziti kod brijanja nogu:

Neka topla voda radi za tebe

Navlaži kožu toplom vodom prije brijanja kako bi omekšala dlačice i otvorila pore. Stručnjaci preporučuju brijanje pred kraj tuširanja jer će koža biti više hidratizirana, što automatski znači manji rizik od iritacije kože.

 | Autor: Instagram @avelinerazor Instagram @avelinerazor Foto: Instagram @avelinerazor, Brijanje nogu

Obavezno: krema ili gel za brijanje

Što god radila, nikad se nemoj brijati 'na suho'. Ako se briješ bez kreme ili gela, velika je vjerojatnost da će doći do ozbiljne iritacije kože. Brijanje na suhoj koži ili samo s vodom može izazvati iritaciju kože zbog abrazivnih sila britvice. Krema ili gel pomažu britvici da lakše klizi po koži, ne uništava njezin gornji sloj, usto smanjujući ivjerojatnost da se porežeš ili neujednačeno obriješ. 

Rutina njege kože Victorije Beckham Možda vas zanima 9 pristupačnih kozmetičkih proizvoda koje zvijezde stalno zagovaraju, od Victorije Beckham do Kate Middleton Rubrika Beauty Beauty

Brij se u smjeru rasta dlačica

Priznajemo, ovo skoro nikata (ili skoro nijedna od nas) ne radi, no stručnjaci preporučuju brijanje u smjeru rasta dlačica. Premda mnogi misle da brijanje u suprotnom smjeru može dati bolju, glađu kožu, to povećava rizik od uraslih dlačica.

Također se nikada se ne brij preko posjekotine ili rane. Ako imaš infekciju kože, brijanje na tom području moglo bi usporiti zacjeljivanje ili uzrokovati širenje i pogoršanje infekcije.

Nahrani kožu nakon brijanja

Nakon što završiš s brijanjem, obavezno nanesi hidratantnu kremu. Ovaj korak je važan jer brijanje može poremetiti kožnu barijeru, što dovodi do crvenila i svrbeža ako se ne poduzme spomenuti korak. 

 | Autor: Pixabay/DReead Pixabay/DReead

Brini o svojoj britvici

Nakon brijanja uvijek isperi britvicu kako bi uklonila dlačice i naslage proizvoda za brijanje. Ako je oštrica potpuno čista svaki put kada se briješ, znatno se smanjuje mogućnost iritacije i infekcije. Također, oreporučuje se čuvanje britvice na hladnom i suhom mjestu jer to pomaže smanjiti mogućnost nakupljanja bakterija. To također smanjuje mogućnost hrđanja te produljuje vijek trajanja oštrice.

Brij se samo s oštrom britvicom 

Guilty as charged! Priznajemo, sklone smo jednu te istu britvicu koristiti u beskonačnost. Sjetimo se da trebamo kupiti novu uvijek kad smo već pod tušem i posegnemo za njom. Pritom nema potrebe da kupuješ skupe britvice. Sve dok je oštrica oštra, i najjeftiniji brijač za jednokratnu upotrebu jednako dobro funkcionira. Ali ako je brijač tup, trebat ćeš više puta proći po jednom mjestu, a to znači veću mogućnost iritacije, porezotina ili urastanja dlačica. Često čupanje dlaka ili posjekotine od brijanja dobri su pokazatelji da je vrijeme da zamijeniš britvicu.

Koliko puta možeš koristiti svoj brijač prije nego što ga moraš baciti ovisi o tome koliko se često briješ i kako ga čuvaš nakon upotrebe. 

Izbjegavaj korištenje jakih proizvoda nakon brijanja

Ako je tvoja rutina njege tijela obično puna jakih ili umjetnih mirisa, trebala bi se suzdržati od njihove uporabe odmah nakon brijanja. Njihovi sastojci mogu izazvati privremenu nelagodu, peckanje ili iritaciju nakon brijanja.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Foto: Shutterstock

Piling prije ili poslije brijanja?

Ako se pitaš trebaš li napraviti piling prije ili poslije brijanja, odgovor je prije. Nakon što omekšaš kožu pod tušem, sljedeći korak u procesu uklanjanja dlačica trebao bi biti piling. Mrtve stanice kože mogu začepiti folikule dlake i zarobiti dlačice ispod kože, što rezultira urastanjem. Uklanjanje mrtve kože postupkom pilinga ne samo da će osigurati da su folikule dlaka u najboljem stanju za uklanjanje dlačica, nego će također omogućiti normalan rast nakon brijanja.

Budući da brijanje može uzrokovati mikro posjekotine na koži, fizički pilinzi previše su abrazivni da bi se koristili zajedno s brijanjem. Umjesto toga se odluči za nježniji kemijski piling. Sastojci poput alfa hidroksi kiseline (AHA) i beta hidroksi kiseline (BHA) rade na ljuštenju kože potičući staničnu obnovu. BHA su osobito dobre jer su to kiseline koje vole lipide, što znači da vole ulja. 

Možda vas zanima Iako svi misle da koriste botoks, Bella Hadid, Jennifer Aniston i Kate Hudson koriste još moćnije beauty oružje Rubrika Beauty Beauty
Photo: Shutterstock

Komentari 0