Godina je dana bez Olivera: "Zauvik si tu u mojim mislima i grudima..."

Pixsell/Sanjin Strukic
Vidi originalni članak
  • Veliki hrvatski glazbenik, Oliver Dragojević, preminuo je prošle godine na današnji dan
  • Ovoga umjetnika i njegove bezvremenske pjesme voljele su sve generacije pa ne čudi da su mu hitovi postali dio svih posebnih svečanosti poput vjenčanja
  • Njegova se glazba, baš kao niti on, ne zaboravlja, a znaju to i njegovi Velalučani koji su njemu u čest pripremili velike koncerte

Prije točno godinu dana napustila nas je jedna od najsjajnijih zvijezda hrvatskoga glazbenog neba, Oliver Dragojević. Preminuo je na današnji dan, 29. srpnja, u ranim jutarnjim satima nakon jednogodišnje bitke protiv raka koji ga je sustigao u 71. godini života.

Obožavani je pjevač bolesti dugo odolijevao i s njom se hrabro nosio. Nije ga pokolebala niti kada je zbog nje morao otkazivati velike koncerte.

U Splitu su tada na njegovom spraćaju bili deseci tisuća ljudi, a zatim su ga do Vele Luke pratile stotine brodica. Taj je dan proglašen Danom nacionalne sućuti. Njegova rodna Vela Luka njemu je u čast ovaj mjesec pripremila i tri koncerta od kojih će se najveći održati upravo večeras pod nazivom "Trag u beskraju".

Njegova je smrt bila velik gubitak, kako u privatnome, tako i u javnome životu. Mnogi su se hrvatski glazbenici tada s velikom tugom opraštali od svoga kolege.

UMRO OLIVER Oliverov prijatelj i bivši menadžer - Ovo su bile naše najdraže pjesme

Pripadnici hrvatske estrade baš kao i cijela hrvatska njegov odlazak nisu zaboravili pa se mnogi danas prisjećaju njegovih najvećih hitova.

U Oliverovim pjesmama uživale su i uživaju mnoge generacije i sada su već postale apsolutno nezaboravne. Prekrasni stihovi i melodije njegove glazbe postale su nezaobilazne za sve velike i posebne svečanosti, poput vjenčanja.

Ne čudi stoga što se Oliverova pjesma Moj lipi anđele našla na listi omiljenih domaćih pjesama za prvi ples.

Life&style Istražili smo koje su pjesme najčešći odabir za prvi ples u Hrvatskoj, jedan pjevač je daleko popularniji od svih

Voljeni je pjevač rođen 1941. godine u Splitu, ali je bio korčulanskog podrijetla, što je uvijek s ponosom isticao. Glazbu je obožavao još kao dijete i ubrzo je počeo svirati glasovir, klarinet i gitaru, a dio estrade postao je 1963. kao pjevač splitskoga benda Batali. Uskoro je došao i dan njegovoga prvog festivala, godine 1967. i nastup na koji ga je nagovorio Zdenko Runjić.

Među zvijezde vinula ga je upravo Runjićeva pjesma Galeb i ja, a nakon toga, gotvo da i ne postoji osoba koja ne zna ime ovoga velikog umjetnika.

Uz glazbu i Korčulu, Oliver je obožavao i svoju obitelj, suprugu Vesnu te trojicu sinova i petero unučadi. U njihovim srcima, baš kao i u srcima mnogih obožavatelja i cijeloga glazbenog svijeta, ostat će zauvijek.

 

Posjeti Miss7.24sata.hr