Stars

A sad adio: Preminuo Oliver Dragojević

U zoru 29. srpnja, ovaj svijet napustio je, prema pisanju Slobodne Dalmacije, Oliver Dragojević. Pjevač koji je svojoj glazbom dirnuo srca mnogih izgubio je jednogodišnju borbu protiv raka u 71. godini života.

Umro je Oliver Dragojević. - vijest objavljena od strane Slobodne Dalmacije odjeknula je poput bombe. Jedna od najsjajnijih zvijezda hrvatske glazbene scene ugasnula je jutros oko 5 sati u splitskoj bolnici. Izgubio je tako bitku protiv raka koji mu je dijagnosticiran prije točno godinu dana.  | Autor: Pixsell, Korana Gvozdić i ivan Šarić Pixsell, Korana Gvozdić i ivan Šarić Poznati pjevač sa svojom se bolešću nosio hrabro, a njegov vedar duh dirao je srca mnogobrojne publike. Nije se predao ni kada je morao otkazati svoje velike splitske koncerte koji su bili zakazani za prošli prosinac, a njegova reakcija na Porin za životno djelo razgalila je srca javnosti.

Hrvatska je danas izgubila mnogo. Oliverov glazbeni doprinos našoj glazbenoj sceni uistinu je nemjerljiv. Pjevač je rođen 1941. godine u Splitu, iako je tijekom cijelog svog života bio iznimno ponosan na svoje korčulansko podrijetlo. S glazbom se susreo već kao dječak te je brzo savladao sviranje glasovira, klarineta i gitare.   | Autor: Pixsell, Korana Gvozdić i ivan Šarić Pixsell, Korana Gvozdić i ivan Šarić Svoj festivalski prvijenac ostvario je 1967. godine, a riječ je bila o pjesmi Picaferaj. Otada do danas - nastavili su se nizati evergreeni: Ča će mi Copacabana, Nadalina, Malinkonija, Vridilo je... Jedna od najpoznatijih i najomiljenijih domaćih pjesama njegova je Cesarica, a briljirao je i s albumom Tišina mora, objavljenim 2014. godine. Hitovi poput U mom zagrljaju i Gdje to piše prometnuli su se najljepše primjerke hrvatske glazbe u novom stoljeću.  | Autor: Pixsell, Korana Gvozdić i ivan Šarić Pixsell, Korana Gvozdić i ivan Šarić Među posljednjim uspjesima nalazi se i album Familija koji je Oliver snimio s Gibbonijem, dragim prijateljem i kolegom. Nešto prije nego što mu je dijagnosticiran rak koji ga je udaljio iz glazbenih studija, u suradnji sa Željkom Bebekom, objavio je pjesmu Ako voliš ovu ženu koja je, vjerujemo, jedna od najizvođenijih stvari protekle godine. 

U veljači ove godine, dodjeljen mu je i Porin za životno djelo, a njegovi prijatelji i kolege ganuti su izvodili njegove najveće hitove. Oliver se javio putem videozida te poručio: ''Hvala vam, ovaj mi je najdraži.''.   | Autor: Pixsell, Korana Gvozdić i ivan Šarić Pixsell, Korana Gvozdić i ivan Šarić Oliverova smrt nemjerljiv je gubitak. Ipak, ako smo išta iz povijesti glazbe naučili jest činjenica da najveći nikad ne umiru. Oni, naime, žive u srcima onih koji su njihovu umjetnost voljeli. Teško možemo zamisliti da će naše životne radosti i najljepši trenutci proći bez da ih isprate Oliverovi taktovi. Najveći od najvećih ostaje s nama u svojim notama. Najbolje ga je ispratiti njegovim vlastitim riječima: A sad adio.

Od njega se opraštaju i brojne poznate ličnosti hrvatske estrade, njegovi kolege i brojni prijatelji. Oliverovoj glazbi su, nema sumnje, brojni bili poklonici, a u njemu vidjeli uzora.

''Ja sam zatečena, od vas mi je prva vijest. Nemam pojma što da kažem. Čovjek je živio svoju svrhu i podijelio se s nama putem svoje glazbe. Malo tko može ostaviti toliki pozitivan trag na mlade kao što je on svojom glazbom.'' - rekla nam je pjevačica i kazališna glumica Nera Stipičević. 

Lana Klingor, pak, nije imala riječi da opiše ono što osjeća: ''Kod Olivera su riječ suvišne. Mislim da je ovo najveći gubitak hrvatske glazbe u povijesti.'' 

Nataša Janjić nam je rekla: '' Za koju generaciju Oliver nije značio?! Upoznala sam ga i privatno i mogu reći da je Oliver obilježio moj život, ne znam čiji nije. Mislim da će proći još puno godina, stoljeća dok se opet ne rodi jedna takva osoba.''

 

A post shared by Lana Klingor Mihić (@lanatheklingor) on


'' Obilježio je cijeli moj život, mogu tako reći. Znam za njega oduvijek, znam sve njegove pjesme. Mogu reći da je meni obilježio dobrih 30 godina. Jako mi je žao i tužna sam. Znam da je Oliver bio bolestan, ali mi bi htjeli da poznati nikad ne umru.''-  rekla nam je Antonija Stupar Jurkin.

Mia Kovačić nam je rekla '' Ovo je kraj jedne ere. Nisam sigurna koliko su mlađe generacije uspjele dobiti dojam kakav je on zapravo bio izvođač, isto kao i Arsen Dedić.''

Franka Batelić se na svom Instagram profilu dirljivom porukom oprostila od velikog Olivera. Napisala je: '' I ništa više nikada neće biti isto. Hvala za sve note, za svaku riječ. Neka Vam je mirno more, kapetane.'' Uz što je stavila slomljeno srce.

 

Objavu dijeli F R A N K A (@frankaofficial_)

Lana Jurčević je uz isječak Oliverove pjesme '' Moj lipi anđele''  napisala : '' ' Ako nas tužne jutrom probude’... rekao je On i dogodilo se baš jutros. I svakom od nas će jednoga dana doći kraj i jedino će biti važno što smo učinili za druge i kakav trag smo ostavili iza sebe. A ovaj čovjek, Oliver Dragojević, Gospodin i veliki Glazbenik, za mene, a i za mnoge JEDAN JEDINI, iza sebe ostavio je najljepše pjesme, obilježio toliko mladosti, ljubavi, starosti, toliko trenutaka u životima ljudi i tako ostao zapisan u našim srcima ZAUVIJEK. Nikoga nisam voljela i poštovala kao njega, nikoga nisam slušala toliko kad sam bila tužna i sretna, na ničije koncerte nisam voljela i htjela ići kao na njegove. Znate sve... Moja sućut njegovoj obitelji od srca, naš Oliver nikada neće biti zaboravljen, u to sam sigurna.  HVALA VAM ZA SVE OLIVERE.''

 

Objavu dijeli Lana Jurcevic (@lana_jurcevic)

Posljednji pozdrav svom ''dalmatinskom papi'' uputila je i ganuta Severina. ''Ovo je teško, ovo nema smisla, ovo je preteško... Na njegovim pismama sam učila govorit prve riči... Ovo je jako teško i ne želim virovat. On je pape svih Dalmatinaca. Njegove pisme su ušle u nas kroz materino mliko. On je u mom DNK, u tvom i u tvom i u svima nama.
 Hvala ti, pape
! Volin te, pape! 
Plačem, pape
! Oprosti mi, pape...
...svi plačemo...'' - napisala je pjevačica uz video na kojem Oliver izvodi svoj hit Oprosti mi, pape. 

 

A post shared by Severina Kojic (@severina) on

 

Photo: Pixsell, Korana Gvozdić i ivan Šarić
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • sonja1234

    moj omiljeni pjevač,neka mu bude laka zemlja...